Οι φορείς γύρισαν την πλάτη στη δημοτική αρχή και δεν συμμετείχαν στην πρώτη ετήσια τακτική συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης με κύριο θέμα την γνωμοδότηση και την υποβολή προτάσεων για το προσχέδιο του τεχνικού προγράμματος έτους 2019.
Η συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί αρχικά για την 13η Αυγούστου 2018, προπαραμονές του Δεκαπενταύγουστου. Αναβλήθηκε ωστόσο για χθες 16 Αυγούστου, λόγω έλλειψης απαρτίας. Και πάλι όμως δεν εμφανίστηκε κανείς από τους 18 φορείς που προσκλήθησαν και τους 10 πολίτες που κληρώθηκαν για να πάρουν μέρος, πλην του προέδρου του ΤΕΕ, Γιάννη Γλυνού και της προέδρου του τοπικού παρατήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κας Δέσποινας Δελαπόρτα. Από την μειοψηφία συμμετείχε μόνο ο σύμβουλος της δημοτικής παράταξης ΡΟ.ΔΗ. του Χατζή Χατζηευθυμίου κος Γιάννης Γιαννακάκης.
Μπορεί χθες η συνεδρίαση να έγινε κανονικά υπό την προεδρία του δημάρχου, Φ. Χατζηδιάκου, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 76 του Ν.3852/2010. Προκαλεί όμως πολλά ερωτηματικά η απροθυμία αυτή των τοπικών φορέων να πάρουν μέρος σε μία τόσο σοβαρή συνεδρίαση η οποία είχε να κάνει με τα τεχνικά έργα που πρόκειται να εκτελέσει ο δήμος της Ρόδου το επόμενο έτος.
Πρόκειται για μία μοναδική ευκαιρία να αναδειχθούν προβλήματα και ανάγκες του νησιού και να απαιτηθεί από το δήμο Ρόδου να τα λάβει υπόψη και να συμπεριλάβει τα αντίστοιχα έργα στο τεχνικό πρόγραμμα. Κάποιοι αποδίδουν την (σχεδόν) καθολική απουσία των φορέων στις ημερομηνίες που επιλέχθηκαν για τη συνεδρίαση, ακριβώς πριν και μετά το Δεκαπενταύγουστο που είναι περίοδος διακοπών. Άλλοι κάνουν λόγο απλά για απαξίωση της διαδικασίας και της ίδιας της δημοτικής αρχής, λόγω της ανάρμοστης συμπεριφοράς του δημάρχου προς τους φορείς.
Σύμφωνα όμως με στελέχη του δήμου Ρόδου, δεν υπήρχε κανένα άλλο περιθώριο να καθυστερήσει η διαβούλευση, αφού θα πρέπει μέχρι το τέλος Αυγούστου και το αργότερο μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, η δημοτική αρχή να υποβάλει στο Υπουργείο το σχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο οικονομικό έτος προς έγκριση. Συνεπώς θα έπρεπε να κλείσει το συντομότερο δυνατόν το ζήτημα του τεχνικού προγράμματος.
Ο κ. Γιαννακάκης, υπενθυμίζει ότι αυτή η επιτροπή διαβούλευσης συστάθηκε επί δημαρχίας Χατζή Χατζηευθυμίου. Στη συγκεκριμένη θητεία ο κ. Γιαννακάκης διετέλεσε αντιδήμαρχος και θυμάται ότι πάντα συμμετείχε στις συνεδριάσεις η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων. Συγκεκριμένα δηλώνει:
«Επί δημαρχίας Χατζή Χατζηευθυμίου συστάθηκε αυτή η επιτροπή διαβούλευσης, η οποία συνεδριάζει κάθε έτος, υπό την ομπρέλα του δήμου Ρόδου. Βασικός λόγος αυτής της συνεδρίασης, είναι να ακουστούν από όλους τους φορείς, απόψεις, προβλήματα και παρατηρήσεις ενόψει της σύνταξης του προϋπολογισμού για το επόμενο οικονομικό έτος και του τεχνικού προγράμματος, ώστε να αξιολογηθούν και να ληφθούν υπόψη.
Η 1η τακτική συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης είχε ορισθεί για τις 13 Αυγούστου.
Επί δημαρχίας Χατζηευθυμίου η παρουσία των φορέων ήταν πολύ μεγάλη. Υπήρχε εκπροσώπηση από κάθε φορέα. Προσωπικά, θεωρώ ότι πρόκειται για μία άκρως σοβαρή διαδικασία στην οποία θα πρέπει να συμμετέχουν οι συμπολίτες μας για να βοηθούν με τις παρατηρήσεις τους να αναδειχθούν τα προβλήματα και οι ανάγκες του νησιού. Όποια και αν είναι η δημοτική αρχή, αν δεν μιλάμε για τα προβλήματα, αν δεν τα αναδεικνύουμε, πώς θα περιμένουμε να λυθούν. Εγώ προσωπικά δεν βλέπω ποιος είναι ο δήμαρχος. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να θέσω κάποια ζητήματα που αφορούν το νησί και να προωθηθούν λύσεις». Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης ΡΟ.ΔΗ., κ. Γιαννακάκης δηλώνει ότι δεν οφείλεται απαραίτητα η απουσία των φορέων στις ημερομηνίες που επιλέχθηκαν για τη συνεδρίαση, και ότι προφανώς κάτι άλλο φταίει για την απαξίωση της όλης διαδικασίας. Συγκεκριμένα τονίζει: «Η ημερομηνία προφανώς δεν ήταν κατάλληλη. Κάτι άλλο όμως φταίει… Δεν δικαιολογείται να μην έρθει κανείς από όλους αυτούς τους φορείς που έχουν προσκληθεί… Είχε μεγάλη αξία αυτή η συμμετοχή…».

Οι προσκλήσεις και τα έργα
Να αναφερθεί για την ιστορία ότι στη συνεδρίαση προσκλήθηκαν ο Εμπορικός Σύλλογος, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου, το Εργατικό Κέντρο, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το Οικονομικό Επιμελητήριο, ο Σύλλογος ΑΜΕΑ, η Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων, το ΤΕΕ, η Ένωση Ξενοδόχων, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Δικηγορικός Σύλλογος, η Επιστημονική Ένωση Τεχνικής Εκπαίδευσης Μηχανικών, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ταξί, ο Σύλλογος Υπαλλήλων του δήμου Ρόδου, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων, η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων κά.
Μετά από κλήρωση προσκλήθησαν επίσης οι εξής 10 πολίτες: Βασίλης Καρνάβας, Ξυλουράς Νικόλαος, Δημήτρας Νικόλαος, Βαρέλης Γεώργιος, Παπαμανώλη Βαλεντίνα, Ζαννετάκης Νικόλαος, Βογιατζόγλου Αναστάσιος, Παλώνη Αικατερίνη, Καψάλης Στέφανος, Τσουκαλάς Ελευθέριος.
Σημειώνεται ότι το σχέδιο του τεχνικού προγράμματος του δήμου της Ρόδου για το έτος 2019 περιλαμβάνει 90 συνεχιζόμενα έργα το συνολικό κόστος των οποίων ανέρχεται στα 19.990.212,62 Ευρώ.
Τα νέα έργα είναι 24 και το συνολικό τους κόστος ανέρχεται στα 5.268.900,00 ευρώ. Τα νέα έργα έχουν να κάνουν κυρίως με αποκατάσταση των φθορών οδοστρωμάτων, την κατασκευή πεζοδρομίων στην πόλη και στις δημοτικές κοινότητες, την επισκευή και συντήρηση σχολικών μονάδων και δημοτικών καταστημάτων, τη συντήρηση και αποκατάσταση κατεστραμμένων δικτύων δημοτικού φωτισμού, κλασικά έργα που πραγματοποιούνται κατά τις προεκλογικές περιόδους εν ολίγοις.
Από τα σημαντικότερα συνεχιζόμενα έργα, είναι η ανέγερση του βρεφονηπιακού σταθμού στην περιοχή της Ιαλυσού, η διευθέτηση του ρέματος Ρένη, η πλακόστρωση οδών και της πλατείας της Κατταβιάς, η αποπεράτωση του δημοτικού κολυμβητηρίου στην Ιαλυσό, οι παρεμβάσεις στην παραλία της Κρεμαστής, η βελτίωση των υποδομών στην λαϊκή αγορά Αγίου Δημητρίου, η προστασία και ανάδειξη του πάρκου του Ροδινιού, η αντιμετώπιση των κατολισθήσεων στο λόφο Αγίου Στεφάνου, η ολοκλήρωση των εργασιών για τη διάνοιξη της οδού Καμείρου, η ανάπλαση της κεντρικής παραλίας Φαληρακίου κλπ.
Τα έργα της Δ/νσης Μ. Πόλης ανέρχονται σε 10 εκατ. ευρώ.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ