Της Κατερίνας Καραμούτσου

Μείωση εσόδων και τζίρου, ελλιπή στήριξη από την Πολιτεία και δυσκολία εύρεσης των σωστών υπαλλήλων. Αυτά είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα σήμερα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Douleutaras.gr.

Σύμφωνα με την έρευνα «Προκλήσεις & Ευκαιρίες των Ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», σχεδόν 6 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν πως υπέστησαν σημαντική μείωση εσόδων το τελευταίο 12μηνο και «βουτιά» του τζίρου μεγαλύτερη του 50%.

pinakasesodaa.png

Μεγάλο πρόβλημα όπως τόνισαν αποτελεί και ο έντονος ανταγωνισμός, καθώς πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες ανέφεραν ότι είναι εύκολο για τους πελάτες τους να στραφούν σε κάποια άλλη επιχείρηση του κλάδου αναζητώντας τα ίδια προϊόντα ή υπηρεσίες, με αποτέλεσμα, να έχουν προχωρήσει σε μείωση των τιμών και απορρόφηση των νέων φορολογικών συντελεστών για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.

antagonism.png

Την ίδια στιγμή, το 80% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δήλωσε δυσαρέσκεια από την ελλιπή στήριξη της Δημόσιας Διοίκησης και των αρμόδιων φορέων, ως προς την καθοδήγηση, τον αριθμό των εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, την ενημέρωση των διαθέσιμων προγραμμάτων κατάρτισης αλλά και τη διαδικασία συγκέντρωσης των απαραίτητων δικαιολογητικών για την έναρξη μιας επιχείρησης.

pinakes_dhmosioa.png

Σε μείζον πρόβλημα για τις ΜμΕ αναδεικνύεται επίσης η εύρεση κατάλληλου προσωπικού, παρά την υψηλή ανεργία στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την έρευνα, 4 στους 10 επιχειρηματίες (43,2%) δήλωσαν ότι δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλους υπαλλήλους με τα απαραίτητα προσόντα για τη στελέχωση των επιχειρήσεών τους.

ypall.png

Άλλο ένα εντυπωσιακό εύρημα ήταν το γεγονός ότι, παρά την οικονομική ύφεση και την αβεβαιότητα, το 46% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν αισιόδοξοι για το μέλλον της επιχείρησής τους. Μόλις 2 στους 10 δήλωσαν απαισιόδοξοι.

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, “ραχοκοκκαλιά” της ελληνικής οικονομίας, δίνουν ένα καθημερινό αγώνα επιβίωσης υπό άκρως δυσμενείς συνθήκες. Στο Douleutaras.gr, μέσω της συνεργασίας μας με μία εκλεκτή ομάδα επιχειρηματιών και της έκθεσης μας στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να υπογραμμίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αλλά ταυτόχρονα να αναδείξουμε και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την ανάκαμψη και ανάπτυξη τους» δήλωσε σχετικά ο CEO του Douleutaras.gr, Ανδρέας Γραμμάτης, στον οποίο ανήκει και η πρωτοβουλία για την έρευνα.

«Παρά τις δυσκολίες λόγω της οικονομικής κρίσης, η μελέτη καταδεικνύει οτι υπάρχουν διορατικοί Έλληνες επιχειρηματίες που διερευνούν ευκαιρίες για ανάπτυξη μέσω της αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών, της πελατοκεντρικής στρατηγικής και της κατάρτισης/ανάπτυξης του προσωπικού» δήλωσε σχετικά ο διευθυντής του Εργαστηρίου ELTRUN καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης.

Η διεξαγωγή της έρευνας πραγματοποιήθηκε από το εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Επιχειρείν του ΟΠΑ (ELTRUN) με τη συμμετοχή 430 εκπροσώπων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διαφόρων κατηγοριών.

newmoney.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ