Ειδήσεις

Βουλή – Τσίπρας: Αυτός ο προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ένα μόνο ελπιδοφόρο μήνυμα έχει η σημερινή συζήτηση: ότι αυτός ο Προϋπολογισμός είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα που δένει αυτή την κυβέρνηση στο λαιμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας”.

Με αυτή τη φράση άνοιξε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο νέος Προϋπολογισμός δεν θα εφαρμοστεί, διότι “πολύ γρήγορα μία νέα προοδευτική πλειοψηφία θα αναλάβει να τον αναθεωρήσει”.

Αναφερόμενος στην πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών και παραπέμποντας “σε κινήσεις αντιπερισπασμού” (σ.σ. δημοσιεύματα για την ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ) πέταξε τη δική του βόμβα χωρίς, σ’ αυτή τη φάση, να προβεί σε λεπτομέρειες. “Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ και τη δική σας περίοδο της εκτροπής, δεν είναι μόνο ότι εμείς τηρούσαμε τις Συνταγματικά προβλεπόμενες θεσμικές εγγυήσεις, ότι δε καταστρέψαμε αρχεία, ότι όλα είναι στο φως. Αλλά ότι η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ, παρακολουθούσε τη λεγόμενη Greek Mafia, ενώ επι των ημερών σας διοικείτο από τη Greek Μafia”…

Απευθυνόμενος, όπως αναμενόταν, στους Έλληνες δικαστές, έστειλε μήνυμα και στους ίδιους και στην κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας: “Δεν χρειαζόμαστε Βέλγους εισαγγελείς. Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι να αφήσουμε επιτέλους τους λειτουργούς της δικαιοσύνης να αναπνεύσουν χωρίς παρεμβάσεις που προσβάλουν το λειτούργημα, το ρόλο τους αλλά και την ίδια τη χώρα μας διεθνώς”.

Δεδομένης της έντονης φημολογίας για πρόωρες εκλογές, είπε, κοιτώντας τον πρωθυπουργό: “Εύχομαι να πάτε σε εκλογές, θα είναι μία διέξοδος, να καθαρίσει η χώρα από τη λάσπη. Όσο δεν το επιλέγετε και επιμένετε στη ‘δημοκρατία του απορρήτου’, κάνετε λάθος για εσάς, για τη χώρα, για τη Δημοκρατία. Εμείς δίνουμε τη μάχη να έρθει μία ώρα αρχύτερα η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία”.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε επί μακρόν καθώς ο Κανονισμός δεν επιτρέπει δευτερολογίες και τη συζήτηση “κλείνει” πάντα ο πρωθυπουργός.

Τα βασικά σημεία της παρέμβασής του:

* “Μας παραδώσατε μια χώρα παρία της Ευρώπης και της διεθνούς κοινότητας, με την κοινωνία ηθικά καταρρακωμένη και την κοινωνική συνοχή διαλυμένη, με την αλληλεγγύη, τα συσσίτια και τα κοινωνικά ιατρεία να προσπαθούν να αντισταθμίσουν την ανάλγητη πολιτική σας. Αυτό παραδώσατε και οι Έλληνες δεν θα το ξεχάσουν. Και τολμάτε σήμερα να έρχεστε και να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετώπισε καμία κρίση; Όχι απλώς αντιμετώπισε κρίση: αντιμετώπισε την κρίση που φτιάξατε ΕΣΕΙΣ. Κι έρχεστε εδώ και παραδίδετε μαθήματα; Μέσα σε τρομακτικές δυσκολίες αντιστρέψαμε την πορεία καταστροφής που ΕΣΕΙΣ είχατε δημιουργήσει. Με εντιμότητα – και το τονίζω αυτό: με εντιμότητα – με επιμονή, με σκληρή δουλειά, καταφέραμε αυτό που ποτέ δε φανταζόσασταν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει, για αυτό και μέχρι το τέλος μιλούσατε για δήθεν τέταρτο μνημόνιο και πιστοληπτική γραμμή. Η Ελλάδα όμως κατάφερε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, επιστροφή στις αγορές, ανάκτηση της αξιοπιστίας και, το κυριότερο με τη ρύθμιση του χρέους, έναν καθαρό διάδρομο χαμηλών αποπληρωμών για τα επόμενα δέκα τουλάχιστον χρόνια.

Μας παραδώσατε μια χώρα πνιγμένη στα χρέη και την ανυποληψία, σας παραδώσαμε μια χώρα με πρόσβαση στις αγορές, με αποκαταστημένη την εμπιστοσύνη και με 37 δισεκατομμύρια στα ταμεία. Αυτή είναι η δική μας διαχειριστική ικανότητα”.

* Λέτε ότι δώσατε πολλά δισ. Λόγω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης, δεν λέτε Αφού υπενθύμισε τις απευθείας αναθέσεις και τους κλειστούς διαγωνισμός, ανέλυσε το “πού πήγαν τα λεφτά” που επικαλείται η κυβέρνηση για τις ενισχύσεις λόγω πανδημίας και, τώρα, ενεργειακής κρίσης. “Στη ΔΕΘ το 2021, όταν βλέπαμε τι έρχεται και σας ζητούσαμε να μειώσετε τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ, μας λέγατε ότι οι επιβαρύνσεις στις τιμές του ρεύματος στα νοικοκυριά θα είναι μόνο τρία ευρώ. Και ιδιωτικοποιούσατε τη ΔΕΗΔΕΗ -0,91% Πέρυσι τέτοιο καιρό, εδώ στη συζήτηση του Προϋπολογισμού, προβλέπατε για το ’22 πληθωρισμό μόλις 0,8%.Και η χρονιά κλείνει με πληθωρισμό στο 10%. Η ακρίβεια έγινε αβάσταχτη για το μέσο νοικοκυριό. Διαρκώς επιχειρείτε να διαφύγετε της ευθύνης. Λέτε ότι δεν φταίτε εσείς, ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη. Ακόμη και αν δεχτούμε, όμως, ότι μέρος της ακρίβειας είναι όπως λέτε εισαγόμενη, η αισχροκέρδεια δεν είναι καθόλου εισαγόμενη. Είναι made in Greece, γέννημα θρέμμα των πολιτικών σας επιλογών.

* Οι μεσαίοι γίνονται φτωχοί οι φτωχοί ακόμη φτωχότεροι και κάποιοι λίγοι, πολύ πλουσιότεροι. 21 εταιρείες, για παράδειγμα, εισηγμένες στο χρηματιστήριο, είχαν κέρδη 1,47 δις το 2021 και 3,744 δις το πρώτο ενιάμηνο του 2022. Με δυο λόγια τα νοικοκυριά χάνουν το 40% της αγοραστικής τους δύναμης αλλά 21 εταιρείες αυξάνουν κατά 150% την υψηλή τους κερδοφορία.

* Την ίδια στιγμή οι Τράπεζες που τις έχουμε πληρώσει με αίμα αλλά δεν δίνουν δάνεια παρά μόνο σε όποιον μπορεί να αποδείξει ότι δεν τα χρειάζεται, είχαν κέρδη 2,35 δισ. το ίδιο εννιάμηνο. Αλλά χιλιάδες δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο δε μπορούν να κοιμηθούν τα βράδια γιατί τα επιτόκια χορηγήσεων έχουν πάει στο Θεό και τα επιτόκια καταθέσεων είναι τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Ανταλλάξατε, λέει, μπινελίκια με τους τραπεζίτες. Σιγά τα αίματα. Οι κυβερνήσεις δεν ανταλλάσουν μπινελίκια, οι κυβερνήσεις νομοθετούν.

* Είπατε αρχικά, μετά από δική μας πίεση πέρυσι το Μάρτη στη Βουλή, ότι θα φορολογήσετε με 90% τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών. Αν το είχατε κάνει, θα έπρεπε να είχατε βεβαιώσει φόρο κοντά στα δυο δισ. Τι κάνατε όμως; Αγνοήσατε ακόμη και τους υπολογισμούς της ΡΑΕ που ήταν εξαιρετικά επιεικείς και φτιάξατε ένα δικό σας αλγόριθμο υπολογισμού, ώστε, τελικά, για υπερκέρδη 2,2 δισ. μέχρι τον Ιούλιο, εσείς βεβαιώσατε φόρο μόνο 370 εκατ. ευρώ. Που σημαίνει ότι όχι μόνο δε φορολογήσατε το 90%, αλλά ούτε το 17% των συσσωρευμένων υπερκερδών δε φορολογήσατε.

Την ίδια στιγμή, στις εταιρείες διύλισης, επιλέγετε να φορολογήσετε με το κατώτερο συντελεστή που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τουλάχιστον με 33%. Εδώ όμως γεννάτε ένα ερώτημα: γιατί στις ενεργειακές είπατε 90% και εδώ λέτε 33% ; Έχετε δύο μέτρα και δύο σταθμά; Αν λέτε στις ενεργειακές 90% και τελικά φορολογείτε το 17% των πραγματικών υπερκερδών, στα διυλιστήρια τι ακριβώς θα φορολογήσετε; Η πρόβλεψή μου είναι ότι τίποτα δε θα φορολογήσετε μέχρι τις εκλογές, όλο θα κοσκινίζετε, γιατί δε θέλετε να ζυμώσετε. Και γιατί τα υπερκέρδη των ισχυρών που αντανακλούν τη φτωχοποίηση των πολλών, είναι η ίδια η στρατηγική σας.

Το μέσο νοικοκυριό ξεμένει από χρήματα τις πρώτες 15 μέρες του μήνα και κάποιοι δε ξέρουν πού να βάλουν τα κέρδη τους. Και, ξέρετε, αυτή η εικόνα της αισχροκέρδειας δεν αφορά μόνο τις μεγάλες εισηγμένες και τις τράπεζες, σε μικρότερα μεγέθη τη βλέπει κανείς και παρακάτω: στα σούπερ μάρκετ, στους λογής μεσάζοντες, σε όλα τα προϊόντα, ιδιαίτερα όμως στα προϊόντα διατροφής. Διότι τα υπερκέρδη των λίγων αντανακλούν την φτωχοποίηση των πολλών.

* Σήμερα 4,5 εκατ. πολίτες, σχεδόν οι μισοί Έλληνες, χρωστούν είτε σε τράπεζες, είτε σε funds, είτε στην εφορία είτε σε ασφαλιστικά ταμεία. Το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 38 δισ. τα τελευταία τρία χρόνια και, συγχρόνως, αυξάνονται δραματικά αυτή την περίοδο και τα επιτόκια και μια νέα γενιά κόκκινων δανείων δημιουργείται. Κορμός της πολιτικής σας είναι και παραμένει η παράδοση άνευ όρων των δανειοληπτών στα κοράκια των funds και στους servicers.

Το φαινόμενο Πάτσης δεν ήταν απλά ένα ακόμη σκάνδαλο από τα πολλά στη κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, αντικατοπτρίζει το dna της πολιτικής σας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων: αισχροκέρδεια, ιδιοτέλεια, εξαπάτηση.

Όλο το 2022 είναι προγραμματισμένοι σχεδόν 50.000 πλειστηριασμοί. Δε μπορώ να γνωρίζω πόσοι από αυτούς πραγματοποιήθηκαν αλλά αυτό που γνωρίζω είναι πως τα funds πλέον κοινοποιούν πλειστηριασμούς ακόμη και για ευτελή ποσά. Ζητούν αδιανόητα ποσά εφάπαξ, μόνο και μόνο για να καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. 700.000 ακίνητα σε όλη χώρα ελέγχονται αυτή τη στιγμή από τα κοράκια και έχετε το θράσος να ρίχνετε την ευθύνη στη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αλήθεια, πότε επί ΣΥΡΙΖΑ βγήκε στον πλειστηριασμό πρώτη λαϊκή κατοικία και δεν το πήραν είδηση τα κανάλια να το έχουν πρώτο θέμα; Πώς τους ξέφυγε αυτό; Προφανώς και δε θα τους ξέφευγε, απλά δεν συνέβη ποτέ.

Εμείς παρακολουθούσαμε την Greek Mafia
Είναι βαθιές και ανεξίτηλες οι πληγές που αφήνετε στο σώμα της Δημοκρατίας κύριε Μητσοτάκη, έχετε επιλέξει το δρόμο της συγκάλυψης και της διαφυγής. Τώρα μαθαίνω θα επιχειρήσετε να κατεβείτε και στο τελευταίο σκαλοπάτι: των κατασκευών, της λάσπης και του φτηνού αντιπερισπασμού. Αν είχατε στα αλήθεια στοιχεία που φανερώνουν ότι η εκτροπή που επιχειρείτε είναι κάτι σύνηθες, ότι συνέβαινε και επί ΣΥΡΙΖΑ, θα τα είχατε ήδη καταθέσει στο δημόσιο διάλογο εδώ και έξι μήνες.

Σας προκαλώ λοιπόν: ελάτε να ανοίξουμε τα αρχεία της ΑΔΑΕ, τα αρχεία που είναι υποχρεωμένοι να τηρούν οι πάροχοι, τα αρχεία της εισαγγελίας. Εκεί βρίσκεται η αλήθεια. Γιατί φοβάστε; Διότι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ και τη δική σας περίοδο της εκτροπής, δεν είναι μόνο ότι εμείς τηρούσαμε τις Συνταγματικά προβλεπόμενες θεσμικές εγγυήσεις, ότι δε καταστρέψαμε αρχεία, ότι όλα είναι στο φως. Αλλά ότι η ΕΥΠ επι ΣΥΡΙΖΑ, παρακολουθούσε τη λεγόμενη Greek Mafia, ενώ επί των ημερών σας διοικείτο από τη Greek Μafia. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά. Ελπίζω λοιπόν σήμερα να επιχειρήσετε να δώσετε κάποιες απαντήσεις σε όσα κρατάτε με νυχιά και με δόντια στο σκοτάδι.

Τη προηγούμενη φορά, το βάλατε στα πόδια χωρίς να απαντήσετε σε ένα κρίσιμης σημασίας ερώτημα που αφορά την εθνική μας ασφάλεια. Και όλοι καταλάβαμε ότι είστε ένοχος, ίσως περισσότερο από όσο μπορεί ο νους μας να συλλάβει. Όσα διαπράξατε δεν αμαυρώνουν μόνο τη δημοκρατία, αλλά προσβάλουν τον πυρήνα των ιδεών του πολιτικού φιλελευθερισμού, τα ατομικά δικαιώματα και την ελευθερία του ατόμου, κράτος και παρακράτος γίνονται ΕΝΑ.

Η Ανεξάρτητη Αρχή (ΑΔΑΕ), όπως το Σύνταγμα ορίζει, προέβη προχθές σε έλεγχο στην εταιρεία COSMOTE, που υποχρεούται βάση του νόμου να τηρεί αρχείο. Δημοσιεύματα από ιστότοπο του εξωτερικού μας ενημέρωσαν ότι εκεί βρέθηκαν οι αποδείξεις για έναν ακόμη ευρωβουλευτή και ένα ακόμη δημοσιογράφο: τον κ. Κύρτσο και τον κ. Τέλογλου.

Απευθύνομαι στους πολλούς λειτουργούς της ελληνικής Δικαιοσύνης, που είμαι βέβαιος ότι θέλουν να κάνουν απερίσπαστοι την δουλειά τους και συναντούν τα γνωστά εμπόδια από εκείνους που θέλουν να χειραγωγούν την δικαιοσύνη. Σε όλους αυτούς που είναι βέβαιο ότι προσβάλλονται και θίγονται όταν ακούν αυτή τη βοή, από τη δίκαιη αγανάκτηση του λαού μας, αυτή την απαίτηση για ένα Βέλγο Εισαγγελέα στην Ελλάδα. Και θέλω να μεταφέρω το μήνυμα και σε αυτούς και στον ελληνικό λαό, ότι δε χρειαζόμαστε Βέλγους εισαγγελείς: αυτό που χρειαζόμαστε, είναι να αφήσουμε επιτέλους τους λειτουργούς της δικαιοσύνης να αναπνεύσουν χωρίς παρεμβάσεις που προσβάλουν το λειτούργημα, το ρόλο τους αλλά και την ίδια τη χώρα μας διεθνώς.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου