Τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Μαρμαρίς κ. Halit Engin, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου κκ. Cihat Dinc και Cem Kutluay και τον καθηγητή κ. Ayhan Ozdemir από το νοσοκομείο Yucelen, υποδέχθηκαν χθες ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος και η αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Μαρίζα Χατζηλαζάρου.
Στη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση για τη συνεργασία που θα μπορούσε να αναπτυχθεί μεταξύ των δύο λιμενικών ταμείων. Έγινε αναφορά επίσης στους φιλικούς δεσμούς που συνδέουν τη Ρόδο με τη γειτονική χώρα γενικά και ειδικά με την πόλη Μαρμαρίς.
Ο καθηγητής κ. Ayhan Ozdemir μίλησε αναφέρθηκε στην αδελφική αγάπη που θα πρέπει να συνδέει τους δύο λαούς.
«Ζούμε στην ίδια περιοχή και πρέπει να είμαστε αδέλφια. Πρέπει να δώσουμε αυτό το παράδειγμα σε όλο τον κόσμο. Είναι ανάγκη να ενωθούν αδελφικά ακόμη περισσότερο το Μαρμαρίς και η Ρόδος. Το αναφέρω αυτό γιατί μπορεί να μας χωρίζει το νερό αλλά είμαστε αδέλφια. Μπορεί κάποιες στιγμές να προκαλούνται στεναχώριες που μας θλίβουν. Δεν χρειάζεται όμως να μένουμε προσκολημένοι στο παρελθόν», τόνισε ο κ. Ayhan Ozdemir που αναφέρθηκε και στα διδάγματα του Σωκράτη και του Πρωταγόρα και κάλεσε το δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο να επισκεφθεί το Μαρμαρίς.
«Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη που πραγματοποιήσατε στη Ρόδο. Πιστεύω πως μεταξύ των δύο λαών έχουν αναπτυχθεί φιλικοί δεσμοί. Τον τελευταίο αιώνα υπήρχε πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των κατοίκων στα παράλια της Ελλάδας και της Τουρκίας. Όλα τα λιμάνια στα μικρά νησιά είναι προσανατολισμένα στην Ανατολή. Παρατηρώ ότι οι κάτοικοι στη γειτονική χώρα διαφυλάττουν και σέβονται τους αρχαίους ναούς. Ανεξάρτητα του τι κάνουν οι κυβερνήσεις εμείς προσδοκούμε στην ανάπτυξη φιλικών σχέσεων. Πιστεύω πως το Αιγαίο μας ενώνει. Δεν μας χωρίζει. Πολλοί Τούρκοι επισκέπτονται τη Ρόδο. Αντίστοιχα πολλοί Ροδίτες επισκέπτονται το Μαρμαρίς και άλλες πόλεις της γειτονικής Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Να διοργανωθούν ποδηλατικοί και άλλοι αθλητικοί αγώνες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών πρότεινε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μαρμαρίς κ. Halit Engin.
«Θέλησα να σας συναντήσω για να συζητήσουμε για τη συνεργασία που μπορούμε να έχουμε. Εννιά χρόνια τώρα διοργανώνουμε αθλητικούς αγώνες στη Σύμη σε συνεργασία με τον δήμαρχο κ. Λευτέρη Παπακαλοδούκα. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσαμε να κάνουμε και στη Ρόδο. Θα μπορούσαμε να συνδιοργανώσουμε και ποδηλατικούς αγώνες», πρότεινε ο κ. Halit Engin.
«Οι αυτοδιοικητικοί στην Ελλάδα πάντα επεδίωκαν συνεργασία με τους ανθρώπους που έχουν την ευθύνη διοίκησης στη γειτονική χώρα. Έχουν άλλωστε τα ίδια βιώματα με μας. Οι δήμαρχοι των δύο χωρών δεν κάνουν εξωτερική πολιτική. Μπορούν όμως να δώσουν το παράδειγμα για να αναπτυχθούν φιλικοί δεσμοί μεταξύ των δύο λαών», απάντησε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή δώρων. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μαρμαρίς χάρισε στο δήμαρχο ένα πανέμορφο χαλί με ιστορικές αναφορές και το έμβλημα του οργανισμού που εκπροσωπεί, ενώ ο καθηγητής κ. Ayhan Ozdemir ένα αγαλματίδιο που απεικονίζει ένα δερβίση σε περισυλλογή και επικοινωνία με το Θεό.
Συγκίνησε με τη δήλωσή του ο καθηγητής κ. Ayhan Ozdemir όταν ο δήμαρχος Ρόδου του πρόσφερε ένα βιβλίο στο οποίο αναφέρονται πολλά στοιχεία για την ζωή στα μικρασιατικά παράλια.
Ο κ. Ayhan Ozdemir δήλωσε πως «θα διαφυλάξει το βιβλίο ως κόρην οφθαλμού και θα το παραδώσει στα παιδιά και τα εγγόνια του».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ