«Δώσαμε έναν πολύ μεγάλο και έντιμο αγώνα. Όλοι οι συναγωνιστές της παράταξης υπερέβαλαν εαυτούς προκειμένου να διαδώσουν το μήνυμα της αλλαγής στα δρώμενα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Είμαι σίγουρος ότι η κάλπη θα το κάνει σαφές ακόμα και στους πιο δύσπιστους».

Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο υποψήφιος χωρικός αντιπεριφερειάρχης με την παράταξη «Νησιωτική Ανατροπή» κ. Μιχάλης Κόκκινος και υπογραμμίζει πως είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές.

«Η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές είναι παραπάνω από σημαντική. Είναι μια δημοκρατική κατάκτηση του λαού μας και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Αν κάποιος δεν συμμετέχει, ούτε τιμωρεί ούτε κάποιο ιδιαίτερο μήνυμα στέλνει. Το μόνο που κατορθώνει είναι να πυροβολεί τα πόδια του και να αφήνει άλλους να αποφασίζουν γι’ αυτόν», δηλώνει ο κ. Μιχάλης Κόκκινος και προσθέτει πως στόχος του είναι να γίνει προγραμματισμός πενταετίας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου χωρίς κρυφές ατζέντες.

«Θα ξαναδώσουμε ουσία στο διάλογο με τους πολίτες, θα επικεντρωθούμε σε πολιτικές φιλικές στο περιβάλλον και θα πορευθούμε αξιοκρατικά μέχρι τέλους. Αυτό περιμένει ο κόσμος από μας και να είστε σίγουροι πως δεν πρόκειται να διαψεύσουμε τις προσδοκίες του», δηλώνει ο κ. Μιχάλης Κόκκινος.

Η συνέντευξη του κ. Μιχάλη Κόκκινου, αναλυτικά:
• Πώς εξελίχθηκε ο προεκλογικός αγώνας και ποια ήταν τα ζητήματα που σας έθεσαν επιτακτικά οι πολίτες;
Θεωρώ ότι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ο προεκλογικός αγώνας διεξήχθη σε ιδιαίτερα πολιτισμένο κλίμα. Αυτό είναι άλλωστε και δείγμα πως η κοινωνία έχει ωριμάσει και απέχει από τις εποχές της πόλωσης και του οπαδισμού. Οι πολίτες πλέον κρίνουν και συγκρίνουν. Δεν τους ξεγελάνε οι μεγάλες υποσχέσεις και είμαι πεπεισμένος ότι στο Νότιο Αιγαίο θα γίνει η μεγάλη ανατροπή.
Όσον αφορά τα ζητήματα που ετέθηκαν από τους πολίτες των νησιών μας έχουν να κάνουν κυρίως με την πεποίθηση ότι τα νησιά μας είναι ξεχασμένα από την εξουσία, τοπική και κεντρική. Ανησυχούν ιδιαίτερα για τις υποδομές υγείας, για τις μεταφορές, για την παιδεία των παιδιών τους. Εμείς, όμως, αυτούς τους ανθρώπους τους έχουμε βάλει σε πρώτη προτεραιότητα και γι’ αυτούς θα αγωνιστούμε. Για να άρουμε το αίσθημα αδικίας και για να νιώσουν ισότιμοι με τους πολίτες της Κεντρικής Ελλάδας.

• Υπάρχουν τρόποι για την βελτίωση των θαλασσίων μεταφορών, δηλαδή μπορεί να επιβάλει κάποια πράγματα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου;
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πρέπει να διεκδικήσει αυτό που εμείς θεωρούμε ως αυτονόητο. Ότι δηλαδή οι θαλάσσιες μεταφορές για τα νησιά μας είναι ό,τι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για την υπόλοιπη Ελλάδα. Το πλοίο είναι το λεωφορείο του νησιώτη. Είναι το μέσο που τον μεταφέρει στο νοσοκομείο, στο πανεπιστήμιο, στις δημόσιες υπηρεσίες. Δεν μπορούμε να του το στερούμε. Αλλά όπως έχω τονίσει επανειλημμένα όλα τα προβλήματα των νησιών μας εντάσσονται σε ένα ευρύτερο, που ονομάζεται «νησιωτικότητα». Όσο η κεντρική εξουσία δεν αντιμετωπίζει τα νησιά μας σαν ολότητα αλλά ως ξεχωριστές ψηφίδες του προβλήματος, τόσο δεν πρόκειται να βρει λύσεις.

• Πώς θα χειριστεί η παράταξή σας τα ευρωπαϊκά προγράμματα προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις στη Ρόδο και στα άλλα νησιά της Περιφέρειας και των Κυκλάδων;
Έχοντας εντοπίσει την ουσία του προβλήματος που δεν είναι άλλη από τη νησιωτικότητα, θα την ανάγουμε σε μείζον πολιτικό θέμα όχι της χώρας αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα στα άμεσα σχέδιά μας είναι η ίδρυση του Γραφείου των Βρυξελλών, όπου θα γίνει εντατική και συστηματική δουλειά, ώστε να δώσουμε στους εταίρους μας την πραγματική εικόνα των νησιών μας και όχι αυτή που τους παρουσιάζουν οι γραφειοκράτες των Αθηνών. Επιπλέον αυτό το γραφείο θα είναι επιφορτισμένο με την εξεύρεση πόρων ώστε να εκτελεσθούν έργα ουσίας και όχι έργα εντυπωσιασμού και προχειρότητας, όπως γίνεται σήμερα. Εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε άλλο “κρυφτό” με την κεντρική διοίκηση. Θα διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν απευθείας από την πηγή.

• Ειδικά για τον τουρισμό πώς θα γίνει η ανατροπή προκειμένου η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και γενικά τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες να είναι στην κορυφή των προτιμήσεων των αλλοδαπών αλλά και των Ελλήνων;
Κοιτάξτε γύρω σας και δείτε πόση ομορφιά κρύβουν κάτω απ’ τα μάτια μας αυτά τα νησιά. Αυτή την ομορφιά θα προκαλέσουμε κι άλλους να την κοιτάξουν μέσα από σύγχρονες μεθόδους προώθησης. Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και του διαδικτύου όπου η πληροφορία μπορεί να ταξιδέψει σε όλες τις γωνιές του πλανήτη με απίστευτες ταχύτητες. Μια πολύ σύγχρονη και ουσιαστική διαδικτυακή καμπάνια μπορεί να επιφέρει πολύ πιο ουσιαστικά αποτελέσματα από τις κλασικές που δυστυχώς ακόμα και σήμερα ακολουθούνται από την παρούσα Περιφερειακή Αρχή. Κι αυτό θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια και σίγουρα όχι ξοδεύοντας τεράστια ποσά σε αμφιβόλου πιστότητας πόρταλ και ιστοσελίδες.

• Γιατί οι Δωδεκανήσιοι και οι Κυκλαδίτες θα πρέπει να επιλέξουν τη «Νησιωτική Ανατροπή» στις εκλογές;
Οι νησιώτες μας γνωρίζουν ότι επιλέγοντας την παράταξή μας κάνουν μια μεγάλη υπέρβαση. Γεφυρώνουν τις διαφορές του παρελθόντος και αγκαλιάζονται προκειμένου να βρουν λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τόσα χρόνια τον τόπο μας. Δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους της διπλανής πόρτας που γνωρίζουν από πρώτο χέρι την καθημερινότητά τους και όχι στους επαγγελματίες της πολιτικής. Συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων και βάζουν τέλος στο πελατειακό σύστημα που διέλυσε τη χώρα μας. Αυτό είναι η Νησιωτική Ανατροπή. Είναι η δύναμη των πολιτών που αποκτά σάρκα και οστά και δίνει τη νέα πνοή που χρειάζονται τα νησιά μας.

• Πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή των πολιτών; Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία θα πρέπει να ψηφίσουν οι Δωδεκανήσιοι και οι Κυκλαδίτες;
Η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές είναι παραπάνω από σημαντική. Είναι μια δημοκρατική κατάκτηση του λαού μας και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Αν κάποιος δεν συμμετέχει, ούτε τιμωρεί ούτε κάποιο ιδιαίτερο μήνυμα στέλνει. Το μόνο που κατορθώνει είναι να πυροβολεί τα πόδια του και να αφήνει άλλους να αποφασίζουν γι’ αυτόν.
Είμαι βαθιά δημοκράτης και είναι ενάντια στα πιστεύω μου να υποδεικνύω στους άλλους τα κριτήρια με οποία πρέπει να ψηφίσουν. Εγώ μόνο θέλω να πω στους νησιώτες μας πριν ψηφίσουν να σκεφθούν καλά σε τι μοίρα έχουν φέρει τα νησιά μας οι άστοχες πολιτικές και οι οσφυοκάμπτες του αθηνοκεντρικού κράτους. Να σκεφθούν τα δεινά που έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια εξαιτίας της συγκατάβασης των διοικούντων προς την κεντρική εξουσία. Να κρίνουν και να συγκρίνουν. Βαθιά μέσα μας όλοι γνωρίζουμε τι πρέπει να πράξουμε για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

• Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει ενόψει των εκλογών και πώς πρέπει να διαμορφωθεί η λειτουργία της Περιφέρειας στη νέα θητεία, που ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου;
Θεωρώ ότι δώσαμε έναν πολύ μεγάλο και έντιμο αγώνα. Όλοι οι συναγωνιστές της παράταξης υπερέβαλαν εαυτούς προκειμένου να διαδώσουν το μήνυμα της αλλαγής στα δρώμενα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Είμαι σίγουρος ότι η κάλπη θα το κάνει σαφές ακόμα και στους πιο δύσπιστους.
Δεν θέλω να δώσω μεγάλες υποσχέσεις και να κάνω βαρυσήμαντες δηλώσεις. Από την πρώτη μέρα που θα αναλάβουμε τη διοίκηση θα παλέψουμε αρχικά να κάνουμε πιο φιλική τη σχέση της με τους πολίτες. Θα κάνουμε έναν προγραμματισμό πενταετίας χωρίς κρυφές ατζέντες. Θα ξαναδώσουμε ουσία στο διάλογο με τους πολίτες, θα επικεντρωθούμε σε πολιτικές φιλικές στο περιβάλλον και θα πορευθούμε αξιοκρατικά μέχρι τέλους. Αυτό περιμένει ο κόσμος από μας και να είστε σίγουροι πως δεν πρόκειται να διαψεύσουμε τις προσδοκίες του.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ