Ρεπορτάζ

Ο Σ. Στάγκας εισηγείται την ενσωμάτωση της ΔΕΥΑΡ στο Δήμο Ρόδου

Πρόταση για την ενσωμάτωση της ΔΕΥΑΡ στο Δήμο Ρόδου θα καταθέσει στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Στέργος Στάγκας.
Η συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα γίνει εκτός ημερησίας διατάξεως.
Ήδη ο κ. Στάγκας επικοινώνησε με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Ευάγγελο Μανδρακό και του ζήτησε τον απαιτούμενο χρόνο για να παρουσιάσει την πρότασή του.
Ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου πιστεύει πως μετά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ είναι επιβεβλημένο να ενταχθεί η συγκεκριμένη επιχείρηση στο Δήμο Ρόδου.
«Σας θυμίζω ότι οι ξενοδόχοι της Ρόδου έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη για να ακυρώσουν το τέλος έργου που επιβαρύνει τους λογαριασμούς. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που προτείνω να ενσωματωθεί η ΔΕΥΑΡ στο Δήμο. Οι διαδικασίες για τις προμήθειες υλικών και έργων δεν θα αλλάξουν. Επίσης είναι εφικτό να μεταφερθεί και το προσωπικό από τη ΔΕΥΑΡ στο Δήμο Ρόδου», δήλωσε ο κ. Στάγκας και πρόσθεσε πως το κέρδος από την υπόθεση αυτή, θα είναι 10.000.000 ευρώ.
Ο κ. Στάγκας δήλωσε πως η ενσωμάτωση της ΔΕΥΑΡ στο Δήμο θα συμβάλει ώστε να βελτιωθούν και τα οικονομικά του.
«Ο Δήμος Ρόδου θα μπορεί να αντεπεξέλθει καλύτερα στις οικονομικές του υποχρεώσεις αφού θα εισπράττει τις οφειλές των πελατών της επιχείρησης. Όλοι θα κερδίσουν, αν εφαρμοσθεί η πρότασή μου», δήλωσε ο κ. Στάγκας και πρόσθεσε πως οι Δήμοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Βόλου δεν έχουν ΔΕΥΑ, που να λειτουργούν ως ΝΠΙΔ.
«Μπορεί να υπάρχει αντιδήμαρχος που θα ασχολείται με την επιχείρηση και να συσταθεί επιτροπή που θα ασχολείται με όλα τα θέματα», εξήγησε ο κ. Στάγκας.
Τόνισε ακόμη πως με την ενσωμάτωση της ΔΕΥΑΡ στο Δήμο θα ωφεληθούν και οι πολίτες αφού δεν θα επιβληθούν αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ.
«Με τα σημερινά δεδομένα για την ύδρευση θα επιβάλλεται ΦΠΑ 13%. Για την αποχέτευση ο ΦΠΑ θα είναι 23%. Θα αυξηθεί και το τέλος έργων», δήλωσε ο κ. Στάγκας.
Ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δήλωσε πως όλες οι ΔΕΥΑ στην Ελλάδα κάθε χρόνο ενημερώνουν τους πελάτες τους για την οικονομική τους κατάσταση και για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν τα έσοδά τους.
«Η διοίκηση της ΔΕΥΑΡ δεν ενημερώνει τους κατοίκους του νησιού δηλαδή τους πελάτες της για την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και κυρίως για τον τρόπο διαχείρισης των εσόδων από το τέλος έργων», δήλωσε ο κ. Στάγκας.
Ο κ. Στάγκας παραπονέθηκε ακόμη ότι δεν έχει βρει ανταπόκριση το αίτημά του για να γίνει συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την οικονομική κατάσταση του Δήμου.
«Πολλές φορές έχω ζητήσει να γίνει συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την οικονομική κατάσταση του Δήμου. Το αίτημά μου όμως δεν έχει βρει ανταπόκριση», δήλωσε ο κ. Στάγκας.
«Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ρόδου (Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.) συστήθηκε το 1955 με το Β.Δ. 4-5-1955, ως ”Επιχείρηση Δημοτικών Υδραγωγείων Ρόδου” (Ε.Δ.Υ.Ρ).
Το 1978, με το Π.Δ. 64/23-1-1978 οπότε διευρύνθηκε ο σκοπός της και στον τομέα της αποχέτευσης, μετονομάστηκε σε “Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ρόδου” (Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.)
Η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. υπήχθη στις διατάξεις του Ν. 1069/1980 “περί κινήτρων για την ίδρυση υδρεύσεως και αποχετεύσεως” και του Ν. 1065/1980 “περί κυρώσεως Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα” με το Π.Δ. 526/14-5-81.
Όπως προκύπτει από τις διατάξεις του Π.Δ. 526/1981 και του Ν. 1069/1980 η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου κοινωφελούς χαρακτήρα, που διέπεται από τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.
Η επιχείρηση λειτουργεί υπό μορφή Δημοτικής επιχείρησης διέπεται ως προς την διοίκηση, οργάνωση, εκτέλεση, λειτουργία, συντήρηση των έργων της αρμοδιότητας της καθώς και τις πηγές της χρηματοδότησής της από τις διατάξεις του 1069/80, εφαρμοζόμενων κατά τα λοιπά των σχετικών διατάξεων του “Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα”», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της επιχείρησης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου