Τοπικές Ειδήσεις

Προχωρεί η μελέτη για την ψηφιακή στρατηγική του Δήμου Ρόδου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, οι συναντήσεις του αντιδημάρχου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Διοικητικής Εξυπηρέτησης του Πολίτη & Κοινωνικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Καμπούρη με σημείο αιχμής τη χρηματοδότηση για τη «Μελέτη για τη Ψηφιακή Στρατηγική Δήµου Ρόδου» που ανοίγει νέους ορίζοντες στην ψηφιακή εποχή για τις υπηρεσίες του Δήμου.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», το όλο εγχείρημα στηρίζει ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης, κοιτάζοντας προς το μέλλον των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες, κατοίκους αλλά και επισκέπτες του νησιού μας.
«Είχα συναντήσεις με τον υπουργό κ. Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Απλούστευσης Διαδικασιών κ. Γεώργιο Γεωργαντά σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και τη χρηματοδότηση νέων τεχνολογιών από αυτό. Η ψηφιακή διακυβέρνηση, αγγίζει όλους τους τομείς του κράτους, των περιφερειών και των δήμων. Συναντήθηκα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ‘Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε.’ (μία εταιρεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης) κ. Ασθενίδη στον οποίο κατέθεσα την ολοκληρωμένη πρόταση – μελέτη για σχετική χρηματοδότηση.
Εάν εγκριθεί, θα προχωρήσουμε σε πολύ σημαντικές αλλαγές προς όφελος του πολίτη όπως:
-Πρόληψη πυρκαγιών µέσω συστήµατος έξυπνων καµερών CCD (smart charged-coupled device) στις δασικές εκτάσεις του νησιού και διασύνδεσή τους µε το επιχειρησιακό κέντρο του Δήµου µας και της Πολιτικής Προστασίας.
-Επέκταση εγκατάστασης έξυπνων διαβάσεων στο κέντρο της Ρόδου: μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα ετοιμαστούν σε σημεία αιχμής της πόλης, όπως στο Μανδράκι, στν Πλατεία Κύπρου, στην Πλατεία Ακαδημίας, στο Δημαρχείο, στην Περιφέρεια ενώ θα προχωρήσει στον παραλιακό δρόμο της πόλης.
-Mobile Εφαρµογή Επαυξηµένης Πραγµατικότητας (Augmented Reality) και εγκατάσταση σηµείων ασύρµατης πρόσβασης στο internet (access points) στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
Η μελέτη έχει συνολικό προϋπολογισμό 3.200.000€ και όταν μπορέσουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες, ο Δήμος Ρόδου θα περάσει σε μια εντελώς νέα εποχή.
«Οι νέες τεχνολογίες είναι το αύριο του τόπου μας. Μικρή μερίδα του πληθυσμού ασχολείται με τις νέες τεχνολογίες που διευκολύνουν τους πολίτες στις συναλλαγές τους με τον Δήμο Ρόδου, τις διευθύνσεις και τις υπηρεσίες του. Οι πολίτες και οι δημότες της Ρόδου, μπορούν να εξυπηρετούνται με ηλεκτρονικό τρόπο. Εάν κάποιος δεν έχει πρόσβαση για διάφορους λόγους, ηλικία κ.λπ. και είναι σε απομακρυσμένη περιοχή ή χωριό, έχουμε τους ανταποκριτές μας, που τους εξυπηρετούν, τους πηγαίνουν τα πιστοποιητικά εκεί χωρίς να ταλαιπωρούνται», ανέφερε ο αντιδήμαρχος.
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ
ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ
ΓΙΑ ΑΜΕΑ
Ο κ. Καμπούρης αναφέρθηκε και στις θέσεις πάργκινγκ για τα ΑΜΕΑ λέγοντας ότι ενώ υπάρχει νόμος που είναι σαφής, μέχρι πρότινος ο εκάστοτε αντιδήμαρχος (για προφανείς λόγους) πήγαινε ο ίδιος για να ορίσει τις θέσεις: «Ήταν μια απαράδεκτη, ψηφοθηρική διαδικασία αλλά και απάνθρωπη γιατί μιλάμε για ΑΜΕΑ. Αυτά σταμάτησαν. Πλέον υπάρχει μια εφαρμογή ηλεκτρονικά με την οποία μπορεί να εξυπηρετηθεί αρμοδίως. Καταργήσαμε τις επιτροπές και τις πολύπλοκες διαδικασίες».
ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ
ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ
Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της μετεγκατάστασης των ΡΟΜΑ σε οικισμούς, ο κ. Καμπούρης ήταν κατηγορηματικός:
«Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τον δήμαρχο Ρόδου, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας και τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, ώστε να προχωρήσουμε σε οριστική λύση. Είμαστε σε συνεργασία και με τους προέδρους των κοινοτήτων ώστε να βρούμε σπίτια που θα στεγάσουν οικογένειας ΡΟΜΑ (σε διάφορα χωριά). Ήδη πέντε οικογένειες ΡΟΜΑ βρήκαν σπίτια ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από έξι κοινοτάρχες. Οι ίδιοι οι ΡΟΜΑ (14 οικογένειες) ενδιαφέρονται να φύγουν από τον καταυλισμό και περιμένουν την επιδότηση ενοικίου.
Εμείς θα βοηθήσουμε να τους εξασφαλίσουμε και το νερό μέσω της ΔΕΥΑΡ».
Ο αντιδήμαρχος ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ότι η προηγούμενη πρόταση για μετεγκατάσταση σε οικισμό, έχει εγκαταλειφθεί καθώς η περιοχή του παλαιού ΧΥΤΑ θα υποβαθμιστεί λόγω των δραστηριοτήτων των ΡΟΜΑ.
«Δεν επιθυμώ νέα ‘γκετοποίηση’ των ΡΟΜΑ. Μπορούν να ενταχθούν πλήρως στην τοπική κοινωνία όπως σε κάποια χωριά.
Έχουν τις δουλειές τους, τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο κι έχουν σπίτια. Αρκετοί πρόεδροι τοπικών συμβουλίων είναι στο πλευρό μας. Όσοι δεν δεχτούν, θα βρουν οι ίδιοι».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου