Αθλητικά

Γιώργος Μαυρωτάς: «Δεν αποφασίζει ούτε ο Αυγενάκης, ούτε η Γ.Γ.Α.»

Επιστολή-απάντηση του γ.γ. Αθλητισμού Γιώργου Μαυρωτά στον πρόεδρο της Ε.Ο.ΠΕ. Γιώργο Καραμπέτσο με αναφορά στην Super League 2.
Μεταξύ άλλων, ο γ.γ.Α. σημείωσε ότι: «Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων εκτιμώντας το επιδημιολογικό φορτίο που συνεπάγεται το άνοιγμα αυτών των δραστηριοτήτων, απάντησε τελικά θετικά για την Super League 2 και τη Volley League ανδρών δηλαδή τις δύο επαγγελματικές κατηγορίες που έχουν αθροιστικά 20 ομάδες», ενώ εν συνεχεία ανάφερε ότι: «Δεν αποφασίζει ούτε ο υφυπουργός, ούτε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για το ποια αθλητική δραστηριότητα ανοίγει και ποια όχι».
Αναλυτικά, η επιστολή του Γιώργου Μαυρωτά:
«Αγαπητέ κ. Πρόεδρε
Σε σχέση με την από 15.12.2020 επιστολή σας που μου κοινοποιήσατε και στην οποία αναφέρετε ότι, στις 9.11.2020 είχατε αποστείλει το Υγειονομικό Πρωτόκολλο σε γνώση της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α., αναμένοντας να προωθηθεί στην Επιτροπή Αντιμετώπιση Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, ‘’κάτι που μάλλον δεν έχει συμβεί’’ όπως σημειώνετε, επιτρέψτε μου να διευκρινίσω τα εξής:
Στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τις ομάδες βόλεϊ στην οποία συμμετείχατε, ανέφερα καθαρά ότι, από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας δεν ζητείται η έγκριση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, καθώς η διαδικασία αυτή εδώ και οκτώ μήνες είναι στην αρμοδιότητα της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α.
Από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας ζητείται η γνωμοδότηση επί συγκεκριμένων αιτημάτων με βάση το επιδημιολογικό φορτίο που δημιουργείται και σε συνδυασμό με την γενικότερη πορεία της πανδημίας COVID 19 στην χώρα. Άρα δεν ‘’ξέχασα’’ να αποστείλω το πρωτόκολλο στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, αλλά ακολούθησα την διαδικασία η οποία έχει παγιωθεί εδώ και μήνες. Σας την θυμίζω ξανά λοιπόν. Να είστε βέβαιος και εσείς, όπως και όσοι σας ερμηνεύουν χωρίς να έχουν γνώση της διαδικασίας, ότι τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου όλο αυτό το διάστημα, δεν ‘’ξεχνάμε’’ οτιδήποτε είναι στην αρμοδιότητά μας. Αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις εμείς παρακινούμε τους αρμόδιους φορείς ενός αθλήματος να προβαίνουν στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να ξεπερνιούνται προβλήματα.
Σε ό,τι αφορά στο αίτημα επανεκκίνησης των προπονήσεων, στην Α1 κατηγορία Volley των γυναικών, μετά από συνεννόηση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, το σχετικό αίτημα τέθηκε στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων στις αρχές Δεκεμβρίου. Το αίτημα αυτό εκτός από την πετοσφαίριση αφορούσε και στην Super League 2 στο ποδόσφαιρο και τα αλλά ομαδικά αθλήματα (μόνο για τις ομάδες της Α’ Εθνικής). Πάντα με την προϋπόθεση ότι θα ακολουθήσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο που περιλαμβάνει το εβδομαδιαίο τεστ COVID. Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων εκτιμώντας το επιδημιολογικό φορτίο που συνεπάγεται το άνοιγμα αυτών των δραστηριοτήτων, απάντησε τελικά θετικά για την Super League 2 και την Volley League ανδρών δηλαδή τις δύο επαγγελματικές κατηγορίες που έχουν αθροιστικά 20 ομάδες. Σε ότι αφορά στα υπόλοιπα πρωταθλήματα, παρέπεμψε τις αποφάσεις για αργότερα, όταν βελτιωθούν οι επιδημιολογικές συνθήκες στην χώρας μας.
Όπως επανειλημμένα έχει πει και ο Υφυπουργός, να είστε βέβαιοι ότι δεν έχουμε σταματήσει τις προσπάθειες να ξεκινήσουν οι προπονήσεις και για τα άλλα πρωταθλήματα Α’ Εθνικής και σταδιακά για όλη την αθλητική πυραμίδα. Αυτές οι προσπάθειες μάλιστα γίνονται συχνότερα απ’ όσο δημόσια γνωρίζετε. Ωστόσο, όπως σας ανέφερα στην από 30.11.2020 επιστολή μου, αυτό εξαρτάται από την συνολική εικόνα της πανδημίας και από το πώς αξιολογούν το επιδημιολογικό φορτίο οι ειδικοί.
Να είστε βέβαιος ότι πρώτος εγώ, εκ του ρόλου μου και γνωρίζοντας την πίεση που ασκείται σε αθλητές και προπονητές, επιθυμώ ανοικτό αθλητισμό. Θα μου επιτρέψετε όμως να μην γίνω ‘’προπονητής της εξέδρας’’ σε θέματα δημόσιας υγείας, με τα οποία αγωνίζονται καθημερινά οι επιστήμονες που έχουν γνώση για την διαχείριση της κατάστασης.
Αν μου καταλογίζετε και εσείς, όπως κάποια δημοσιεύματα, ευθύνες επειδή ανοίγει σταδιακά η αθλητική δραστηριότητα και όχι άμεσα για όλους, σας λέω ότι αυτό είναι κάτι που δεν περνάει μόνο από τα χέρια μας. Όπως σας έχω πει επανειλημμένα, δεν αποφασίζει ούτε ο υφυπουργός, ούτε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για το ποια αθλητική δραστηριότητα ανοίγει και ποια όχι. Εισηγείται και επιχειρηματολογεί με την βοήθεια και των Ομοσπονδιών και Διοργανώτριων Αρχών στους ειδικούς, οι οποίοι, με βάση το επιδημιολογικό φορτίο που δημιουργεί η κάθε δραστηριότητα, εισηγούνται στην Κυβέρνηση ώστε να έχει την συνολική εικόνα πριν τις τελικές αποφάσεις, με πρώτιστο κριτήριο πάντα την ασφάλεια των πολιτών.
Είμαι πάντα στην διάθεσή σας για ειλικρινή διάλογο και συνεργασία προκειμένου να ξεπεράσουμε τα μεγάλα προβλήματα που θέτει η πανδημία στον αθλητισμό».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου