Ειδήσεις

Σταθερό προβάδισμα της Ν.Δ. σε πεντακομματική Βουλή

 Διατηρεί το προβάδισμά της η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (9,5% στην πρόθεση ψήφου και 10,5% με αναγωγή επί των εγκύρων), όπως καταγράφεται στη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.
Σχεδόν οι μισοί Έλληνες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί πραγματικά να ακυρώσει ή να αναστείλει την περικοπή των συντάξεων, που είναι νομοθετημένο να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2019, όπως καταδεικνύει η νέα δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.
Μολονότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποτρέψει την μείωση των συντάξεων, μόλις το 36% απαντά ότι αυτό είναι σίγουρα ή μάλλον εφικτό, ενώ αντίθετα το 48% εκτιμά ότι στην πραγματικότητα η Αθήνα δεν θα μπορέσει να αποφύγει την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

Σήμερα άλλωστε ανώτερος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου παραδέχτηκε μετά τις συζητήσεις με τους θεσμούς πως η κυβέρνηση θα εφαρμόσει ό,τι έχει συμφωνηθεί, βάζοντας τέλος στα σενάρια για τις συντάξεις.

Το θέμα των συντάξεων θεωρείται βαρόμετρο για τις αποφάσεις που θα λάβει το Μέγαρο Μαξίμου για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αν και η πλειοψηφία των πολιτών προβλέπει πως η κυβέρνηση θα προσφύγει στις κάλπες το 2019, δηλαδή αφότου μειωθούν οι αποδοχές των συνταξιούχων.

Περίπου ένας στους τρεις Έλληνες (34%) πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιλέξει να καταφύγει σε εκλογές φέτος. Στον αντίποδα, το 53% βλέπει τις κάλπες να στήνονται το επόμενο έτος, με ελαφρώς περισσότερους (28%) να θεωρούν ότι η εκλογική μάχη θα λάβει χώρα στο δεύτερο εξάμηνο του 2019, ενώ το 25% προκρίνει ως πιθανότερη περίοδο το πρώτο μισό του χρόνου, κοντά στις ευρωεκλογές.


Μεγάλο προβάδισμα ΝΔ σε όλες τις κατηγορίες

Όταν γίνουν οι εκλογές, η Νέα Δημοκρατία απολαμβάνει προβάδισμα 10,5 μονάδων, διευρύνοντας το προβάδισμά της κατά μισή μονάδα σε σχέση με την δημοσκόπηση του Απριλίου.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ απολαμβάνει το 32% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί στάσιμος στο 21,5%.

Στην τρίτη θέση, με 8%, ισοδυναμούν το Κίνημα Αλλαγής – που χάνει μια μονάδα – και η Χρυσή Αυγή, ενώ τέταρτο κατατάσσεται το ΚΚΕ με 6%. Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ένωση Κεντρώων μένουν εκτός δημοσκοπικής Βουλής, αποσπώντας το 2% έκαστο.

Το δημοσκοπικό πλεονέκτημα της ΝΔ αντανακλάται και στην παράσταση νίκης, με το 56% να προβλέπει πως η Πειραιώς θα κερδίσει τις εκλογές. Πρόκειται για προβάδισμα 34 μονάδων σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, δύο μονάδες μεγαλύτερο σε σχέση με την έρευνα Απριλίου.

Κατά δύο μονάδες διευρύνθηκε και το προβάδισμά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προκρίνεται από το 32%, ενώ ο κ. Τσίπρας κερδίζει ψήφο εμπιστοσύνης από το 22%.

Σχεδόν τέσσερις στους δέκα απαντούν πως κανένας από τους δύο αρχηγούς δεν είναι ο καταλληλότερος για τον πρωθυπουργικό θώκο.

Αχίλλειος πτέρνα της Κουμουνδούρου φαίνεται πως είναι οι μεγάλες διαρροές ψηφοφόρων που υφίσταται, καθώς μόλις το 47% των ψηφοφόρων που τον στήριξαν στις δεύτερες εκλογές του 2015 παραμένουν στο πλευρό του. Αντίθετα η συσπείρωση της ΝΔ ανέρχεται στο 82%.

Ενδεικτικό της διάσπασης του μπλοκ ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ένας στους τρεις πολίτες που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν λευκό ή άκυρο ή ότι θα απόσχουν είχε στηρίξει την Κουμουνδούρου στις τελευταίες εκλογές. Κανένα άλλο κόμμα δεν έχει μερίδιο άνω του 6% στην αποκαλούμενη «γκρίζα ζώνη».

Τα στοιχεία της Pulse καταδεικνύουν επίσης ότι η παρατεταμένη κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία αποτελεί ανοιχτή πολιτική πληγή για την κυβέρνηση. Το 57% κρίνει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά τους έως τώρα χειρισμούς της Αθήνας, ενώ μόλις το 30% τους αξιολογεί θετικά ή μάλλον θετικά.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 13 και 15 Μαΐου σε πανελλαδικό δείγμα 1.341 πολιτών.

Πηγή skai.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου