Σε ηλικία πλέον 86 ετών ο Μιχάλης Γκιτάκος είναι από τους «θρύλους» της ποδηλασίας στην Ελλάδα. Ξεκίνησε την καριέρα του από την Α.Ε. Νικαίας και συνέχισε στην Α.Ε.Κ., με την οποία έγραψε τη δική του ξεχωριστή ιστορία στην ποδηλασία. Παράλληλα για πολλά χρόνια βοήθησε απ’ όλα τα πόστα την Εθνική μας ομάδα. Ο Μιχάλης Γκιτάκος παρά τα 86 του χρόνια είναι έτοιμος να έρθει στη Ρόδο και να δώσει το «παρών» στη Historica.

1)Τι σας έχει μείνει όλα αυτά τα χρόνια από την ενασχόληση σας με την ποδηλασία;

«Όλα τα χρόνια μου στην ποδηλασία, δεν πήρα ούτε μία… δραχμή. Όταν πήγα στην Εθνική, όλα ξεκίνησαν από το… μηδέν. Δεν υπήρχε τίποτα. Με την Α.Ε.Κ. κάναμε πολλά και σπουδαία πράγματα. Με τον Λουλούκο και τον Νταλίπη, η Α.Ε.Κ. είχε πολλές επιτυχίες και είχαμε νίκες, που κανείς δεν περίμενε να πετύχουμε. Θέλω επίσης να πω ότι ο Μιχάλης Κούντρας ήταν τεράστιος αθλητής. Για μένα είχε τα προσόντα να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής. Πραγματικά πολύ σπουδαίος».

2)Ποια είναι η καλύτερη στιγμή της ποδηλατικής σας πορείας;

«Όταν με την Α.Ε.Κ. καταφέραμε να πάρουμε το πανελλήνιο πρωτάθλημα, ενώ δεν το περίμενε κανείς. Ο Παναθηναϊκός είχε την καλύτερη ομάδα, αλλά το 1965 με τους Λουλούκο και Νταλίπη βγήκαμε πρώτοι. Επίσης αυτά που καταφέραμε με την Εθνική ομάδα. Ήμασταν τελευταίοι και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, κερδίσαμε τους Τούρκους, κάναμε επιτυχίες. Το 1975 στη Ρόδο χάσαμε για λίγα δευτερόλεπτα την πρωτιά. Ήταν σημαντικό γιατί κάναμε πολλά και σημαντικά βήματα προόδου».

3)Αν έχετε τρέξει στη Ρόδο, τι αναμνήσεις έχουν μείνει στο μυαλό σας;

«Φοβερές εικόνες και αναμνήσεις. Γεμάτο γήπεδο και ωραία ατμόσφαιρα, που δυστυχώς πλέον δεν υπάρχει πουθενά. Θυμάμαι ένα ζευγάρι, που ερχόταν πάντα όταν έτρεχα για να με δει, όπως και τα υπόλοιπα παιδιά. Φίλοι της ποδηλασίας, που δεν έχαναν στιγμή».

4)Με την ευκαιρία του ταξιδιού σας στη Ρόδο για την Historica ποιον θα θέλατε να δείτε και να συναντήσετε μετά από τόσα χρόνια;

«Θα κάνω μεγάλη προσπάθεια για να έρθω. Θέλω να δω τον Μιχάλη Κούντρα, ήταν τεράστιος αθλητής και πιστεύω ότι έδωσε μόλις το 50% των δυνατοτήτων του. Επίσης τον Γιώργο Βογιατζή και τους υπόλοιπους Ροδίτες και να θυμηθούμε τα παλιά».

5)Ποια είναι η άποψη σας για την Historica;

«Η ποδηλασία έχει ανάγκη πλέον τέτοιες εκδηλώσεις και στιγμές. Πλέον υπάρχει φτώχεια, δεν κερδίζει κανείς χρήματα από το άθλημα και έχουν μείνει ελάχιστοι. Είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία η Historica και αξίζει να την αγκαλιάσουν όλοι. Θα θυμηθούμε τα παλιά, αυτό αρκεί».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ