Τοπικές Ειδήσεις

«Tο στοίχημα είναι να κερδίσει φέτος η Ρόδος τον μήνα Απρίλιο»

Αισθητή ανάκαμψη –έστω και συγκρατημένα- παρουσιάζουν οι κρατήσεις αυτή την περίοδο για τη Ρόδο κι ενώ η Ευρώπη (και κατ’ επέκταση ο πλανήτης) βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας του κορωνοϊού λόγω της μετάλλαξης Omicron.
Δίνοντας μια εικόνα της υπάρχουσας κατάστασης μετά τις γιορτές ο γνωστός Ροδίτης τουριστικός πράκτορας κ. Γιάννης Καμπούρης, ξεκαθαρίζει ότι υπάρχει αισιοδοξία για μια πολύ καλή σεζόν αρκεί να καταφέρει η Ρόδος να ανοίξει τον Απρίλιο (αφού ο Μάρτιος φαντάζει δύσκολο εγχείρημα για τα τοπικά δεδομένα) που θα δώσει ώθηση στους επόμενους μήνες κι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα καταφέρουμε να φέρουμε καλά αποτελέσματα –με την προϋπόθεση της καλής συνεργασίας όλων των φορέων, παραγόντων κ.λπ. που έχουν ήδη την γνώση από την προηγούμενη διετία.
«Κλείσαμε πέρσι με μια ικανοποιητική –καλύτερη σεζόν από ό,τι περιμέναμε. Γι ακόμη μια φορά, σε μια κατάσταση κρίσης, αποδείξαμε ότι μπορούμε. Η Ρόδος, μπορεί κι έχει τους επαγγελματίες που αποδεικνύουν καθημερινά, ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοιες έκτακτες καταστάσεις. Όλοι μαζί προσπάθησαν, οι τουριστικοί παράγοντες, οι ξενοδόχοι, οι επιχειρηματίες, οι επαγγελματίες, οι φορείς, οι αρχές κ.λπ. απέδειξαν ότι είμαστε ένας τουριστικός προορισμός ο οποίος σέβεται τον πελάτη. Και αυτό το οποίο ‘χτίσαμε’ έγινε μέσα από σκληρή δουλειά. Αυτά είναι και τα αποτελέσματα που μας κάνουν αισιόδοξους για το 2022…», όπως είπε.
Η ΡΟΗ
ΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ
Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις κρατήσεις o κ. Καμπούρης ανέφερε ότι προς το παρόν τα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά για την φετινή σεζόν:
«Οι κρατήσεις ξεκίνησαν πολύ ενθαρρυντικά και η ροή συνεχίστηκε μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2021. Μετά από την εμφάνιση της μετάλλαξης ‘Όμικρον, όλα άλλαξαν. Η ροή δεν σταμάτησε, δεν ‘πάγωσε’ αλλά υπήρξε μια συγκράτηση.
Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, φαίνεται ότι το κλίμα αλλάζει στις κρατήσεις.
Ίσως και ο κόσμος καταλαβαίνει ότι μπορούν να σχεδιάσουν τις διακοπές τους αφού η Όμικρον δεν είναι τόσο επικίνδυνη, τα νέα που μας φέρνουν οι επιστήμονες είναι καλά και φυσικά, οι ευρωπαίοι πελάτες μας, είναι όλοι εμβολιασμένοι και προετοιμασμένοι για ταξίδια. Μπορώ να σας πω ότι αυτά τα μηνύματα που έρχονται από τις κρατήσεις, αυτή την εποχή, μου δίνουν το δικαίωμα να είμαι αισιόδοξος ότι η σεζόν θα είναι πολύ καλή.
Όταν όμως λέμε ότι θα πάμε καλά, θα πρέπει να ξέρουμε τι λέμε: η Ρόδος πρέπει να ανοίξει τον Απρίλιο για να μπορέσει να προχωρήσει. Παράδειγμα είναι η γαλλική αγορά: αποδείχτηκε μια αγορά πάρα πολύ δυνατή (τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Οκτώβριο με πάρα πολλά γκρουπ) με πολύ μεγάλες δυνατότητες. Το στοίχημα είναι να κερδίσουμε τον Απρίλιο –αφού το Πάσχα των Καθολικών είναι στις 17 Απριλίου.
Άλλο παράδειγμα, είναι η γερμανική αγορά που ήδη έχει δρομολογήσει αρκετές πτήσεις από τις 9 Απριλίου, που σημαίνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Ήδη οι Γερμανοί τουρ οπερέιτορς έχουν αυξήσει τις αεροπορικές θέσεις γύρω στο 15% σε σύγκριση με το 2019. Πιστεύω ότι ίσως βλέπουν πιο… μακριά από εμάς».
Ο ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ
ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Ρυθμιστής, φέτος για τη Ρόδο, θα είναι η αγγλική αγορά. Κι αυτό γιατί το 2022, οι τουρ οπερέιτορς μετέφεραν τις κρατήσεις από τα δύο προηγούμενα χρόνια, για φέτος.
«Η αγγλική αγορά δείχνει μια μεγάλη άνοδο στις κρατήσεις, φέρνοντας πολλές από το 2020 και το 2021. Τα voucher που ακυρώθηκαν, μεταφέρθηκαν για φέτος. Οπότε, δεν είναι ακόμη ρεαλιστική η εικόνα που έχουμε αλλά θα δείξει τους επόμενους μήνες».
Από τις άλλες αγορές, δυναμικά εμφανίζονται οι χώρες Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο αφού υπάρχει ενδιαφέρον αλλά παρουσιάζεται μια στασιμότητα στις κρατήσεις προς το παρόν –λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης.
«Το μόνο παρήγορο είναι ότι η αύξηση στις κρατήσεις από αυτές τις χώρες ξεκινούν μετά τον Γενάρη. Προς το παρόν δεν υπάρχει αύξηση σε σχέση με το 2020 και το 2019.
Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει η Δανία με ενθαρρυντικά νούμερα.
Η Πολωνία, μας εξέπληξε ευχάριστα πέρσι αλλά φέτος παρουσιάζει προβλήματα με ανεμβολίαστους, με μεγάλα νούμερα σε κρούσματα κ.λπ. Προς το παρόν, υπάρχουν κρατήσεις και γι αυτή την αγορά.
Αυτό που μπορούμε να πούμε την δεδομένη περίοδο (χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη με σιγουριά τι θα γίνει με την πανδημία από τον Μάρτιο και μετά) είναι ότι ‘η Ρόδος πάει καλά’.
Εκτιμώ ότι και φέτος θα τα καταφέρουμε».
Το σενάριο για τον Μάρτιο όμως, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη Ρόδο. «Αυτά τα σχέδια αφορούν άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η Ρόδος έχει να κάνει με άλλα δεδομένα. Θα μπορέσουμε να πούμε ότι θα πάμε καλά φέτος, εάν ανοίξουμε από τις 10 Απριλίου. Μην ξεχνάμε ότι έχουν ‘παγώσει’ οι χειμερινοί προορισμοί με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Άλλες χώρες όπως η Ουκρανία και η Ρωσία παραμένουν απρόβλεπτες αγορές για την Ρόδο ενώ για την Ιταλία είναι ακόμη πολύ νωρίς για εκτιμήσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου