Ειδήσεις

Επιβλαβής για τον Τουρισμό η πολιτική των κλειστών συνόρων

Mε την τρομοκρατία να έχει τελικά έναν και μοναδικό στόχο, τον ίδιο τον Τουρισμό, οι εμπειρογνώμονες της τουριστικής/ταξιδιωτικής βιομηχανίας συμφωνούν ότι, πρόκειται για τη μεγαλύτερη απειλή για τη βιομηχανία. Στην περίπτωση δε των κλειστών συνόρων προειδοποιούν ότι, οι επιπτώσεις για τον τουρισμό θα είναι τεράστιες.

«Ο κόσμος είναι πιο ασταθής από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο», δήλωσε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC)», Gerald Lawless. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι η πολιτική των κλειστών συνόρων δεν αποτελεί τη σωστή τακτική απέναντι στα σημερινά προβλήματα ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό, ο WTTC καλεί τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να αποφύγουν τις υπερβολικές αντιδράσεις. Οι ειδικοί του τουρισμού συμφωνούν ότι η τρομοκρατία αποτελεί μια μεγάλη απειλή για την τουριστική βιομηχανία, η οποία το 2015, σύμφωνα με το WTTC, συνεισέφερε $ 7.200 δισεκατομμύρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ (περίπου 10%) και η οποία, άμεσα ή έμμεσα, αντιπροσωπεύει μία για κάθε 11 θέσεις εργασίας στον πλανήτη.

Ενώ ο τουρισμός αυξήθηκε κατά 2,8% το προηγούμενο έτος (περισσότερο από την αύξηση 2,3% της παγκόσμιας οικονομίας), οι εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας επισημαίνουν ότι η τρομοκρατία έχει κοστίσει πολλά χρήματα στις πληγείσες χώρες, όπως η Τουρκία, όπου οι κρατήσεις για το καλοκαίρι έχουν μειωθεί κατά 32%. Οι επιπτώσεις της τρομοκρατίας είναι σημαντικές και εταιρίες και οργανισμούς, όπως η  Air France-KLM, η οποία υπολογίζεται ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, τον Νοέμβριο, κατέγραψε μείωση των εσόδων της κατά € 120.000.000.

Από την πλευρά του ο Arne Sorenson, πρόεδρος της αλυσίδας ξενοδοχείων Marriott, τόνισε ότι ο τομέας «βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή στην ιστορία του». Η κύρια ανησυχία, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αφορά μόνο τους τουρίστες που παραμένουν στα σπίτια τους. Είναι ο χρόνος που χρειάζεται μια χώρα ή μια πόλη για να ανακάμψει πλήρως έπειτα από μια τρομοκρατική επίθεση και ο οποίος ανέρχεται κατά μέσο όρο στους 13 μήνες.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, οι τουρίστες απλά αλλάζουν προορισμό, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ισπανίας, η οποία έχει δει αύξηση των κρατήσεών της, ειδικά στα Κανάρια Νησιά, μετά τις επιθέσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο. Μάλιστα, το περασμένο καλοκαίρι ο τουρισμός στην Ισπανία αυξήθηκε 3,7%, με τη χώρα να παρουσιάζει τα καλύτερα νούμερα την τελευταία δεκαετία.

Οι επιθέσεις στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες αποδεικνύουν ότι οι τρομοκράτες έχουν τη δυνατότητα να κινούνται σχετικά ελεύθερα, επιφέροντας μια πιθανή αλλαγή στους κανόνες που διέπουν τα σύνορα. Και αυτό μπορεί να πλήξει κυρίως νέους παγκόσμιους «παίκτες», όπως η Κίνα, από την οποία εξαρτάται το μέλλον του κλάδου.

Πιθανή υπερβολική αντίδραση των κυβερνήσεων και η απόφασή τους να κλείσουν τα σύνορα μπορεί να είναι πιο επιβλαβής για τον τουρισμό από την ίδια την τρομοκρατία. Άλλωστε, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι, παρά την Αλ Κάιντα και τον ISIS, οι άνθρωποι ταξιδεύουν όλο και περισσότερο. Για του  λόγου το αληθές, το 1960 πραγματοποιήθηκαν 25 εκατομμύρια τουριστικά ταξίδια σε όλο τον κόσμο, αριθμός ο οποίος ανήλθε σε 250 εκατομμύρια το 1970, σε 536 εκατομμύρια το 1995, σε 922 εκατομμύρια το 2008, για να φτάσει στο ένα δισεκατομμύριο το 2014, και σε 1,2 δισεκατομμύρια το 2015.

money-tourism.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου