Ειδήσεις

“Keep Aegean Blue”: Περισσότερα από 600 κιλά σκουπίδια έβγαλαν από παραλία της Λέρου 55 μαθητές Λυκείου και δύτες

Η μεγαλύτερη αποστολή καθαρισμού  βυθών και παραλιών στην Ελλάδα, είναι σε πλήρη εξέλιξη, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και σε συνεργασία με τον Οργανισμό “All For Blue’’

 Περισσότερα από 600 κιλά σκουπίδια βγήκαν από το νερό και από τον βυθό, σε παραλία της Λέρου, όπου συνεχίστηκε την Τρίτη, 16 Οκτωβρίου η περιβαλλοντική δράση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Keep Aegaen Blue”, η οποία έχει στόχο τη διατήρηση του απέραντου γαλάζιου που περιβάλλει τα νησιά της, μέσα από την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς.

Για το λόγο αυτό, η δράση, που είναι η μεγαλύτερη αποστολή καθαρισμού  βυθών και παραλιών στην Ελλάδα, απευθύνεται στους μαθητές των σχολείων και με αυτούς υλοποιείται, σε συνεργασία της Περιφέρειας με τον Οργανισμό για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος,  “All For Blue”, που έχει ιδρύσει στην Ελλάδα η Κατερίνα Τοπούζογλου,  εκπαιδεύτρια ελεύθερης κατάδυσης και παγκόσμια πρωταθλήτρια υποβρύχιας σκοποβολής.

Συγκεκριμένα στη Λέρο, από την ακτή και τον βυθό συγκεντρώθηκαν 685 κιλά σκουπίδια. Μεταξύ άλλων,  βγήκαν από το νερό ένα ποδήλατο, σίδερα, μια πόρτα, πλαστικές σακούλες, αλουμινένια κουτιά, ρόδες, πετονιές, σχοινιά κλπ. Οι μαθητές συμμετείχαν με απίστευτο ενθουσιασμό στη δράση και συνεργάστηκαν με τους δύτες του λιμενικού και του καταδυτικού κέντρου για να βγάλουν τα σκουπίδια από το νερό.

Στην επιχείρηση καθαρισμού συμμετείχαν 55 μαθητές Λυκείου, η ίδια η Κατερίνα Τοπούζογλου με τους δύτες συνεργάτες της, ο Έπαρχος Καλύμνου, Γιάννης Θεμέλαρος, λιμενικοί και αυτοδύτες.

Πριν τον υποβρύχιο και παράκτιο καθαρισμό, έγινε σεμινάριο το οποίο παρακολούθησαν οι μαθητές και άλλοι ευαισθητοποιημένοι στα περιβαλλοντικά θέματα,   με αντικείμενο την σημασία  της προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

H Κατερίνα Τοπούζογλου,  ενημέρωσε τους μαθητές για την δράση του Οργανισμού “All for Blue” που στόχο έχει να  άρει τις προκαταλήψεις σχετικά με τους καρχαρίες και να αναδείξει την συμβολή τους στην διατήρηση και την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, εξηγώντας ότι, αντίθετα με τον φόβο που έχει καλλιεργηθεί, οι καρχαρίες δεν έχουν στο μενού τους το ανθρώπινο κρέας. Είναι σκουπιδοφάγοι, δηλαδή οι κατ’ εξοχήν καθαριστές του θαλάσσιου περιβάλλοντος, γι’ αυτό και πρέπει να παλέψουμε για την προστασία τους. Κάθε χρόνο θανατώνονται 100.000.000 καρχαρίες και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στο θαλάσσιο περιβάλλον. Πρόσφατα, όπως είπε, δημοσιεύτηκε  έρευνα, η οποία λέει πως μέχρι το 2038 θα έχουμε στη θάλασσα περισσότερα σκουπίδια, απ’ ό,τι ψάρια. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις για τους καρχαρίες, όπως τόνισε, αν θέλουμε να σώσουμε τις θάλασσες μας.

Το πρόγραμμα των δράσεων της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας ‘Keep Aegean Blue” που  ανέλαβε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και  υλοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό “All For Blue”, συνεχίζεται με επόμενους σταθμούς την Κάλυμνο και την Κω.  Θα ακολουθήσουν νησιά των Κυκλάδων.

Η περιβαλλοντική δράση κινείται σε δύο άξονες και περιλαμβάνει εκπαιδευτικά σεμινάρια, διάρκειας 90 λεπτών, για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, τις λύσεις για περιβαλλοντικά θέματα και πληροφορίες για τη συμπεριφορά των θαλάσσιων θηλαστικών και ψαριών σε 14 σχολικές μονάδες της Ρόδου, Κω, Πάτμου, Λέρου, Καλύμνου, μετά από συνεννόηση με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, καθώς  και  δράσεις παράκτιου και υποβρύχιου καθαρισμού θαλασσών σε 9 παραλίες νησιών, οι οποίες διεξάγονται  με απόλυτη ασφάλεια. Στον  καθαρισμό των ακτών που γίνεται παρουσία ειδικών εκπαιδευτών, λαμβάνουν  μέρος μαθητές, συνοδοί καθηγητές, γονείς και εθελοντικές ομάδες, ενώ ο καθαρισμός του βυθού γίνεται μόνο από εκπαιδευτές αυτόνομης και ελεύθερης κατάδυσης.

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου