ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα Αρχή Ρόδου: Η τελική νέα σύμβαση για τη μαρίνα δεν υπηρετεί το συμφέρον της Ρόδου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΜΑΡΙΝΑ

Από την παρά­ταξη “Νέα Αρχή Ρόδου” δόθηκε στη δημο­σιό­τητα ανα­κοί­νωση για την τελική σύμβαση για τη μαρίνα. Ανα­φέ­ρο­νται τα εξης:

Δεν θα μπο­ρού­σαμε να μεί­νουμε αμέ­το­χοι και να μην κατα­θέ­σουμε την άποψή μας για ένα τόσο σημα­ντικό θέμα όπως είναι η επι­κεί­μενη επέν­δυση στην περιοχή της Νέας Μαρίνας, καθώς είναι σαφές ότι έχει ξεφύγει από την λογική της εξυ­πη­ρέ­τη­σης σκαφών μετα­τρε­πό­μενη, στην πραγ­μα­τι­κό­τητα, σε ένα θηριώ­δες real estate. Είναι δε τέτοιο το μέγεθός της, που χαρα­κτη­ρί­ζε­ται ως μια νέα πόλη μέσα στην ήδη υφι­στά­μενη, γεγονός που έχει παρά­πλευ­ρες αρνη­τι­κές προ­ε­κτά­σεις, ιδιαί­τε­ρης σημα­σίας για τους κατοί­κους της πόλης της Ρόδου, ολό­κλη­ρου του νησιού και σίγουρα θα έχει αντί­κτυπο στα παιδιά μας!

Σήμερα, η Μαρίνα απο­τε­λεί μία θετική παρέμ­βαση για την περιοχή και μαζί με τα γύρω κατα­στή­ματα έγινε πόλος έλξης των κατοί­κων. Όμως ο τρι­πλα­σια­σμός δόμησή της, το μεγάλο ύψος κτηρίων (34μ.) και η δυσα­νά­λογη υπερ­φόρ­τωση της περιο­χής, δημιουρ­γεί μια εικόνα περισ­σό­τερο επι­βά­ρυν­σης, παρά ανά­πτυ­ξης για τον τόπο και θα είναι χωρίς το ανάλογο όφελος για τους Ροδίτες.

Αυτό κατα­δει­κνύει ότι δεν μας… «τσί­μπησε ξαφνικά ένα πρωί μία μύγα» και μαζί με πολλούς φορείς ή μέλη τους, όπως το Οικο­νο­μικό, Εμπο­ρικό, Τεχνικό επι­με­λη­τή­ριο, Σύλ­λο­γος Περι­βάλ­λο­ντος, πρώην δήμαρ­χοι, νομάρ­χες, βου­λευ­τές, δημο­τι­κοί σύμ­βου­λοι, επι­στή­μο­νες, πολίτες και άλλοι προ­βλη­μα­τι­ζό­μα­στε, ανη­συ­χούμε και αντι­δρούμε έντονα για τη συγκε­κρι­μένη επέν­δυση, έτσι του­λά­χι­στον όπως περι­γρά­φε­ται στα τελικά της σχέδια.

Να σημειώ­σουμε ότι κατά την πρό­σφατη και προ­σχη­μα­τική συνε­δρί­αση του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λίου Ρόδου, απου­σί­αζε ο Νομικός Σύμ­βου­λος του Δήμου Ρόδου καθώς και ο αρμό­διος Αντι­δή­μαρ­χος -ενώ αντί­θετα παρέστη η νομική σύμ­βου­λος της εται­ρείας των επεν­δυ­τών. Επίσης, απου­σί­α­ζαν σημα­ντι­κοί φορείς του τόπου, όπως το Εμπο­ρικό και το Οικο­νο­μικό Επι­με­λη­τή­ριο.

Επι­πρό­σθετα, μεταξύ των φορέων που έχουν ασχο­λη­θεί λεπτο­με­ρώς με το θέμα, περι­λαμ­βά­νε­ται και το αρμόδιο ΤΕΕ που δια­τυ­πώ­νει συγκε­κρι­μέ­νους και εμπε­ρι­στα­τω­μέ­νους προ­βλη­μα­τι­σμούς, οι οποίοι και παρα­μέ­νουν ανα­πά­ντη­τοι.  Σε αυτό το σημείο θέτουμε ακόμη ένα προ­βλη­μα­τι­σμό. Είναι νόμιμο να αλλά­ζουν βασικοί όροι τις αρχικής μίσθω­σης που προ­έ­κυψε από δια­γω­νι­σμό;

Ανα­ντίρ­ρητα τίθεται το εξής ερώτημα: αφού ο Δήμαρ­χος, ομο­λο­γεί ότι εάν ήξερε ακριβώς το μέγεθος της συγκε­κρι­μέ­νης επέν­δυ­σης (με κάθε λεπτο­μέ­ρεια) ως αντι­δή­μαρ­χος της προη­γού­με­νης Δημο­τι­κής Αρχής πιθανώς δεν θα συνη­γο­ρούσε, τώρα τι ακριβώς έχει αλλάξει και υπέ­γραψε τελικά την σύμβαση χωρίς μάλιστα αντι­σταθ­μι­στικά οφέλη; Γιατί στη σύμβαση προ­στί­θε­νται 30 χρόνια επι­πλέον παρά­τα­σης χρήσης και γιατί δεν ανα­φέ­ρε­ται ένα ανα­προ­σαρ­μο­σμένο μίσθωμα, μετά και τον τρι­πλα­σια­σμό της δόμησης;

Σε κάθε περί­πτωση η τερά­στια αύξηση των συντε­λε­στών δόμησης, το υπέρ­με­τρο ύψος των κτηρίων, τα τεχνικά και νομικά θέματα μαζί φυσικά με τα θέματα έλλει­ψης υπο­δο­μών, τα οποία θέσαμε εξ αρχής ως ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΡΟΔΟΥ, μας οδηγούν στο συμπέ­ρα­σμα ότι η νέα τελική σύμβαση δεν υπη­ρε­τεί  το συμ­φέ­ρον της Ρόδου.

Τελειώ­νο­ντας, δηλώ­νουμε ξεκά­θαρα ότι επι­θυ­μούμε η επέν­δυση στη Νέα Μαρίνα να προ­χω­ρή­σει, με τρόπο που δεν θα αλλοιώ­νει τη φυσιο­γνω­μία του νησιού μας και δεν θα ζημιώ­νει την ιστορία και τον πολι­τι­σμό του.

Ταυ­τό­χρονα, θα συμ­βα­δί­ζει με την αει­φο­ρία του τόπου μας και θα προάγει το δημόσιο συμ­φέ­ρον.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.