ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία»!-Συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας γύρω από τα Ίμια

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Ιμια 2

Στην αντε­πί­θεση πέρασε η Τουρκία μετά το μήνυμα κατα­πέλτη των Βρυ­ξελ­λών και της ΕΕ. Το τουρ­κικό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών σε μια άκρως προ­κλη­τική ανα­κοί­νωσή του, ξεπέ­ρασε κάθε όριο, υπο­στη­ρι­ζο­ντας πως “οι βράχοι των Ιμίων, τα χωρικά τους ύδατα και ο ενα­έ­ριος χώρος βρί­σκο­νται απο­κλει­στικά υπό την τουρ­κική κυριαρ­χία.”

Την ίδια ώρα στην περιοχή γύρω από τα Ίμια έχουν συγκε­ντρω­θεί από χθες το βράδυ ισχυρές τουρ­κι­κές δυνά­μεις, γεγονός που προ­βλη­μα­τί­ζει την Ελλάδα.

Η προ­κλη­τική ανα­κοί­νωση του τουρ­κι­κού υπουρ­γείου Εξω­τε­ρι­κών μεταξύ άλλων ανα­φέ­ρει:

“Δυστυ­χώς, η Ευρω­παϊκή Επι­τροπή έδειξε ότι ήταν και πάλι απρό­θυμη να κατα­λά­βει τις δυσκο­λίες της εποχής που περνάμε. Αν και εξη­γή­σαμε αυτά τα ζητή­ματα που υπο­στη­ρί­ζο­νται επα­νει­λημ­μένα από την τεκ­μη­ρί­ωση, η Επι­τροπή δεν μπόρεσε να είναι αντι­κει­με­νική και ισορ­ρο­πη­μένη. Η Τουρκία αγω­νί­ζε­ται ταυ­τό­χρονα ενα­ντίον αρκετών τρο­μο­κρα­τι­κών οργα­νώ­σεων, ιδιαί­τερα του PKK, του DAESH και του FETO. Από την άποψη αυτή, πιστεύ­ουμε ότι η αναφορά στην έκθεση για την απειλή από το FETO, που έπληξε το κράτος μας, το Κοι­νο­βού­λιο και το λαό μας, είναι μια κρίσιμη ανε­πάρ­κεια».

«Στην έκθεση, παρόλο που ανα­φέ­ρε­ται το νόμιμο δικαί­ωμα της Τουρ­κίας να λαμ­βά­νει άμεσα και ανα­λο­γικά μέτρα, ιδίως μετά την από­πειρα του τρο­μο­κρα­τι­κού πρα­ξι­κο­πή­μα­τος της 15ης Ιουλίου, παρα­τη­ρούμε ότι συμπε­ρι­λή­φθη­καν επίσης αβά­σι­μες κατη­γο­ρίες και κατη­γο­ρίες από προ­φα­νείς κύκλους. Η Τουρκία συνε­χί­ζει τη διαφανή συνερ­γα­σία της με όλους τους σχε­τι­κούς διε­θνείς εταί­ρους, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης, όσον αφορά τα μέτρα που λαμ­βά­νο­νται στο πλαίσιο της κατά­στα­σης έκτα­κτης ανάγκης, αφενός με σκοπό την προ­στα­σία των δημο­κρα­τι­κών δικαιω­μά­των και των ελευ­θε­ριών των πολιτών της και εκφρά­ζει με σαφή­νεια τη φύση, των σχε­τι­κών απειλών ασφά­λειας και των νομικών πλαι­σίων των μέτρων αυτών στους απο­δέ­κτες της. Στην προ­κει­μένη περί­πτωση, ορι­σμέ­νοι γενικοί ισχυ­ρι­σμοί, κατη­γο­ρίες και σχόλια που απευ­θύ­νο­νται στην Τουρκία στην έκθεση είναι απα­ρά­δε­κτοι».

«Στην πραγ­μα­τι­κό­τητα, τα μέτρα που λαμ­βά­νο­νται κατά των τρο­μο­κρα­τι­κών οργα­νώ­σεων συμ­βάλ­λουν αναμ­φι­σβή­τητα όχι μόνο στην εθνική μας ασφά­λεια, αλλά και στην ασφά­λεια των κρατών μελών της ΕΕ. Με την ευκαι­ρία αυτή, θεω­ρούμε απα­ραί­τητο να επα­να­λά­βουμε ότι το PKK / PYD / YPG απο­τε­λεί σοβαρή απειλή κατά της δημό­σιας τάξης και ασφά­λειας των κρατών μελών της ΕΕ».

Ανα­φο­ρικά με τα Ίμια, το τουρ­κικό ΥΠΕΞ υπο­στη­ρί­ζει: «Από την άλλη πλευρά, είναι εντελώς λάθος και απα­ρά­δε­κτο να τοπο­θε­τεί­ται η ΕΕ ως αρμό­διος διαι­τη­τής ή δικα­στή­ριο και να προ­σπα­θεί να εκδώσει μια απόφαση υπό την αιγίδα της “αλλη­λεγ­γύης της Ένωσης” όσον αφορά τις δια­φο­ρές που σχε­τί­ζο­νται με την κυριαρ­χία. Οι βράχοι του «Kardak» (Ίμια) και τα χωρικά τους ύδατα και ο ενα­έ­ριος χώρος τους είναι απο­κλει­στικά υπό την τουρ­κική κυριαρ­χία. Η στήριξη που παρέ­χε­ται από την ΕΕ στα κράτη μέλη στις «δια­φω­νίες τους» με τις τρίτες χώρες ως “carte blanche” δεν συμ­βάλ­λει στην επίλυση αυτών των θεμάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γει­το­νίας και του διε­θνούς δικαίου. Μια τέτοια στάση έρχεται επίσης σε αντί­θεση με τις αξίες της ΕΕ».

Τέλος χρε­ώ­νουν την απο­τυ­χία λύσης του Κυπρια­κού, στους Ελλη­νο­κυ­πρί­ους, σημειώ­νο­ντας: «Οι δηλώ­σεις σχετικά με το Κυπριακό στο πλαίσιο της έκθεσης δεν είναι τίποτα πέρα ​​από την επα­νά­ληψη των ήδη γνωστών απόψεων της ΕΕ που βασί­ζο­νται σε λαν­θα­σμέ­νες προ­ϋ­πο­θέ­σεις για το Κυπριακό. Αυτές οι εκφρά­σεις αντι­κα­το­πτρί­ζουν τη στάση των Ελλη­νο­κυ­πρίων που είναι ο βασικός λόγος για την απο­τυ­χία της δια­πραγ­μα­τευ­τι­κής δια­δι­κα­σίας και θέτει ένα ακόμη παρά­δειγμα της εκμε­τάλ­λευ­σης των Ελλη­νο­κυ­πρίων από την ένταξη στην ΕΕ στις προ­σπά­θειές της για αδιέ­ξοδο. Το γεγονός ότι η ΕΕ εμμένει στην εν λόγω μονο­μερή και παρα­μορ­φω­μένη κατα­νό­ηση απο­κα­λύ­πτει ότι όχι μόνο δεν δια­θέ­τει στρα­τη­γική αξιο­λό­γηση για την Ανα­το­λική Μεσό­γειο αλλά και ότι δεν έχει την ικα­νό­τητα να ανα­πτύ­ξει ένα μακρο­πρό­θε­σμο όραμα για την περιοχή».

Δείτε εδώ ολό­κληρη την ανα­κοί­νωση του τουρ­κι­κού ΥΠΕΞ.

 

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.