Τοπικές Ειδήσεις

ΧΕΝ και Κέντρο Δίοδος στη μάχη της βίας κατά των γυναικών

Μία σημαντική δράση ανέλαβαν η ΧΕΝ Ελλάδος και Ρόδου σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων και της Προαγωγής της Υγείας «ΔΙΟΔΟΣ», στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση γύρω από το (επίκαιρο) θέμα της βίας κατά των γυναικών. Χρησιμοποιήθηκε η Αν-να, η κεντρική φιγούρα της καμπάνιας της ΧΕΝ Ελλάδος, ώστε να φτιαχτεί ένα δημιουργικό παιχνίδι μέσω του οποίου οι μαθητές θα ενημερώνονται για όλες τις εκφάνσεις της έμφυλης βίας, και της βίας κατά των γυναικών.
«Πρόκειται για μία δράση στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της έμφυλης βίας στις 25 Νοεμβρίου. Το παιχνίδι λέγεται “Γνωρίστε την Αν_να” και προέρχεται από καμπάνια της ΧΕΝ Ελλάδος, που ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν συνεπώς στην ΧΕΝ Ελλάδας και έχουν παραχωρηθεί στο κέντρο πρόληψης “Δίοδο”. Το κυριότερο όμως είναι ότι η ΧΕΝ αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την έκδοση των παιχνιδιών που θα διατεθούν σε σχολεία και σε κέντρα πρόληψης ανά την Ελλάδα», δήλωσε η επιστημονικά υπεύθυνη του κέντρου κ. Ιωάννα Μαρίνου σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες με την πρόεδρο της ΧΕΝ Ρόδου, κα Δέσποινα Μουτάφη και τον αντιδήμαρχο & πρόεδρο του ΔΣ της Διόδου, κ. Γιώργο Τριάντο.
Από την πλευρά της η κ. Μουτάφη δήλωσε τα εξής: «Ευχαριστώ το κέντρο Δίοδος και την κυρία Μαρίνου για τη συνεργασία. Η ΧΕΝ Ελλάδας ξεκίνησε αυτή τη δράση πριν από δύο χρόνια, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειάς μας για την αναγκαιότητα της ισότητας των φύλων.
Η Άννα είναι μία έφηβη που περιδιαβαίνει στο χώρο και στο χρόνο και παρατηρεί τη βία σε όλες της τις εκφάνσεις. Σκεφτήκαμε ότι η Άννα μπορεί να κάνει σπουδαία δουλειά στα σχολεία. Έτσι ήρθαμε σε επαφή με το κέντρο πρόληψης “Δίοδος”, γνωρίζοντας το σημαντικό έργο που επιτελεί. Κάπως έτσι προέκυψε το παιχνίδι».
Συνεχίζοντας η κ. Μαρίνου αναφέρθηκε στους ειδικούς στόχους της δράσης, σημειώνοντας ότι: «Δεν είναι η πρώτη φορά που το κέντρο πρόληψης “Δίοδος” δημιουργεί ένα τέτοιο εκπαιδευτικό υλικό. Έχοντας την εμπειρία και πλαισιωμένοι από μία ομάδα εξαιρετικών συνεργατών. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε αυτό το παιχνίδι, δανειζόμενοι τη φιγούρα της Άννας από την καμπάνια της ΧΕΝ Ελλάδας. Το παιχνίδι απευθύνεται σε μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού σχολείου και στους μαθητές γυμνασίων και λυκείων. Στόχος του παιχνιδιού και της δράσης, είναι η κάθε γυναίκα να μπορέσει να περάσει από το Αν… στο Να… Να μιλήσει, να ενεργοποιηθεί, να δράσει. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η δράση αυτή προκύπτει μέσα από μία συνέργεια, μία συνεργασία με τη ΧΕΝ Ελλάδος και τη ΧΕΝ Ρόδου».
Τέλος η κ. Μαρίνου ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΔΣ της Διόδου, κ. Γιώργο Τριάντο για την υποστήριξη όλης της δράσης. Ο κ. Τριάντος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το προσωπικό της “Διόδου” και όλο το ΔΣ για τη στοχευμένη δουλειά και το έργο που επιτελεί, ενώ ευχαρίστησε τη ΧΕΝ Ρόδου και την κυρία Μουτάφη, τονίζοντας ότι ο δήμος Ρόδου είναι ανοιχτός στις συνεργασίες που συμβάλλουν στην πρόοδο της τοπικής μας κοινωνίας.

Λίγα λόγια για την Αν-να
Η ΧΕΝ Ελλάδος, από τις παλαιότερες γυναικείες εθελοντικές οργανώσεις στη χώρα, έχοντας πληθώρα πρωτοπόρων δράσεων στο ενεργητικό της, ξεκινάει πανελλήνιο διετές πρόγραμμα με τίτλο: «Άν_να, η βία κατά των γυναικών στο χώρο και το χρόνο».
Στη σύγχρονη εποχή τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών πολλαπλασιάζονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα παγκοσμίως, ανεξάρτητα από ηλικία, φυλή, τάξη, θρησκεία.
Η ΧΕΝ Ελλάδος αναδεικνύει το θέμα με οδηγό την Άν_να, ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι που κινείται στο χώρο και το χρόνο, στην οικογένεια, στο σχολείο, στην εργασία, στο δρόμο και παρατηρεί… ανθρώπινες σχέσεις, συμπεριφορές, προθέσεις. Βία τακτοποιημένη, βία καλυμμένη, βία έκδηλη κι οδυνηρή, που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και στιγματίζει τη ζωή τους. Πάντα και Παντού.
Η Άν_να συνεχίζει να προχωράει, αρχίζει ν’ αναγνωρίζει, μπορεί και να φοβάται, αλλά συνεχίζει… ώσπου το «ΑΝ» γίνεται «ΝΑ» και τότε… Στόχος του διετούς προγράμματος «Άν_να» είναι η ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και παρέμβαση αναφορικά με το φαινόμενο και τις εκφάνσεις της βίας που υφίστανται οι γυναίκες σε όλους τους κοινωνικούς τομείς. Η ΧΕΝ Ελλάδος, που πρωτοστάτησε στη συγκέντρωση χιλιάδων υπογραφών για την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από το ελληνικό κοινοβούλιο, συνεχίζει με το διετές πανελλήνιο πρόγραμμα «Άν_να», γιατί η βία κατά των γυναικών είναι μια ιστορία χιλιετιών που διογκώνεται, εντείνεται, κλιμακώνεται δίχως τέλος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου