Ρεπορτάζ

Το νερό «καίει» το τουριστικό προϊόν Λίνδου, Πεύκων και Λάρδου

Γράφει ο
Νεκτάριος Καλογήρου

Διαρκή υπονόμευση δέχεται το τουριστικό προϊόν της ευρύτερης περιοχής Λίνδου – Πεύκων – Λάρδου από την κακή ποιότητα νερού που καταλήγει στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αλλά και από τις αλλεπάλληλες διακοπές στη ροή του. Αν κι έχει δρομολογηθεί οριστική λύση μ’ ένα τιτάνιο έργο προϋπολογισμού 26 εκ. ευρώ είναι σίγουρο ότι, λόγω διαδικασίας, η προβληματική κατάσταση θα παραμείνει ακριβώς η ίδια και στη σεζόν του 2021. Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό με πολλές προεκτάσεις τόσο για την υγεία, όσο για το περιβάλλον.
Το νερό βρύσης στη Λίνδο και στους Πεύκους δεν κάνει ούτε για το πλύσιμο των πιάτων. Περιέχει τόσο πολύ αλάτι κι άλλα συστατικά, ώστε ακόμα και τα πλυντήρια καταστρέφονται σχεδόν από τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας τους. Επιχειρηματίες της περιοχής, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της ‘δημοκρατικής’ εξήγησαν ότι «οι επιλογές μας είναι δύο: είτε θα πρέπει να πληρώσουμε μερικές χιλιάδες ευρώ για την εγκατάσταση φίλτρων αντίστροφης όσμωσης, είτε να αλλάζουμε πλυντήρια και μπόιλερς κάθε χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, καθημερινά σε συσκευές και τουαλέτες χρησιμοποιούμε διπλάσια ποσότητα απορρυπαντικών, που χωρίς αποχετευτικό σύστημα, όλα καταλήγουν στη θάλασσά μας».
«Χρυσός» οικισμός
με σάπια δίκτυα
Η Λίνδος διαθέτει ένα από τα παλαιότερα δίκτυα ύδρευσης στο νησί. Κάτω από τα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια υπάρχουν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται οι σωληνώσεις που είχαν εγκατασταθεί πριν από τη δεκαετία του ’80.
Αποχετευτικό σύστημα για τα λύματα δεν υπάρχει. Όμβρια ύδατα και ακάθαρτα καταλήγουν στις ίδιες σωληνώσεις, που οδηγούν στο σύστημα βιολογικού καθαρισμού (μεταξύ Λίνδου – Ψάλτου) και από κει στη θάλασσα.
Σημειώνεται ότι οι υποδομές βιολογικού καθαρισμού είναι σχεδιασμένες να επεξεργάζονται λύματα. Τα «μεικτά» νερά δημιουργούν πρόβλημα στο σύστημά τους και η επεξεργασία δε γίνεται σωστά. Το αποτέλεσμα φαίνεται στην απορροή του επεξεργασμένου νερού προς τη θάλασσα της Ψάλτου, αλλά και στην έντονη δυσοσμία που επικρατεί στην ατμόσφαιρα όλης της περιοχής.
Η αντιμετώπιση της σοβαρής έλλειψης υποδομής θα γίνει με το έργο «Αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης Λίνδου» που τα στελέχη της ΔΕΥΑΡ προωθούν προς χρηματοδότηση (μελέτη και κατασκευή) από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Είναι καλή η είδηση, πάρα ταύτα θα περάσει αρκετός καιρός μέχρις ότου αποκατασταθεί η οφειλόμενη κανονικότητα στην περιοχή.

Καταστροφικές βαθμολογίες για πολυτελείς υπηρεσίες
Η ευρύτερη περιοχή, από την Κάλαθο μέχρι τους Πεύκους, διαθέτει εστιατόρια υψηλών απαιτήσεων και μερικά από τα πολυτελέστερα ξενοδοχεία της Ευρώπης.
Οι κριτικές που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις στα online δίκτυα αξιολόγησης επηρεάζονται από το πρόβλημα του νερού. Αρκετές από τις βαθμολογήσεις των επισκεπτών τους είναι χαμηλές και τελικά αδικούν όλους εκείνους που κοπιάζουν για να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες.
«Εβαλα χαμηλή βαθμολογία στο ξενοδοχείο», γράφει στο Booking μία επισκέπτρια γνωστής μονάδας της Λίνδου «διότι επέστρεψα από τη θάλασσα, κουρασμένη και ταλαιπωρημένη από την υπερβολική ζέστη και τελικά στη σουίτα δεν υπήρχε νερό για να κάνω μπάνιο. Το νερό ήρθε στο WC την επόμενη ημέρα».
Η αρνητική κριτική σε αυτά τα δίκτυα προκαλεί ανυπολόγιστης αξίας ζημιά για όλους.
Όσοι ξενοδόχοι ή λοιποί επιχειρηματίες διαθέτουν κατάλληλο χώρο, έχουν εγκαταστήσει δικές τους δεξαμενές για να διασφαλίσουν τη διαρκή ροή νερού. Όμως, λόγω των συνεχών διακοπών στην ύδρευση, ακόμα και οι δεξαμενές δεν προλαβαίνουν να γεμίσουν.
Σε ό,τι αφορά τους εστιάτορες, όλοι τους είναι αναγκασμένοι να μαγειρεύουν με εμφιαλωμένο νερό. «Εδώ υπάρχει κι ένα ζήτημα, ας πούμε ηθικής τάξης…», περιέγραψε στη ‘δ’ ένας από τους πιο γνωστούς εστιάτορες της Λίνδου: «εμείς εξακολουθούμε να πληρώνουμε με το τιμολόγιο που ισχύει για τις περιοχές του νησιού που λαμβάνουν πραγματικά πόσιμο νερό».
Τον Οκτώβριο
θα δημοπρατηθεί το έργο
των 26 εκ. ευρώ, όμως…
Οριστική λύση στο πρόβλημα ύδρευσης της Λίνδου, των Πεύκων, της Λάρδου, αλλά και γενικότερα της Νότιας Ρόδου θα δοθεί με το τεράστιο έργο «Υδροδότηση Ανατολικής Ρόδου», προϋπολογισμού που αγγίζει 26 εκ. ευρώ.
«Πολύ σύντομα, ίσως τον Οκτώβριο, θα δημοπρατηθεί το μεγάλο αυτό έργο, που περιλαμβάνει και τον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Χαράκι μέχρι τη Λαχανιά» αποκάλυψε, μιλώντας προς τη ‘δημοκρατική’ για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΡ Γιώργος Υψηλάντης.
Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι εκείνη που εξασφάλισε χρηματοδότηση 21,3 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», τα δε υπόλοιπα απαιτούμενα θα τα διαθέσει από δικούς της πόρους. Επίσης, πριν από ακριβώς ένα χρόνο, σε από κοινού συνέντευξη Τύπου που είχαν παραχωρήσει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης είχαν αναφερθεί στην ανάγκη δημιουργίας έργων υποδομής που θα διασφαλίσουν επάρκεια νερού για όλο το νησί.
Ωστόσο, τόσο μεγάλα έργα απαιτούν εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίες μέχρι να ξεκινήσουν. Έτσι, αν και η δημοπράτησή του θα γίνει εντός του φθινοπώρου, θα απαιτηθεί η παρέλευση σχεδόν ενός έτους μέχρις ότου αναδειχθεί και εγκατασταθεί ο ανάδοχος εργολάβος. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα ποιότητας και ποσότητας του νερού θα παραμείνει άλυτο και στην τουριστική περίοδο του 2021.

Οι Λινδιακοί ξεκινούν
αντιδράσεις
Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι για τους Λινδιακούς και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Το κόστος (οικονομικό, περιβαλλοντικό και γοήτρου) είναι πια ασήκωτο για όλες τις επιχειρήσεις.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΡ Γιώργος Υψηλάντης ξεκαθάρισε ότι «μια ενδιάμεση λύση θα ήταν να κάνουμε νέες γεωτρήσεις στην Κάλαθο, σε περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στο φράγμα, όπου εκτιμούμε ότι η θάλασσα δεν έχει μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα. Όμως, είναι μια απόφαση που δεν είναι εύκολο να ληφθεί, διότι διανύουμε καιρούς οικονομικής στενότητας, θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή δαπάνη, για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που τουλάχιστον στο θέμα της ποσότητας φέτος δεν το είχαμε και δεν είμαστε σίγουροι για το τι θα ισχύει του χρόνου. Θα συνεκτιμήσουμε την κατάσταση για το επόμενο έτος και εγκαίρως θα πάρουμε τις αποφάσεις μας».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από σήμερα, Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020, κάτοικοι και επιχειρηματίες της Λίνδου και των Πεύκων θα αρχίσουν τη συγκέντρωση υπογραφών για ψήφισμα εύρεσης ενδιάμεσης λύσης για την περιοχή.
Χαρακτηριστικά δηλώθηκε προς τη ‘δημοκρατική’:
«Το πρόβλημα του Covid19 έχει μετατοπίσει τις ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη στην επόμενη σεζόν. Φέτος, το πρόβλημα της ποσότητας νερού δεν ήταν τόσο αισθητό, διότι δεν είχαμε κόσμο στα καταλύματα, συνεπώς δεν υπήρχε ζήτηση. Όμως δεν θα συμβεί το ίδιο του χρόνου. Όλα δείχνουν ότι η σεζόν θα ξεκινήσει κανονικά κι αν τότε, μαζί με το πρόβλημα της ποιότητας του νερού, θα έχουμε και πρόβλημα ποσότητας, τότε στα σίγουρα αρκετοί επιχειρηματίες θα καταστραφούν. Το σίγουρο είναι για όλους θα υπάρχουν αρνητικές συνέπειες, που μάλιστα δεν θα ξεπεραστούν εύκολα. Είναι απαραίτητο να υπάρξει ενδιάμεση λύση και γι’ αυτό θα πιέσουμε προς πάσα κατεύθυνση».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου