Την επιφύλαξή του για τις αλλαγές τις οποίες προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξέφρασε με δηλώσεις του ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Νίκος Θεοδωρίδης, εκτιμώντας πως θα φέρουν ακόμη περισσότερη γραφειοκρατία προσθέτοντας παραπάνω ελεγκτικούς μηχανισμούς.
«Δεν θα έλεγα ότι μας βρίσκουν αντίθετους οι αλλαγές που προωθούνται. Ωστόσο, είναι κάποιες αρμοδιότητες, τις οποίες ενώ είχαμε εμείς στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με τις αλλαγές αυτές θα μεταφερθούν είτε σε άλλον φορέα, είτε σε υπουργεία. Όσον αφορά το θέμα της ‘εποπτείας’ των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αυτό φεύγει πλέον από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και πηγαίνει στον Επόπτη ΟΤΑ –όπως θα ονομαστεί. Αυτά τα όργανα δεν θα έχουν σχέση μ’ εμάς, θα είναι ανεξάρτητα, θα επιλέγονται από την κυβέρνηση ενώ θα μεταφερθεί και το 50% του δικού μας προσωπικού που εργάζονται στο κομμάτι αυτό. Και να αναφέρω, ότι μέχρι σήμερα, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις είναι 7 τον αριθμό και γι αυτό τον λόγο θα δημιουργηθούν ισάριθμοι Επόπτες ΟΤΑ, δηλαδή και πάλι 7 για όλη την χώρα. Βέβαια, αυτό που δεν μας βρίσκει σύμφωνους, είναι πως η αιτιολογία για την οποία θέλουν να μας αφαιρέσουν τις αρμοδιότητες, είναι ότι οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις καθυστερούν και θεωρείται ότι υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία. Εμείς όμως, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις κάνουμε μόνον ελέγχους ‘νομιμότητας’ και όχι ελέγχους σκοπιμότητας. Εάν ωστόσο, μάς αφαιρέσουν και το 50% του προσωπικού που έχουμε… ε, δε νομίζω πως θα γλιτώσουμε σε γραφειοκρατία ή θα γίνονται πιο γρήγορα οι διαδικασίες!» τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως εκτίμησε ο κ. Θεοδωρίδης, η δημιουργία των Εποπτών ΟΤΑ, υπήρχε στα σχέδια της κυβέρνησης εδώ και καιρό αλλά είχαν παραχωρηθεί οι αρμοδιότητες τρόπον τινά, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις:
«Πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε στο ίδιο μοτίβο, καθώς με αυτούς τους σχεδιασμούς το νέο σύστημα δεν θα είναι κάτι εύκολο να εφαρμοστεί στην πράξη. Το αν καθυστερούμε υπερβολικά ή όχι, θα μας κρίνουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες. Προσωπικά, θεωρώ ότι μέσα στο δίμηνο που ορίζει ο Νόμος, ολοκληρώνονται οι αποφάσεις και οι διαδικασίες κατά 80 – 90%. Δε νομίζω πως ξεφεύγουμε από κάποιους στόχους».
Σε ερώτηση για τις “προστριβές” που έχουν σημειωθεί κατά καιρούς ανάμεσα στους Δήμους, στις Περιφέρειες και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για λόγους καθυστερήσεων ή γραφειοκρατίας, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου εξήγησε:
«Δε νομίζω ότι υπήρξαν τριβές ανάμεσά μας. Κατά την άποψή μου εμφανίζονταν κάποιες αντιρρήσεις όταν από την πλευρά μας, θεωρούσαμε πως κάποια απόφαση δεν ήταν σύννομη, την απορρίπταμε και την στέλναμε στην Επιτροπή του Άρθρου 152 ή του Άρθρου 7, για να τις επανεξετάσει. Τις αποφάσεις του δεύτερου βαθμού ή τις εγκρίναμε ή τις αποστέλλαμε σε άλλο όργανο όπου υπήρχαν μέλη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και όπου και κρίνονταν οι αποφάσεις. Οι περιφερειάρχες ‘γκρίνιαζαν’ μερικές φορές, αλλά οι γενικοί γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων δεν ‘έκοβαν’ τίποτε. Αλλά έπρεπε να κριθούν κάποια πράγματα σε άλλο επίπεδο –κι εκεί απορρίπτονταν σε μεγάλο βαθμό».
Ο κ. Θεοδωρίδης υπογράμμισε πως οι νέοι επόπτες ΟΤΑ θα υπάγονται απ’ ευθείας στα υπουργεία, θα έχουν γραφεία σε κάθε Νομό της χώρας, ενώ οι αποφάσεις αυτές –εάν λειτουργήσει το σύστημα αυτό- θα πρέπει να πηγαίνουν για έγκριση στον Πειραιά.
«Πιστεύω πως, αφενός η γραφειοκρατία θα είναι περισσότερη και αφετέρου το σύστημα θα είναι πιο ‘άκαμπτο’. Εάν για τις δικές μας αποφάσεις, κοβόταν ένας αριθμός π.χ. μία στις 100 ή στις 200, τώρα θα είναι ακόμη πιο άκαμπτο και θα απορρίπτονται περισσότερες. Εμείς οι γενικοί γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων είχαμε και προσωπική επαφή με τους δημάρχους και περιφερειάρχες, ανά πάσα στιγμή καθ όλη την διάρκεια της ημέρας. Με το νέο σύστημα, δε νομίζω πως η πρόσβαση θα είναι τόσο εύκολη. Θα δούμε πώς θα λειτουργήσει αυτό στην πράξη…» όπως ανέφερε.
Όσον αφορά τον «Κλεισθένη-Ι» ο κ. Θεοδωρίδης, τόνισε πως «Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι αφενός η απλή αναλογική και αφετέρου οι πολλές αλλαγές που θα γίνουν στους βαθμούς με την ανακατανομή αρμοδιοτήτων. Στην δική μας περίπτωση, η κατάσταση θα είναι πιο δύσκολη για μια σειρά από ζητήματα που πρέπει να επιλύονται».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ