Ειδήσεις

Συμμετοχή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λέρου σε Διεθνές Συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (IFLA)

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λέρου μετά την συμμετοχή της στο Διεθνές Συνέδριο Next Library που πραγματοποιήθηκε στο Aarhus της Δανίας το 2013 (ως ενεργό μέλος του Δικτύου Πρωτοπόρων Υπαλλήλων Βιβλιοθηκών σε Θέματα Ηγετικών Δεξιοτήτων και Διαχείρισης Αλλαγών Future Library που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος») επελέγει από το σύνολο των Δημοτικών βιβλιοθηκών της χώρας να συμμετάσχει με εισήγηση στο Διεθνές Συνέδριο της IFLA που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Η εισήγηση της Δημοτικής βιβλιοθήκης είχε τον τίτλο: «A small library against crisis. The case of Leros Public Library».

Το Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ινστιτούτων (IFLA International Federation of Library Associations and Institutions) είχε ως κύριο τίτλο: “Changing Societies – Changing roleof Libraries” και συνδιοργανώθηκε από την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης και το MLA Section της IFLA.

Το συνέδριο εντάχθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης του Section η οποία πραγματοποιήθηκε το διήμερο 12 και 13 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης στην Αθήνα.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν εξέχοντες ομιλητές όπως ο Eppo van Nispen tot Sevenaer από την Ολλανδία, ο Rolf Happel από τη Δανία, ο Gerald Leitner από την Αυστρία, καθώς και εκλεκτοί συνάδελφοι Ειδικών και Ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών από την Ελλάδα και την Κύπρο.

O νέος Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης κ. Φίλιππος Τσιμπόγλου χαιρέτησε την εκδήλωση και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης κ. Γιώργος Γλωσσιώτης άνοιξε με την ομιλία του των κύκλο των εργασιών.

Το συνέδριο είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν συνάδελφοι από την Κροατία, Γερμανία, Αμερική, Καναδά, Ισπανία, Σλοβακία, Σερβία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ελλάδα και Κύπρο.

Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Λέρου εκπροσώπησε ο Δημήτρης Σταματέλος (Υπεύθυνος βιβλιοθήκης) και μέσα από την εισήγηση του στα αγγλικά παρουσίασε τις δράσεις που πραγματοποιεί η βιβλιοθήκη τα τελευταία 5 χρόνια, την εθελοντική εργασία που συνεχίζεται στη Δημοτική βιβλιοθήκη των Λειψών, και τις συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί τόσο με φορείς και συλλόγους του νησιού όσο και με συναδέλφους από όλη την Ελλάδα. Όλες αυτές οι παραπάνω ενέργειες μαζί με την ένθερμη υποστήριξη των κατοίκων του νησιού δημιούργησαν ένα θετικό κλίμα εξωστρέφειας και βοήθησαν στο να μεταστεγαστεί η Δημοτική βιβλιοθήκη σε ένα πλήρως ανακατασκευασμένο σύγχρονο κτίριο στην κεντρικότερη πλατεία του νησιού.

Ομιλητές και συμμετέχοντες χειροκρότησαν την εισήγηση και εκδήλωσαν την επιθυμία φέτος το καλοκαίρι να επισκεφθούν τη Λέρο και τους Λειψούς για να δουν από κοντά τις δύο αυτές βιβλιοθήκες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της διοργάνωσης: http://mlas2015.eebep.gr/.

Τα έξοδα μετακίνησης – διατροφής και διαμονής του βιβλιοθηκονόμου καλύφθηκαν από την Διεθνή Ομοσπονδία Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ινστιτούτων.

lerosnews.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου