Ειδήσεις

Δεν συζητήθηκε η αγωγή για τις οφειλές πρώην Δήμων

Για την 17η Νοεμβρίου 2014 αναβλήθηκε χθες από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου η συζήτηση της αγωγής που υπέβαλε την 8η Οκτωβρίου 2004 η ΔΕΥΑ Ρόδου κατά των τότε Δήμων Ιαλυσού, Καλλιθέας, Αφάντου και Αρχαγγέλου διεκδικώντας την καταβολή ποσού 5.574.256,06 ευρώ ως συμμετοχή στις δαπάνες λειτουργίας του βιολογικού, στο “Βόδι”.

Με προδικαστική απόφαση που εξέδωσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου σε τριμελή σύνθεση είχε διαταχθεί η επανεξέταση της υπόθεσης διότι τα «αντίδικα» μέρη δεν υπέβαλαν την 6η Ιουνίου 2011 αρμοδίως σχετικούς φακέλους προτάσεων, ενώ η εκδίκαση της υπόθεσης είχε αναβληθεί 3 φορές και συγκεκριμένα το Δεκέμβριο του 2008, τον Δεκέμβριο του 2009 και τον Σεπτέμβριο του 2010.
Το όλο θέμα, που συγκαταλέγεται στα κωμικοτραγικά του «Καλλικράτη», παραμένει άγνωστο αν θα διευθετηθεί καθώς οι οφειλές των Καποδιστριακών Δήμων που κληρονόμησε ο ενιαίος Δήμος Ρόδου, έχουν αναγραφεί στα λογιστικά βιβλία της ΔΕΥΑ και έχουν περιληφθεί στους ισολογισμούς της.
Ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΥΑΡ κ. Σάββας Παπαγεωργίου εξέθεσε χθες στο δικαστήριο ότι υπάρχει σύγχυση στο θέμα μετά τη συγχώνευση των οφειλών των πρώην δήμων στην ενιαία πλέον ΔΕΥΑ Ρόδου, με αποτέλεσμα να διαπιστώνεται το παράδοξο, οφειλέτης και δανειστής να συγκλίνουν στο ίδιο πρόσωπο.

Ο Δήμος Ρόδου ως καθολικός διάδοχος των ως άνω καποδιστριακών Δήμων που καταργήθηκαν φέρεται πλέον ως «μεγαλοοφειλέτης» της ΔΕΥΑ Ρόδου!!! Παραμένει άγνωστο ακόμη πως, κι αν, η συγκεκριμένη οφειλή, «τακτοποιηθεί» από τη δημοτική αρχή.

Σύμφωνα με την αγωγή που έχει ασκηθεί ο πρώην Δήμος Ιαλυσού όφειλε 2.003.356,77 ευρώ, ο πρώην Δήμος Καλλιθέας 2.059.373,79 ευρώ, ο πρώην Δήμος Αφάντου 933.213,29 ευρώ και ο πρώην Δήμος Αρχαγγέλου 578.312,37 ευρώ.

Οι πρώην Δήμοι Ιαλυσού και Αφάντου φέρονται να έχουν καταβάλει κάποια ποσά έναντι των οφειλών τους.
Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη ένδικη διαφορά είχε προκαλέσει μεγάλο θόρυβο στην κοινή γνώμη μετά και τις δημόσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ του πρώην δημάρχου Ιαλυσού κ. Στέργου Στάγκα και του πρώην προέδρου της ΔΕΥΑΡ κ. Μιχάλη Παναγιώτου. Ο κ. Παναγιώτου, τον Ιανουάριο του 2010, είχε απευθύνει τελεσίγραφο στο Δήμο Ιαλυσού προκειμένου να πληρώσει τα χρέη του προς την ΔΕΥΑΡ από τη χρήση του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού. Ο κ. Παναγιώτου κατέστησε σαφές ότι ήταν οριστική και αμετάκλητη η απόφαση της ΔΕΥΑΡ να κλείσει τον αποχετευτικό αγωγό και να μην ξαναδεχτεί λύματα του Δήμου Ιαλυσού. Η ΔΕΥΑΡ είχε υποβάλει μάλιστα και αίτηση στο Πρωτοδικείο Ρόδου για την έκδοση διαταγής πληρωμής κατά της ΔΕΥΑΙ.

Ο κ. Στάγκας αναγκάστηκε να πληρώσει οφειλές ύψους 410.000 ευρώ και είχε ζητήσει να απαλειφθεί ο Δήμος Ιαλυσού από την αγωγή, την οποία είχε καταθέσει η ΔΕΥΑΡ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου