Ρεπορτάζ

Τέθηκαν συγκεκριμένοι όροι για να καταστεί το λιμάνι homeport

Μειώσεις στην τιμή του νερού, στα τέλη ελλιμενισμού και προτεραιότητα στους κατάπλους των κρουαζιερόπλοιών της, ζήτησε η εταιρεία MSC για να καταστήσει το τουριστικό λιμάνι της Ρόδου πύλη εισόδου- εξόδου για τους επιβάτες της.
«Η MSC ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας για διάλογο. Θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες. Στόχος είναι να γίνει ξανά το λιμάνι της Ρόδου Home Port. Μας επισημάνθηκε πως άλλα λιμάνια, που είναι υποδεέστερα από αυτό της Ρόδου, γνωρίζουν μεγαλύτερη ανάπτυξη», δήλωσε η αντιδήμαρχος τουρισμού και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Μαρίζα Χατζηλαζάρου.
Η αντιδήμαρχος τόνισε πως όλα τα αιτήματα της εταιρείας θα αποτελέσουν θέμα συζήτησης σε προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου.
«Καταγράψαμε τα ζητήματα που τέθηκαν από τα στελέχη της MSC. Ήταν συνάντηση διερευνητικού χαρακτήρα. Τέθηκαν θέματα που είχαν να κάνουν με την μείωση της τιμής του νερού, των λιμενικών τελών και την καλή αντιμετώπιση των πλοίων της στο λιμάνι. Σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου θα συζητήσουμε για όλα όσα ζητήθηκαν. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε, όσες εταιρείες μπορούμε», δήλωσε η κ. Χατζηλαζάρου.
Στα προαπαιτούμενα που έθεσε η εταιρεία ΜSC αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Μιχάλης Χριστοδούλου.
«Μας ζήτησαν να προσφέρουμε κίνητρα και να μειώσουμε την τιμή του νερού, που διατίθεται στα κρουαζιερόπλοια. Για να γίνουμε ελκυστικοί και ανταγωνιστικοί θα πρέπει να βρούμε λύση για το κόστος μετάβασης στη Ρόδο. Έχουμε συζητήσει με την διοίκηση της ΕΞΡ για την μείωση του κόστους διαμονής για τους τουρίστες, που θα ξεκινούν τις κρουαζιέρες τους από τη Ρόδο.
Πρέπει να κάνουμε διάλογο για το θέμα αυτό και με το ΕΒΕΔ. Το ζήτημα του θαλάσσιου τουρισμού και του Home Port δεν αφορά μόνο το Λιμενικό Ταμείο», δήλωσε ο κ. Χριστοδούλου.
Η αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στη συμμετοχή στο συνέδριο που διοργανώθηκε στην Αθήνα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
«Στο πλαίσιο του συνεδρίου αναπτύχθηκαν ζητήματα που είχαν να κάνουν με τη λειτουργία των μαρινών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έγινε παρουσίαση υπερπολυτελούς μαρίνας στο Ντουμπάι. Από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού έγινε η παρουσίαση της μαρίνας που θα λειτουργήσει στον Αγία Νάπα. Διαπιστώθηκε για μια φορά ακόμη ότι η γραφειοκρατία βλάπτει σοβαρά το θαλάσσιο τουρισμό. Επίσης τονίστηκε πως δεν έχουν δοθεί κίνητρα για τον συγκεκριμένο κλάδο. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης ο ΦΠΑ είναι μειωμένος. Στην Τουρκία δεν επιβάλλεται ο συγκεκριμένος φόρος για το θαλάσσιο τουρισμό. Το δικό μας προϊόν ουσιαστικά τίθεται εκτός ανταγωνισμού», δήλωσε η αντιδήμαρχος Τουρισμού και πρόσθεσε πως στόχος του Δήμου Ρόδου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου είναι να δοθεί μεγάλη έμφαση στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού .
Στο συνέδριο αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου κ. Μιχάλης Χριστοδούλου.
«Στο συνέδριο συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που είχαν να κάνουν και με το θαλάσσιο τουρισμό, τη λειτουργία και την αξιοποίηση των μαρινών», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Χριστοδούλου.
Στη διάρκεια του συνεδρίου απονεμήθηκε βραβείο στο Δήμο της Κω για τη λειτουργία της μαρίνας.
«Θα πρέπει να απλουστευθεί το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των μαρινών. Έτσι θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τα έργα που έχουμε προγραμματίσει», δήλωσε ο κ. Χριστοδούλου.
Σε ό,τι αφορά στο μαθητικό τουρισμό η κ. Χατζηλαζάρου ανακοίνωσε πως έχει ξεκινήσει ο διάλογος με τα σχολεία.
«Θα στείλουμε επιστολές και ενημερωτικό υλικό σε σχολεία που λειτουργούν σε πόλεις της Βορείου Ελλάδος. Θα συνεχίσουμε και το διάλογο με τις διευθύνσεις σχολείων που λειτουργούν στην Αττική και στον Πειραιά», δήλωσε η αντιδήμαρχος Τουρισμού.
Η αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στην επίσκεψη που πραγματοποίησαν στη Ρόδο οκτώ δημοσιογράφοι και τουριστικοί πράκτορες της Κίνας.
«Η επίσκεψη διοργανώθηκε από κινέζικο διαδικτυακό τόπο και συντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται από το γραφείο του ΕΟΤ που λειτουργεί στην Κίνα», εξήγησε η κ. Χατζηλαζάρου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου