Ειδήσεις

Ενημέρωση, επικοινωνία, πρόληψη για να πάει καλά η τουριστική χρονιά

Οι εκθέσεις σε Γερμανία και Μόσχα αλλά και η κίνηση των προκρατήσεων μέχρι το Μάρτη θα δώσει μια εικόνα για την πορεία της τουριστικής χρονιάς σύμφωνα με στελέχη του κλάδου. Σε γενικές γραμμές προς στιγμή επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και αναμονή για το πώς θα εξελιχθεί και τι επιπτώσεις θα έχει σε αερομεταφορές και κίνηση εξερχόμενου τουρισμού προς Ασία το θέμα του κοροναϊού.

Έμφαση, πάντως, σε δράσεις πρόληψης κι ενημέρωσης για το θέμα του κοροναϊού έδωσε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός τονίζοντας ότι προς στιγμή δεν επηρεάζει την Ελλάδα: «Δεν πρόκειται για εθνικό θέμα, αλλά για ένα ζήτημα που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Τις επιπτώσεις θα τις δούμε εκ των υστέρων. Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ενημέρωση και στην πρόληψη. Το σημαντικότερο είναι να προετοιμαστούμε σωστά» ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όπου παρουσιάστηκε η ετήσια έρευνα για την ξενοδοχειακή αγορά, με τίτλο: ‘Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας 2019», που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.

Με βάση πάντως στοιχεία του ΙΤΕΠ, που «πατούν» σε έρευνα γνώμης ξενοδοχειακών στελεχών και το 2020 η εικόνα του τουρισμού θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι (με ποσοστά από 50%-65%), ενώ το ¼ περίπου των ερωτηθέντων δήλωσε ότι για το 2020 περιμένει αύξηση στην τιμή, την πληρότητα και τον τζίρο του.

Όπως καταγράφει η μελέτη, την περίοδο 2017-2019 τα ελληνικά ξενοδοχεία δαπάνησαν μόνο για ανακαινίσεις το ποσό των 2,9 δις. ευρώ, καταγράφοντας μια σταθερή επένδυση 1 δισ. ευρώ ανά έτος από τον κλάδο.

Σύμφωνα με το ΙΤΕΠ η εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού όχι μόνο δεν μειώθηκε το 2019, αλλά εξακολουθεί και παραμένει υψηλή, όπως αποτυπώνεται στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχειακά καταλύματα. Μάλιστα το 4μηνο Ιουν.-Σεπτ. 2019 έφτασε το 71% του ετήσιου συνόλου από 68% που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Ταυτόχρονα οι αεροπορικές αφίξεις αλλοδαπών τουριστών το 2019 παρουσίασαν αύξηση 2,1%. Αν όμως, δεν συμπεριλάβουμε τις αφίξεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας, οι αφίξεις στα περιφερειακά αεροδρόμια μειώθηκαν κατά 1,7%.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου