Τοπικές Ειδήσεις

ΕΤΑΔ.: Προς πώληση παραθαλάσσιες εκτάσεις στην περιοχή Μάσσαρι 

Δημοσιεύθηκε ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για τη μίσθωση του Ξενία Κομοτηνής, έρχονται άλλοι τέσσερις το επόμενο διάστημα. Ποια τουριστικά ακίνητα έχει στο πρόγραμμα αξιοποίησης η ΕΤΑΔ.

Κινητικότητα παρουσιάζει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), που διαθέτει χαρτοφυλάκιο με περισσότερα από 72.000 ακίνητα, καθώς ξεκινά η διαδικασία αξιοποίησης των εμβληματικών ξενοδοχείων Ξενία, αρχής γενομένης από αυτό της Κομοτηνής που βγήκε προς αξιοποίηση μέσω ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού, αλλά και άλλων ακινήτων που τρέχουν παράλληλα.

Η εταιρεία που αναμένεται το 2020 να δεχθεί ισχυρό πλήγμα στα έσοδά της λόγω της πανδημίας, καθώς το 82% των εσόδων της προέρχεται από ενοικιάσεις τουριστικών ακινήτων, χερσαίας ζώνης μαρινών, παραθαλάσσιων εκτάσεων, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και κάμπινγκ, κλάδοι που έχασαν φέτος το μεγαλύτερο μερός των εσόδων τους, εκκινεί γρήγορες διαδικασίες πώλησης και μίσθωσης των ακινήτων της.

Το Ξενία Κομοτηνής βγήκε προς αξιοποίηση με τη διενέργεια ηλεκτρονικού ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού (e-auction), μέσω του ιστότοπου www.e-publicrealestate.gr και με βάση τα στοιχεία που αναγράφονται η διαδικασία θα εκκινήσει με ετήσιο μίσθωμα στα 35.000 ευρώ, ενώ άμεσα, όπως έχει ήδη αναφέρει το BD, πρόκειται να ακολουθήσουν και τα Ξενία Καρτερού, Έδεσσας, Βυτίνας και Πλαταμώνα.

Μαζί με το Ξενία Κομοτηνής, με την ίδια ημερομηνία διαγωνισμού, αλλά προς πώληση βγαίνουν και διάφορες παραθαλάσσιες εκτάσεις στην περιοχή Μασσάρι στη Ρόδο, με τιμές από 20 χιλ. έως 225 χιλ. ευρώ. Οι εκτάσεις στη Ρόδο και το Ξενία Κομοτηνής περιλαμβάνονται στα ακίνητα προς άμεση αξιοποίηση από την ΕΤΑΔ.

Σημειώνεται ότι το 2019, η ΕΤΑΔ  προχώρησε σε νέες συμβάσεις μίσθωσης ακινήτων αξίας 2,1 εκατ. ευρώ, διενήργησε 17 διαγωνισμούς πωλήσεων με συνολικό τίμημα 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ προχώρησε στη διαδικασία  προετοιμασίας πώλησης ακινήτων, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, σε υπάρχουσες επιχειρηματικές μονάδες.  Το ίδιο έτος οι εισπράξεις από μισθώματα, που αντιστοιχούν στο 68,6% του συνόλου του κύκλου εργασιών, αυξήθηκαν κατά 6,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Όσον αφορά στο Ξενία Κομοτηνής, λειτουργούσε έως το 2013 ως ξενοδοχείο 3 αστέρων με δυναμικότητα 26 δωματίων και 46 κλινών. Το 2016 είχε γίνει πρόταση να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το νοσοκομείο Κομοτηνής, κάτι το οποίο δεν προχώρησε. Το κτίριο 2.134 τ.μ. που βρίσκεται σε προνομιακή θέση αποτελείται από δύο πτέρυγες έχει υπόλοιπο δόμησης και βρίσκεται σε οικόπεδο άνω των 18 στρεμμάτων. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχει ναός, πισίνα, σιντριβάνι, παιδική χαρά και υπαίθριος χώρος στάθμευσης, ενώ ο ανάδοχος θα αναλάβει τις δαπάνες για την πλήρη ανακατασκευή και λειτουργία του ακινήτου με βάση την ήδη πραγματοποιηθείσα δόμηση.

Στα ακίνητα που παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον περιλαμβάνονται το Ξενία Χίου, οι Στάβλοι Σαντορίνης, το πολυόροφο κτίριο «Ταχυδρόμου» Βόλου, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου η ΕΤΑΔ προχώρησε σε συμφωνία για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου Στρατωνίου με το Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής, υπογράφοντας  τη σχετική συμφωνία μίσθωσης του ακινήτου, κυριότητας της ΕΤΑΔ Α.Ε..

Πηγή: businessdaily.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου