Παρά το γεγονός πως οι οδηγίες της κυβέρνησης είναι ρητές και κατηγορηματικές ως προς τους Επιτάφιους, σε μερικές εκκλησίες της Ρόδου στολίστηκαν οι επιτάφιοι αλλά μόνον με την παρουσία των κληρικών.
Συγκεκριμένα στην Μητρόπολη στο κέντρο της πόλης, στον Αρχάγγελο, στις Καλυθιές στον Ιερό Ναό Αγίου Λουκά στην Σορωνή στολίστηκαν οι Επιτάφιοι –χωρίς όμως την παρουσία πιστών και φυσικά χωρίς την συμμετοχή ενοριτών όπως γίνεται κάθε χρόνο.
Στην Ιαλυσό όπου κάθε χρόνο υπάρχει το έθιμο να ψάλλουν οι γυναίκες τα μοιρολόγια, φέτος έγινε έξω από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου με ελάχιστες γυναίκες που όμως δεν ξέχασαν το έθιμο.
Το ίδιο συνέβη και σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.
Και σε άλλες περιοχές, το θρησκευτικό φρόνημα δεν κάμφθηκε παρά τα αυστηρά μέτρα που επιβλήθηκαν και φυσικά την ανησυχία ότι παραμονεύουν αστυνομικές δυνάμεις.
Οι πιστοί στην Ρόδο και σε άλλα νησιά, προσπάθησαν να τηρήσουν τα έθιμα της Ορθοδοξίας μας στο μέτρο του δυνατού, έστω και υπό τις έκτακτες συνθήκες που απαιτούνται οι κανόνες τους οποίους επέβαλε η κυβέρνηση με στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού.
Ωστόσο και σε χωριά στολίστηκαν επιτάφιοι χωρίς όμως να είναι προσβάσιμοι στους πιστούς αφού οι λειτουργίες τελούνται κεκλεισμένων των θυρών.
Να σημειωθεί πάντως πως οι κληρικοί στην περιοχή μας, ακολούθησαν και εφάρμοσαν ρητά τις οδηγίες της κυβέρνησης τις οποίες έδωσε και το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενώ οι πιστοί, αν και με μεγάλη λύπη λόγω του κλίματος της Μεγάλης Εβδομάδας, πειθάρχησαν και δεν δημιούργησαν προβλήματα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ