Ειδήσεις

Ο δεκάλογος των αλλαγών για τις 100 δόσεις-“κούρεμα” οφειλών μέχρι και 50%

Το χρονικό σημείο που επιλέγει η κυβέρνηση για να φέρει στη Βουλή το πρώτο της νομοσχέδιο δεν είναι καθόλου τυχαίο. Πολύ περισσότερο δε, δεν είναι τυχαίο το περιεχόμενο του πρώτου νομοσχεδίου.

Αύριο και ενώ η κυβέρνηση θα έχει υποβάλλει – εκτός απρόοπτου- αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης κατά τέσσερις έως έξι μήνες, χωρίς παράταση του Μνημονίου αλλά υπό συγκεκριμένους όρους «αυτοδέσμευσης», στη Βουλή θα κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο με άμεσα μέτρα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στις διατάξεις του θα περιλαμβάνονται «κούρεμα» χρεών προς την εφορία για οικονομικά αδύναμους οφειλέτες, δραστικές αλλαγές στη ρύθμιση των εκατό δόσεων με σούπερ εκπτώσεις προστίμων, τόκων και προσαυξήσεων για όλους τους φορολογούμενους χωρίς να αποκλείονται οι «μεγάλοι», γενναία αύξηση του ορίου οφειλής πάνω από το οποίο θα ενεργοποιούνται ποινικές διώξεις, αλλά και μια «μεγάλη ομπρέλα» προστασίας της πρώτης κατοικίας έναντι των πλειστηριασμών.

Σχεδιάζονται παράλληλα ρυθμίσεις από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας για τη δημιουργία ενός «Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης» με πλέγμα παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες διατροφής 300.000 άπορων οικογενειών, οι ανάγκες στέγασης (ενδεικτικά 30.000 διαμερίσματα έχει αναφέρει η αρμόδια υπουργός Θ. Φωτίου στη Βουλή), η παροχή ειδικής κάρτας για τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε μακροχρόνια ανέργους και όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας όπως και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Το μήνυμα που επιχειρεί να εκπέμψει σε όλους τους τόνους η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως ευκρινές. Δεν υποχωρεί έναντι της πρωταρχικής -όπως διακηρύττει- ανάγκης να προχωρήσει σε μέτρα άμεσης ανακούφισης των πολιτών.

Μένει να φανεί από τις ανακοινώσεις που θα κάνουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη και Δ. Μάρδας από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλη, αν τα μέτρα τα οποία θα αποτυπωθούν σε νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή για ψήφιση την ερχόμενη Τρίτη έχουν καθαρό δημοσιονομικό κόστος.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ερχόταν σε αντιδιαστολή με την αυτοδέσμευση Βαρουφάκη προς τους ομολόγους του, ότι στο τετράμηνο- εξάμηνο της γέφυρας, της παράτασης της δανειακής σύμβασης ή όπως αλλιώς ονομάζεται, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα διαταράξουν τις δημοσιονομικές ισορροπίες.

Η νέα ρύθμιση χρεών

Ίσως είναι η πιο γενναιόδωρη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των τελευταίων ετών. Για πρώτη φορά, εκτός από πολλές δόσεις και εκπτώσεις σε προσαυξήσεις το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται έτοιμο να «κουρέψει» πρόστιμα αλλά ακόμα και κεφάλαιο της αρχικής οφειλής για οικονομικά αδύναμους οφειλέτες.

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν κάτι τι «καλό» για όλους τους φορολογούμενους. Εκπτώσεις σε πρόστιμα , προσαυξήσεις και τόκους, εκατό δόσεις χωρίς διαχωρισμούς για όλους τους οφειλέτες, ψαλίδι στην ελάχιστη δόση των 50 ευρώ το μήνα, «άνοιγμα» της ρύθμισης και στους μεγαλο-οφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ, τέλος στις ποινικές διώξεις για χρέη προς το Δημόσιο.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν πως οι βελτιώσεις στη ρύθμιση μπορούν να φέρουν έως το τέλος του έτους έξτρα έσοδα 2 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή περίπου χρειάζεται η κυβέρνηση για να υλοποιήσει την εξαγγελία της για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από φέτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το λίφτινγκ στη ρύθμιση προβλέπει:

1. « Κούρεμα» προστίμων και προσαυξήσεων. Τα πρόστιμα θα σβήνονται έως και κατά 50%, οι προσαυξήσεις έως και 90% ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων αλλά με ισχυρότερη κλιμάκωση σε σχέση με τα ισχύοντα. Για μικρο-οφειλέτες στα όρια της φτώχειας, σβήνει και κεφάλαιο.

2. Μηνιαία δόση. Το ελάχιστο όριο των 50 ευρώ, μειώνεται στο μισό. Στο τραπέζι τέθηκαν προτάσεις ακόμα και για μηνιαία δόση χωρίς ελάχιστο όριο ακόμα και 10 ευρώ για οικονομικά αδύναμους οφειλέτες.

3. Τόκοι. Από το 4,56% σήμερα σε ετήσια βάση, μειώνονται κοντά στο 3%.

4. Αριθμός δόσεων. Οι εκατό δόσεις θα ισχύουν για όλους, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής.

5. Πλαφόν. Στη ρύθμιση μπορεί να ενταχθεί κάθε οφειλέτης ανεξαρτήτως ύψους χρέους. Το πλαφόν οφειλής 1 εκατ. ευρώ καταργείται.

6. Οφειλές. Εντάσσονται χρέη προς την εφορία τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 (αντί για 30 Σεπτεμβρίου).

7. Κατασχέσεις. Καθιερώνονται ευνοϊκές διατάξεις για όσους έχουν ήδη υποστεί κατάσχεση και εντάσσονται στη ρύθμιση.

8. Ποια χρέη εντάσσονται. Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014, έναντι της 30 Σεπτεμβρίου 2014 που ισχύει σήμερα.

9. Παράταση. Το χρονικό περιθώριο ένταξης στη ρύθμιση επεκτείνεται κατά 1-2 μήνες σε σχέση με την προθεσμία της 31ης Μαρτίου που ισχύει σήμερα.

10. Ποινικές διώξεις. Παύουν με το νόμο για μικρο-οφειλέτες. Το όριο των 5.000 ευρώ συνολικής οφειλής το οποίο ανοίγει σήμερα τις πύλες του αυτοφώρου θα αυξηθεί δραστικά.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου