Αθλητικά

Άγιος Γεώργιος: Η διαχρονική ψυχή της Μαλώνας, σ’ ένα υπέροχο βιβλίο

Μετά από τρία ολόκληρα χρόνια επίμονης, επίπονης και μεθοδικής δουλειάς, της οποίας ηγήθηκαν ο αντιπρόεδρός της Θεοδόσης Στεφανάκης και ο γενικός γραμματέας της Κώστας Πατούδης, η διοίκηση του Αγίου Γεωργίου είναι πλέον έτοιμη να παρουσιάσει στο κοινό το βιβλίο, το οποίο αποτυπώνει στις 365 σελίδες του την ιστορία του Αγίου Γεωργίου. Μία ιστορία, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το πολιτιστικό και το κοινωνικό γίγνεσθαι της κοινότητας, με το αθλητικό σωματείο να αναδεικνύεται σε μία πανίσχυρη και ανέγγιχτη συγκολλητική ουσία των γενεών και της κοινής ζωής στο πέρασμα του χρόνου.
Δεν υπήρξε και δεν υπάρχει Μαλωνίτης, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη κι αν τον πήγε η μοίρα, που να μη συνδέεται με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο με τον Άγιο Γεώργιο, προκειμένου να κοινωνήσει τα βαθύτερα που συμβολίζει, τις ρίζες, τον τόπο, την παράδοση, την πίστη, τις εικόνες, τα αρώματα και το κυριότερο, τους ανθρώπους και τα δρώμενά τους.
Το καλογραμμένο και περιεκτικότατο βιβλίο θα παρουσιαστεί το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο εκδήλωσης που θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της Μαλώνας και το περιεχόμενό του θα αναλύσουν οι συγγραφείς του Θεοδόσης Στεφανάκης και Κώστας Πατούδης, ο τέως κοινοτάρχης Ιωάννης Σκούμπρος, ο συγγραφέας και επίτιμος σχολικός σύμβουλος Θεόδωρος Παπανδρέου, ο νέος δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης, καθώς και ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ Τέρης Χατζηιωάννου. Οι τελευταίο δύο στήριξαν, εκ μέρους του Οργανισμού, το όλο εγχείρημα.
Για τον πλούτο του βιβλίου με τον τίτλο «Άγιος Γεώργιος Μαλώνας Ρόδου», προϊδεάζει το εισαγωγικό σημείωμα των δύο συγγραφέων του:
«Η πολιτιστική και αθλητική ιστορία κάθε τόπου, αποτελεί ανεκτίμητη αξία και η γνώση της, είναι αναγκαία για κάθε συντοπίτη.
Η σύνδεση με το παρελθόν, η ανάδειξη γεγονότων και προσώπων, η παράθεση ιστορικών στοιχείων αποτελούν γερές “παρακαταθήκες” και δημιουργούν το κατάλληλο υπόβαθρο για τη συνέχιση της πορείας του τόπου μέσα στο “πέρασμα του χρόνου”…
Το χωριό μας, η ΜΑΛΩΝΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ, έχει ως πολιούχο και προστάτη, τον Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρο ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ.
Ο μεγαλοπρεπής ναός του, ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό μνημείο, στέκει αγέρωχα ως άγρυπνος φύλακας, στην κορυφογραμμή του χωριού. Το απαράμιλλο δέος του ναού, αλλά και οι θρύλοι με τις παραδόσεις του θαυματουργού Αγίου, προκαλούν μεγαλύτερο σεβασμό και υπενθυμίζουν στους απανταχού Μαλωνίτες, αλλά και σε όλο τον κόσμο, τη δύναμη της πίστεως για τον Άγιό τους.
Παράλληλα από τις αρχές της δεκαετίας του 1930, η νεολαία του χωριού, ασχολιότανε με πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα και το 1949, αποφάσισαν να ιδρύσουν φιλεκπαιδευτικό σωματείο, αν να οργανώσουν και επίσημα τις πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις τους.
Η ονομασία του νεοϊδρυθέντος σωματεία, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική, από το όνομα του προστάτη του χωριού, όπου κάτω από τη σκέπη του, έμπροσθεν στην πλατεία του ναού, υπό του εμβληματικού καμπαναριού, γινόντουσαν όλες οι δραστηριότητες.
Έτσι με την υπ’ αρ. 441/1949 απόφαση Πρωτοδικείου Ρόδου, ιδρύθηκε το “ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΛΩΝΑΣ ΡΟΔΟΥ” , το οποίο έχει διαγράψει μία συνεχή και σημαντική πορεία με επιτυχίες στα πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα του νομού μας και όχι μόνο.
Ο σύλλογος αποτελεί το καμάρι του χωριού και σχεδόν όλοι οι συγχωριανοί, από γενιά σε γενιά, προσφέρουν με ανιδιοτέλεια, αγάπη και πάθος στον σύλλογο, είτε ως αθλητές, είτε ως παράγοντες, είτε ως ένθερμοι υποστηρικτές και φίλαθλοι του ιστορικού σωματείου.
Στο βιβλίο αυτό, καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για να δώσουμε στον αναγνώστη τη δυνατότητα να γίνει οι ίδιος γνώστης της μακρόχρονης ιστορίας, να αναβιώσει μνήμες και να αντιληφθεί την άρρηκτη σχέση των συγχωριανών με τον σύλλογο και με τον πολιούχο του χωριού μας.
Καταγράφουμε με λεπτομέρειες τα ιστορικά γεγονότα, τους θρύλους και τις παραδόσεις, αλλά και τα περιστατικά τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δίνουν το στίγμα στη μακρόχρονη πολιτιστική και αθλητική ιστορία του χωριού μας.
Απώτερος στόχος της συγγραφής του βιβλίου, ήταν να ιχνηλατήσουμε άγνωστες διαδρομές στην ιστορία του πολιτισμού και του αθλητισμού του χωριού μας (κύρια στο ποδόσφαιρο), ειδικά σε μακρινές εποχές και σε σκληρά χρόνια από πολιτική, κοινωνική και οικονομική άποψη.
Επιπλέον, εκείνα τα πρώτα χρόνια, υπήρχαν λιγοστά μέσα (εφημερίδες, ΜΜΕ, κ.α.) και σε συνδυασμό με τις επικρατούσες συνθήκες, δεν διευκόλυναν στην τήρηση και τη διάσωση των αρχείων. Καταφέραμε όμως με πολλούς τρόπους (άντληση ιστορικών αρχείων, εγγράφων, αφηγήσεις ηλικιωμένων, αρχείο εφημερίδων κ.α.) να συλλέξουμε το απαραίτητο υλικό και να καταγράψουμε ιστορικά στοιχεία.
Πρόσθετα, στόχος μέσω του βιβλίου, ήταν να αποδώσουμε “φόρο τιμής” σε όλους τους συγχωριανούς Μαλωνίτες, οι οποίοι υπηρέτησαν τα λεγόμενα “κοινά” του χωριού μας, μέσα από τους συλλόγους, την εκκλησιαστική επιτροπή, την κοινότητα αλλά και από οποιοδήποτε πόστο, συμβάλλοντας στην παραγωγή κοινωνικού, πολιτιστικού και αθλητικού έργου, μέσα στο πέρασμα του χρόνου…
Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στους ξενιτεμένους “απανταχού Μαλωνίτες”, οι οποίοι βοηθούν με κάθε ευκαιρία και με διάφορους τρόπους, τη γενέτειρά τους και τους φορείς που την απαρτίζουν.
Στο 1ο μέρος του βιβλίου (κεφάλαιο 1 και 2), αναφερόμαστε στα ευρύτερα γεωπολιτικά χαρακτηριστικά του χωριού μας και στις πρώτες ιστορικές περιγραφές που υπάρχουν στη βιβλιογραφία, σχετικά με την τοποθεσία, τους κατοίκους, τις δραστηριότητες και την ονομασία του χωριού. Ιδιαίτερη αναφορά αλλά και ιστορικά στοιχεία, παρατίθενται για τον μεγαλοπρεπή ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου, τα θαύματα, τις παραδόσεις, τους ευεργέτες του ναού και την τιτάνια προσπάθεια συντήρησης του επιβλητικού καμπαναριού που έγινε απ’ όλους τους “απανταχού Μαλωνίτες”.
Στο 2ο μέρος (κεφάλαιο 3ο και 4ο) παρατίθενται με χρονολογική σειρά, όλα τα ιστορικά στάδια ανάπτυξης του ποδοσφαίρου στα Δωδεκάνησα και με παράλληλη παρακολούθηση της αντίστοιχης δραστηριότητας στο χωριό μας, μέχρι την επίσημη ίδρυση του ιστορικού μας σωματείου (1949).
Γίνεται εκτενής ανάλυση των δράσεων (αθλητικές και πολιτιστικές) με λεπτομερή καταγραφή των αθλητών, παραγόντων και αποτελεσμάτων του συλλόγου. Η παράθεση των αθλητικών και πολιτιστικών δράσεων ανά δεκαετία (π.χ. 1950-1960, 1960-1970 κλπ.), δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να “ταξιδέψει” στον παρελθόν και να παρακολουθήσει την πορεία του συλλόγου, γνωρίζοντας τα άτομα που συμμετείχαν στο αθλητικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι του χωριού μας.
Επιπρόσθετα, σε επιμέρους ξεχωριστά κεφάλαια αναπτύσσονται αξιόλογες αναφορές (π.χ. οι κατακτήσεις των δύο συνεχόμενων τροπαίων ως κυπελλούχος ομάδα της Δωδεκανήσου, οι μορφές του συλλόγου κ.α.) οι οποίες δίνουν μία διαφορετική διάσταση στο αναγνωστικό κοινό μας.
Στο τέλος παραθέτουμε πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ιστορικά έγγραφα, δημοσιεύματα εφημερίδων, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας εργασίας.
Για την ολοκλήρωση της ύλης του βιβλίου, χρειάστηκε να συγκεντρωθεί αρκετό υλικό, το οποίο θα έπρεπε να ταξινομηθεί, να τοποθετηθεί χρονολογικά, να συμπληρωθούν τα κενά έτσι ώστε να καταστεί χρηστικό και να δοθεί στον αναγνώστη. Χρειάστηκαν περισσότερα από δύο χρόνια επίπονης προσπάθειας, με συλλογή υλικού από συγχωριανούς, με καταγραφή αφηγήσεων, με αρκετές επισκέψεις στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρόδου και στα αρχεία των τοπικών εφημερίδων με παράλληλη έρευνα στα αρχεία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Δωδεκανήσου, για να μπορέσετε να έχετε στα χέρια σας το βιβλίο μας.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συγχωριανούς μας, που μας στήριξαν ηθικά και υλικά. Ιδιαίτερα τον Μακρυγιάννη Εμμανουήλ , εκ των ιδρυτών της ομάδας και από τους πρώτους διακεκριμένους αθλητές του συλλόγου, ο οποίος μας εξιστόρησε αρκετά περιστατικά και γεγονότα και μας έδωσε και αρκετό φωτογραφικό υλικό, τον τ. κοινοτάρχη Σκούμπρο Ιωάννη, με την τεράστια προσφορά του στο χωριό και την ανεκτίμητη βοήθεια που μας έδωσε, τον Γαζέττα Σάββα, παλαίμαχο αθλητή του συλλόγου για τις αναλυτικές περιγραφές του, ιδιαίτερα για τη δεκαετία 1960-1970, το τωρινό Δ.Σ. του συλλόγου μας και τον πρόεδρο Καυκάκη Νικόλαο για την αμέριστη υποστήριξή του, καθώς και τον Χατζημανώλη Μανώλη (Ρότσα), σημερινό ποδοσφαιριστή και παράγοντες της ομάδας μας, για το πολύτιμο “τρέξιμό” του. Ιδιαίτερο ευχαριστήριο, στον “δάσκαλό μας” Θεόδωρο Παπανδρέου, ο οποίος για αρκετά χρόνια τίμησε τη Μαλώνα μέσα από το έργο του και την πολύπλευρη προσφορά του (δάσκαλος, συγγραφέας, ιεροψάλτης, αθλητής και προπονητής του συλλόγου), ο οποίος με τους θησαυρούς-βιβλία που έγραψε για το χωριό, αποτέλεσε το κίνητρο για εμάς να προσθέσουμε ακόμη ένα λιθαράκι στον δρόμο που ο ίδιος χάραξε και αποτέλεσε την πυξίδα για εμάς.
Επίσης, ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον καλλιτέχνη-φωτογράφο κ. Χαρτερό Ελευθέριο για το εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό που παραθέτουμε, τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού Ρόδου, την Εκκλησιαστική Επιτροπή Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Μαλώνας, καθώς και όλους τους χορηγούς που στήριξαν την έκδοση του παρόντος. Θεωρούμε, ότι μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ζωντανεύουν μνήμες και αποτυπώνεται η μακροχρόνια πορεία του συλλόγου μας, στο πέρασμα του χρόνου.
Ζητάμε συγνώμη αν ξεχάσαμε κάποια γεγονότα ή πρόσωπα, σίγουρα δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα εκ μέρους μας.
Το παρελθόν δεν πρέπει να ξεχνιέται, για να μπορέσουμε να έχουμε μέλλον».

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου