Ειδήσεις

Κατέθεσαν αγωγή κατά του Δημοσίου οι συγγενείς αποθανόντος στις φυλακές!

Ενώπιον του Τριμελούς  Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου, κατά του Ελληνικού Δημοσίου, προσφεύγουν οι γονείς και η αδελφή 31χρονου Αφαντενού, μηχανικού αυτοκινήτων, που πέθανε μετά από χρήση κοκτέιλ ναρκωτικών, στο κελί που εκρατείτο, στις φυλακές της Αλικαρνασσού.
Ήταν ένας νέος άνθρωπος, που κουβαλούσε το δικό του Γολγοθά και που χάρισε ζωή με τον θάνατό του.
Όταν η οικογένεια του 31χρονου ενημερώθηκε πως ο γιος τους ήταν εγκεφαλικά νεκρός, πήραν την απόφαση να δωρίσουν τα όργανά του.
Επιδεικνύοντας γενναιότητα ψυχής και λεβεντιά, οι γονείς του 31χρονου συναίνεσαν στη δωρεά των οργάνων του γιου τους για να κερδίσουν τη ζωή, συνάνθρωποί μας. Στήθηκε προς τούτο αερογέφυρα ζωής, που ολοκληρώθηκε την 29η Αυγούστου 2014.
Από νοσοκομείο της Αθήνας ελήφθησαν τα δύο νεφρά, από τη Θεσσαλονίκη το ήπαρ και οι κερατοειδείς από το «ΠΑΓΝΗ».
Η μητέρα του, που είχε ανοίξει την καρδιά της, σε συνέντευξή της σε συντάκτη της «δημοκρατικής», είχε αποκαλύψει μεταξύ άλλων ότι ο 31χρονος λεβέντης, που είχε μπλέξει στα γρανάζια της χρήσης, ήταν και θύμα της κρατικής αναλγησίας για τους κρατούμενους.
Πιθανολόγησε μάλιστα ότι δεν έχει γίνει ουσιώδης έρευνα για να βρεθούν εκείνοι που τροφοδότησαν τον κρατούμενο γιο της με ναρκωτικά, ενώ θεωρεί βέβαιο ότι δεν του παρείχαν την απαιτούμενη ιατρική συνδρομή με το που διαπιστώθηκε ότι είχε χάσει τις αισθήσεις του, το πρωί της 17ης Αυγούστου 2014.
Στον 31χρονο, όπως ξανάγραψε η «δημοκρατική», είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 13 ετών και χρηματική ποινή 20.000 ευρώ γιατί ενεπλάκη σε υπόθεση διακίνησης κοκαΐνης και κάνναβης.
Στην ίδια υπόθεση είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 15 ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ σε έναν 28χρονο, αστυνομικό, που υπηρετούσε στην ομάδα ΔΙΑΣ.
Στην υπόθεση είχαν εμπλακεί και 9 ακόμη άτομα που κρίθηκαν αθώοι.
Η Δίωξη Ναρκωτικών είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων ότι ο 31χρονος προέβαινε στην αγορά ακαθόριστων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών μέσω της εταιρείας «SPEEDEX» και προκειμένου, να αποφεύγει τη σύλληψή του, από τις διωκτικές αρχές, διέθετε το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ, για κάθε παραλαβή ναρκωτικών, στον αστυνομικό.
Ο μηχανικός βρέθηκε να κατέχει στην οικία του, σε συνεργείο αυτοκινήτων στ’ Αφάντου, καθώς και σε έτερη οικία, που χρησιμοποιούσε ως κρύπτη, έξι ανισοβαρείς συσκευασίες, με ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους 56,6 γραμ., τέσσερις ανισοβαρείς συσκευασίες, με ποσότητα κοκαΐνης συνολικού βάρους 2,9 γραμ. και μία ζυγαριά ακριβείας.
Ο ίδιος και οι οικείοι του υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή ότι ήταν εξαρτημένος από τα ναρκωτικά.
Στην αγωγή τους εκθέτουν ότι ο 31χρονος κατά τη διάρκεια της κράτησής του εγυμνάζετο τακτικά, κυρίως με ασκήσεις πυγμαχίας, διατηρώντας αρίστη φυσική και πνευματική κατάσταση.
Η δίκη επί της εφέσεως του ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Δωδεκανήσου στην Ρόδο, ορισθείσα για την 10.06.2014 δεν διεξήχθη, αλλά ανεβλήθη για τις 09.10.2014, λόγω παρέλευσης του προβλεπόμενου ωραρίου, προς μεγάλη απογοήτευσή του, καθώς ήλπιζε δικαιολογημένα στην μείωση της ποινής και στην ενδεχόμενη απόλυσή του από την φυλακή.
Αναφερόμενοι στις συνθήκες της νοσηλείας του μετά την «δηλητηρίαση» του από κοκτέιλ ναρκωτικών, τονίζουν ότι ενώ  οι ιατροί τον επανέφεραν από το κώμα και  η καρδιά και τα άλλα όργανα  επανέκτησαν την λειτουργία τους, εν τούτοις δεν  είχε καμία, ούτε ανέκτησε ποτέ κατά την διάρκεια της νοσηλείας του,  επαφή με το περιβάλλον, με τον εγκέφαλο να μην αντιδρά και να παραμένει νεκρωμένος, οπότε κι αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά του.
Τα ευρήματα της νεκροψίας – νεκροτομής επιβεβαίωσαν ότι στην φυλακή διακινούντο και διακινούνται ναρκωτικές ουσίες και άλλα κατασταλτικά του ΚΣΝ  υπνωτικά και αγχολυτικά φάρμακα.
Οι οικείοι του τονίζουν ότι στην επέλευση του θανάτου δεν συντέλεσε αιτιωδώς κάποια υπαίτια συμπεριφορά τρίτου εκτός του προσωπικού του Κατάστηματος Κράτησης Νέας Αλικαρνασσού  προσώπου, ούτε κατέστη δυνατή η αποκάλυψη του δράστη της εν λόγω εισαγωγής εξαρτησιογόνων ουσιών, είτε του τρόπου πρόσβασης του σε αυτά μέσα στους φυλασσόμενους χώρους από τα αρμόδια γιαυτό όργανα της Πολιτείας.
Θεωρούν ότι ο θάνατός του  οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε παράνομες πράξεις, παραλείψεις και υλικές ενέργειες οργάνων του Ελληνικού Δημοσίου, ήτοι του διευθυντή, του αναπληρωτή διευθυντή, του σωφρονιστικού προσωπικού,  αρχιφύλακα,  υπαρχιφύλακα, αξιωματικών, υπαξιωματικών, φρουρών    και των φυλάκων και υπαλλήλων του Καταστήματος Κράτησης Νέας Αλικαρνασσού, οι οποίοι δεν επέδειξαν την οφειλόμενη από τις περιστάσεις προσοχή και επιμέλεια  και  παρέβησαν τις υποχρεώσεις τους που απέρρεαν από τους νόμους και τους κανονισμούς.
Προσθέτουν ότι μεταξύ των υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου και των υπηρετούντων  στα  Καταστήματα Κράτησης Υπαλλήλων του, περιλαμβάνεται και η υποχρέωση και το καθήκον ασφάλειας και προστασίας της ζωής των εγκλείστων κρατουμένων και καταδίκων με την επιμελή, αυστηρή και πιστή προς το πνεύμα και το γράμμα τήρηση και εφαρμογή των διατάξεων της νομοθεσίας και του κανονισμού στα  Καταστήματα Κράτησης.
Η αποτροπή της εισαγωγής στα  Καταστήματα Κράτησης και της διοχέτευσης στους κρατουμένους κάθε είδους ναρκωτικών ουσιών και κάθε είδους  κατασταλτικών του ΚΣΝ  υπνωτικών  και αγχολυτικών  φαρμάκων, όπως τα βαρβιτουρικά και οι βενζινοδιαζεπίνες κ.α. αποτελεί κύρια υποχρέωση των υπηρετούντων υπαλλήλων του Δημοσίου,  έχει δε σκοπό την προστασία της ζωής των κρατουμένων, των οποίων είναι δυνατόν να εκτεθεί σε θανάσιμο κίνδυνο με την χρήση τέτοιων ουσιών.
Τονίζουν ότι οι υπάλληλοι δεν απέτρεψαν την εισαγωγή ναρκωτικών – εξαρτησιογόνων ουσιών μέσα στο Κατάστημα Κράτησης, με αποτέλεσμα να προμηθευτούν και να λάβει ο εκτίων ποινή κάθειρξης  έγκλειστος  και ήδη θανών οικείος τους.
Ως συνήγοροι της οικογένειας παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Σάββας και Βάσια Παπαγεωργίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου