Ειδήσεις

DW: Έλληνες του κόσμου

“Ο επικεφαλής της Pfizer γίνεται σταρ- Οι ΗΠΑ τιμούν τον Άλμπερτ Μπουρλά για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού”. Με αυτόν τον τίτλο η ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt σκιαγραφεί το πορτραίτο του Άλμπερτ Μπουρλά, κάνοντας εκτενή αναφορά στις ελληνικές ρίζες του. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “μαζί με τους Ουκγούρ Σαχίν και Έζλεμ Τουρετσί, το ζεύγος μεταναστών της Biontech από την Τουρκία, ο Έλληνας μετανάστης Μπουρλά έχει γράψει ιστορία”. Σημειώνει μάλιστα ότι ο Μπουρλά “σε αντίθεση με άλλες αμερικανικές επιχειρήσεις, αποποιήθηκε τα δισεκατομμύρια της αμερικανικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη του εμβολίου στα πλαίσια της ‘operation wharp speed’ και το αιτιολόγησε επικαλούμενος την ελευθερία της επιστημονικής έρευνας, αλλά και το ότι δεν θέλει να έχει καμία σχέση με την πολιτική”.

Η Handelsblatt επισημαίνει ότι “ο Μπουρλά είναι γιος εβραϊκής οικογένειας, μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και έχει και σήμερα ακόμη σπίτι στην Ελλάδα. Το προφίλ του στο Twitter δείχνει την ελληνική και την αμερικανική σημαία. Έκανε το διδακτορικό του στη βιοτεχνολογία, στην κτηνιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη. Εκεί άρχισε να εργάζεται ως κτηνίατρος, εωσότου, σε ηλικία 32 ετών, προσελήφθη στην Pfizer, αρχίζοντας από το τμήμα της κτηνιατρικής. Δύο χρόνια αργότερα, μαζί με τη σύζυγό του, εγκατέλειψε την πατρίδα του για να εργαστεί σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες μέχρι να εγκατασταθεί στα κεντρικά γραφεία της Νέας Υόρκης. Πριν αναρριχηθεί στη θέση του CEO είχε διατελέσει υπυύθυνος για το τμήμα εμβολιασμού”.

Μία ελληνίδα με μεταρρυθμιστική ατζέντα

Στιγμιότυπο από επίσκεψη της Άννας Διαμαντοπούλου στη Γερμανία το 2013 και συνάντηση με τον τότε πρόεδρο του SPD Ζίγκμαρ ΓκάμπριελΣτιγμιότυπο από επίσκεψη της Άννας Διαμαντοπούλου στη Γερμανία το 2013 και συνάντηση με τον τότε πρόεδρο του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) εστιάζει στην υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου για την προεδρία του ΟΑΣΕ μετά από πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η γερμανική εφημερίδα τονίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι η πρώην Επίτροπος ζητούσε μεταρρυθμίσεις ακόμη και σε εποχές που αυτό δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: “Κατά τη διακυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Κωνσταντίνου Σημίτη (1996-2004) ήταν αρχικά υφυπουργός Ανάπτυξης και κατάφερε να περάσει την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων, όπως τα ναυπηγεία. Αλλά μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη ο Σημίτης και οι σύμμαχοί του δεν κατάφεραν να επιβάλλουν μία αλλαγή πορείας, για παράδειγμα στο συνταξιοδοτικό σύστημα, παρά αναγκάστηκαν να αφήσουν ελεύθερο το πεδίο για αριστερές και δεξιές πελατειακές πολιτικές που οδήγησαν τελικά στην κρίση του 2009. Τις μάχες χαρακωμάτων στο ΠΑΣΟΚ η Διαμαντοπούλου τις έζησε μέχρι το 2004 από απόσταση, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από το 1999 είχε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Κοινωνικών Υποθέσεων, επιβάλλοντας ενιαίες εισφορές για άνδρες και γυναίκες, με αποτέλεσμα να μην κάνει μόνο φίλους… Στη Γερμανία οι άρρενες σχολιαστές διαμαρτύρονταν, καθώς έβλεπαν τις ασφαλιστικές εισφορές τους να αυξάνονται”.

Ένα άλλο ζήτημα που ενδιαφέρει την Άννα Διαμαντοπούλου, επισημαίνει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, είναι “οι προκλήσεις στην αγορά εργασίας. Εκεί θα χρειαστεί μελλοντικά μία συνεργασία ιδιωτικών και δημοσίων φορέων, ώστε να βελτιωθούν οι επαγγελματικές δεξιότητες των εργαζομένων. ‘Έρχεται ένα τεράστιο κύμα νέων τεχνολογιών και δεν έχουν όλες οι χώρες τη δυνατότητα να διασφαλίσουν την απαραίτητη μετεκπαίδευση ή επανεκπαίδευση για τους εργαζόμενους, αυτό αφορά ακόμη και την Ιταλία ή τις ΗΠΑ’, επισημαίνει η πρώην Επίτροπος στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. Κλείνοντας την μάλλον εγκωμιαστική παρουσίαση της ελληνικής υποψηφιότητας για την προεδρία του ΟΑΣΕ ο αρθρογράφος παρατηρεί πάντως ότι “τόσο η Διαμαντοπούλου, όσο και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης θα πρέπει σε πρώτο στάδιο να ξεπεράσουν ορισμένα προβλήματα που αφορούν τη δημόσια εικόνα της Ελλάδας, η οποία συχνά και απλουστευτικά θεωρείται συνώνυμο της κρίσης”.

Πηγή DW

Γιάννης Παπαδημητρίου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου