Ειδήσεις

Εγκύκλιος Πάσχα του Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλου

ΚΥΡΙΛΛΟΣ
δια της χάριτος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού Μητροπολίτης της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Ρόδου, προς τον ιερό κλήρο και τον φιλόχριστο λαό της καθ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
Οι δύο αυτές λέξεις του πασχαλίου χαιρετισμού μας συμπυκνώνουν το μυστήριο της πίστεως μας και αποτελούν το πιο χαρμόσυνο μήνυμα που έχει ακούσει ο κόσμος και ο άνθρωπος. Ευαγγελίζονται και εξαγγέλουν προς κάθε κατεύθυνση την διαχρονική εμπειρία της Εκκλησίας, το μοναδικό και ανεπανάληπτο γεγονός στην ιστορία του ανθρώπου, το οποίο επηρέασε την ζωή και τον πολιτισμό του ακόμη και ως μη συνειδητός χριστιανισμός, ότι δηλαδή ο Χριστός ανέστη εκ του τάφου, επάτησε και ενίκησε τον θάνατο, με όλους τους προπομπούς και συνοδούς του, και εδώρησε στον άνθρωπο την αληθινή ζωή, που του είχε στερήσει η αμαρτία. Με άλλα λόγια του έδωσε μέλλον και προοπτική.
Ο Απόστολος Παύλος διατυπώνοντας την εκκλησιαστική αυτή εμπειρία, η οποία είναι και δική του προσωπική εμπειρία γράφει προς τους Κορινθίους: «Σας παρέδωκα δηλαδή εν πρώτοις εκείνο, το οποίο και παρέλαβα, ότι ο Χριστός επέθανε για τις αμαρτίες μας σύμφωνα με τις γραφές, ότι ετάφη, ότι αναστήθηκε την τρίτη ημέρα σύμφωνα με τις γραφές και ότι εμφανίστηκε στον Κηφά, έπειτα στους δώδεκα, έπειτα εμφανίστηκε, μια φορά, σε πάνω από πεντακόσιους αδελφούς, από τους οποίους οι περισσότεροι ζουν μέχρι σήμερα, αλλά μερικοί εκοιμήθησαν, Έπειτα εμφανίσθηκε στον Ιάκωβο, έπειτα σε όλους τους Αποστόλους, τελευταίο δε από όλους, σαν έκτρωμα, εμφανίστηκε και σε μένα» (Α’ Κορ, 15, 3-8).
Αυτή την εμπειρία της Αναστάσεως του Κυρίου ως κεντρική αλήθεια της πίστεως την πίστευσαν, την έζησαν και την ομολόγησαν οι Απόστολοι και οι χριστιανοί της πρώτης χριστιανικής κοινότητας, την μετέδωσε η ιερά παράδοση και την κατοχύρωσαν τα κείμενα της Καινής Διαθήκης. Η ίδια αυτή εμπειρία κηρύσσεται και πάλι, για μια ακόμη φορά, κατά τον εφετινό εορτασμό της Πάσχα του σωτηρίου έτους 2014, συνοδευομένη από τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες των Ναών μας, και προσκαλεί κάθε πιστό να συμμετάσχει στο πασχάλιο Μυστήριο και να βιώσει υπαρξιακά το γεγονός ότι ο Χριστός με τον θάνατο και την Ανάστασή Του έδωσε στον άνθρωπο ως αναφαίρετο δώρο την δυνατότητα της απαλλαγής από τους νόμους και τα δεσμά του χωροχρονικού κόσμου, δηλαδή την δυνατότητα της αλλαγής.
Αναλογιζόμενοι το αίτημα αλλαγής που διαχρονικά έθεσε και θέτει και σήμερα ο άνθρωπος και βιώνοντας ποικίλα αδιέξοδα στις ημέρες μας, σε όλα τα επίπεδα, εορτάζοντας την Ανάσταση και ανταλλάσοντας τον πασχάλιο χαιρετισμό «Χριστός ανέστη» ομολογούμε ότι η αρχή αλλαγής του ανθρώπου και της κοινωνίας του στηρίζεται στη σχέση ανθρώπου-Θεού μετά τον Σταυρό και την ανάσταση του Θεανθρώπου. Ο άνθρωπος έχει την δυνατότητα της αλλαγής και τούτο αποτελεί την ελπίδα του. Η προσωπική συμμετοχή στο γεγονός του θανάτου και της αναστάσεως του Κυρίου αποτελεί την μοναδική και βάσιμη συμμετοχή στην ελπίδα της μεταβολής του ανθρώπου, της ανακαινίσεώς του και της αναμορφώσεως της κοινωνίας του.
Αγαπητοί αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω.
Ευχαριστούμε τον Αναστάντα Σωτήρα Κύριον, ο οποίος μας αξίωσε να εορτάζουμε και εφέτος το Άγιο Πάσχα, δίνοντας μας ελπίδα για το παρόν και το μέλλον μας, ελπίδα του ουρανού και ελπίδα της γης. Δοξάζουμε το πανάγιο όνομά Του γιατί δεν μας άφησε να στενάζουμε στα σκοτεινά βασίλεια του Άδη, του κάθε Άδη, αλλά περιέλουσε την ύπαρξη μας με το ανέσπερο φως Του, που έλαμψε σαν αστραπή από τον Πανάγιο Τάφο Του και εφώτισε τα σύμπαντα. Τον παρακαλούμε να μας δίνει την δύναμη να εργαζόμαστε τα έργα του φωτός και να μας χορήγει πλουσιόδωρα την χαρά και την ειρήνη Του, για να καταφάσκουμε καθημερινά την ύπαρξη μας ως υιοί και θυγατέρες της Αναστάσεως.
Χριστός ανέστη αδελφοί. Ευχόμαστε σε όλους έτη πολλά, ευλογημένα και καταυγαζόμενα από το ανέσπερο φως που ανέτειλε από τον πανάγιο Τάφο.

Άγιον Πάσχα του δισχιλιοστού και δεκάτου τετάρτου σωτηρίου έτους
Διάπυρος προς Χριστόν Αναστάντα ευχέτης πάντων ημών.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
†Ο ΡΟΔΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου