ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Υπ. Παιδείας για τον Μητσοτάκη: Φαίνεται να έχει μία ανησυχητική άγνοια για τα προβλήματα της Παιδείας

news room 4 λεπτά ανάγνωση
Υπουργειο Παιδείας

Τα λεγό­μενα του Προ­έ­δρου της Νέας Δημο­κρα­τίας, Κυριά­κου Μητσο­τάκη, για τα θέματα που αφορούν στην παιδεία, σχο­λί­ασε σήμερα σε ανα­κοί­νωσή του το αρμόδιο υπουρ­γείο, λέγο­ντας χαρα­κτη­ρι­στικά ότι «αφού ο κ. Μητσο­τά­κης ως άλλος Λου­δο­βί­κος επα­νέ­λαβε τον αφο­ρι­σμό περί της ματαιό­τη­τας των κοι­νω­νι­κών αγώνων για ισότητα και ελευ­θε­ρία, επι­χεί­ρησε να παρου­σιά­σει το μη σχέδιό του για την Παιδεία με μπα­λω­θιές».

Ο Πρό­ε­δρος της Νέας Δημο­κρα­τίας, κατά την ομιλία του στην 82η ΔΕΘ, ανέφερε ότι «οι νόμοι Φίλη, Μπαλτά και Γαβρό­γλου θα καταρ­γη­θούν».

Ο κ. Μητσο­τά­κης, επι­σή­μανε επίσης ότι οι φοι­τη­τές θα φύγουν από τις πρυ­τα­νι­κές εκλογές, ενώ για τις φοι­τη­τι­κές εκλογές είπε πως αυτές θα γίνο­νται με ενιαίο ψηφο­δέλ­τιο για την εκλογή των μελών ενός Εθνικού Συμ­βου­λίου Φοι­τη­τών.

Ανα­κοί­νωσε επι­πλέον, ότι η ΔΑΠ, η φοι­τη­τική παρά­ταξη της ΝΔ, θα ανα­γεν­νη­θεί και δεν θα υπάρ­χουν πλέον αφίσες της παρά­τα­ξης μέσα στα πανε­πι­στή­μια.

«Ναι στα ιδιω­τικά πανε­πι­στή­μια», τόνισε ο κ. Μητσο­τά­κης, ενώ όπως πρό­σθεσε, στόχος του είναι μέσα σε μία δεκα­ε­τία να δημιουρ­γή­σει τα καλύ­τερα πανε­πι­στή­μια στις χώρες του Νότου.

«Παρότι είχε υπο­σχε­θεί να παρου­σιά­σει συγκε­κρι­μένο σχέδιο για το Λύκειο και τον τρόπο εισα­γω­γής στην Τρι­το­βάθ­μια Εκπαί­δευση, δεν είπε λέξη και προ­τί­μησε τον εύκολο δρόμο των αφο­ρι­σμών και των απο­σπα­σμα­τι­κών εξαγ­γε­λιών. Η Κυβέρ­νηση έχει εξαγ­γεί­λει ένα συγκε­κρι­μένο σχέδιο για την ανα­βάθ­μιση του Λυκείου και η σιωπή του κ. Μητσο­τάκη δείχνει είτε ότι αγνοεί το αίτημα για ανα­βάθ­μιση του Λυκείου είτε ότι δεν έχει να πει κάτι ουσια­στικό. Και στις δύο περι­πτώ­σεις, όπως έγινε σαφές και με τις δηλώ­σεις του τις τελευ­ταίες μέρες, φαί­νε­ται να έχει μία ανη­συ­χη­τική άγνοια για τα προ­βλή­ματα της Παι­δείας», ανα­φέ­ρει η ανα­κοί­νωση του Υπουρ­γείου Παι­δείας.

«Όσα απο­σπα­σμα­τικά ανέφερε δεί­χνουν το στίγμα των προ­θέ­σεών του: όλα υπό­κει­νται στους νόμους της αγοράς και οι “πελάτες” θα πρέπει να το γνω­ρί­ζουν”, επι­ση­μαί­νε­ται.

Ολό­κληρη η ανα­κοί­νωση:

Το Υπουρ­γείο Παι­δείας, Έρευνας και Θρη­σκευ­μά­των με αφορμή τις χθε­σι­νές ανα­φο­ρές στην ομιλία του Προ­έ­δρου της Ν.Δ Κ. Μητσο­τάκη στη ΔΕΘ για την Παιδεία, ανα­φέ­ρει:

Αφού ο κ. Μητσο­τά­κης ως άλλος Λου­δο­βί­κος επα­νέ­λαβε τον αφο­ρι­σμό περί της ματαιό­τη­τας των κοι­νω­νι­κών αγώνων για ισότητα και ελευ­θε­ρία, επι­χεί­ρησε να παρου­σιά­σει το μη σχέδιό του για την Παιδεία με μπα­λω­θιές.

Παρότι είχε υπο­σχε­θεί να παρου­σιά­σει συγκε­κρι­μένο σχέδιο για το Λύκειο και τον τρόπο εισα­γω­γής στην Τρι­το­βάθ­μια Εκπαί­δευση, δεν είπε λέξη και προ­τί­μησε τον εύκολο δρόμο των αφο­ρι­σμών και των απο­σπα­σμα­τι­κών εξαγ­γε­λιών. Η Κυβέρ­νηση έχει εξαγ­γεί­λει ένα συγκε­κρι­μένο σχέδιο για την ανα­βάθ­μιση του Λυκείου και η σιωπή του κ. Μητσο­τάκη δείχνει είτε ότι αγνοεί το αίτημα για ανα­βάθ­μιση του Λυκείου είτε ότι δεν έχει να πει κάτι ουσια­στικό. Και στις δύο περι­πτώ­σεις, όπως έγινε σαφές και με τις δηλώ­σεις του τις τελευ­ταίες μέρες, φαί­νε­ται να έχει μία ανη­συ­χη­τική άγνοια για τα προ­βλή­ματα της Παι­δείας.

Αλλά και όσα απο­σπα­σμα­τικά ανέφερε δεί­χνουν το στίγμα των προ­θέ­σεών του: όλα υπό­κει­νται στους νόμους της αγοράς και οι «πελάτες» θα πρέπει να το γνω­ρί­ζουν. Τι στόχο έχει άραγε η αναφορά περί αξιο­λό­γη­σης παντού, όταν γνω­ρί­ζει ότι μόλις τα τελευ­ταία δύο χρόνια ανα­κό­πηκε η περι­στολή των δαπανών για την Παιδεία μετά από την λαίλαπα των περι­κο­πών ύψους 30% από τις κυβερ­νή­σεις στις οποίες ο ίδιος συμ­με­τείχε και είχαμε μετά από 7 χρόνια αύξηση 5% των δαπανών για την Παιδεία ; Δηλαδή πώς είναι δυνατόν να γίνουν αξιο­λο­γή­σεις όταν η ίδια η πολι­τεία δεν ήταν καθόλου συνεπής στις υπο­χρε­ώ­σεις της;

Ανέφερε ότι οι σχο­λι­κές μονάδες θα έχουν ελευ­θε­ρία στην επιλογή διδα­κτι­κού προ­σω­πι­κού και στην κατάρ­τιση προ­γραμ­μά­των σπουδών. Απί­στευτο αλλά αληθινό: ΠροαναγγέΛλει, με άλλα λόγια, το τέλος της επο­πτείας της Πολι­τείας για τους εκπαι­δευ­τι­κούς θεσμούς δηλώ­νο­ντας για μία ακόμη φορά την έμπρα­κτη από­κλιση του από τα Ευρω­παϊκά κεκτη­μένα.

Προχθές καλούσε τους καθη­γη­τές Πανε­πι­στη­μίου να γίνουν επι­χει­ρη­μα­τίες. Χθες ανα­κοί­νωνε ότι τα σχολεία θα γίνουν επι­χει­ρη­μα­τι­κές μονάδες. Τώρα κατα­λα­βαί­νουμε γιατί υπήρξε τόση μεγάλη αντί­δραση από την Ν.Δ. σε κάθε νομο­σχέ­διο που ψηφί­στηκε από την κυβερ­νη­τική πλειο­ψη­φία, μιας και η φιλο­σο­φία των νομο­σχε­δίων ήταν να στα­μα­τή­σει η απορ­ρύθ­μιση και να καθιε­ρω­θούν ακα­δη­μαϊ­κοί κανόνες.

Είναι εμφανής ο στόχος του κ. Μητσο­τάκη έστω κι αν δεν τον περι­γρά­φει στη δήθεν «συμ­φω­νία αλή­θειας»: Να απα­ξιω­θεί πλήρως ο δημό­σιος χαρα­κτή­ρας της εκπαί­δευ­σης και να αρχίσει η ιδιω­τι­κο­ποί­ησή της.

Δυστυ­χώς για τον κ. Μητσο­τάκη η ελλη­νική κοι­νω­νία θα συνε­χί­σει να απαιτεί ακόμη καλύ­τερη δημόσια εκπαί­δευση και η κυβέρ­νηση, όπως άλλωστε έδειξε και η άψογη αρχή της νέας σχο­λι­κής χρονιάς, να βελ­τιώ­νει κάθε μέρα την δημόσια εκπαί­δευση. Ας μην έχει αυτα­πά­τες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.