ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΥ: Μεγαλώνει η τουριστική πίτα, ανεβαίνει ο ανταγωνισμός

news room 2 λεπτά ανάγνωση
τουρισμός

Εκτό­ξευση της του­ρι­στι­κής κίνησης την επόμενη δεκα­ε­τία βλέπει σε διεθνές επίπεδο ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Του­ρι­σμού. Όπως ανα­φέ­ρει στην τελευ­ταία ετήσια έκθεσή του με τίτλο “UNWTO Tourism Highlights 2017”, ο αριθμός των του­ρι­στών ανα­μέ­νε­ται να σημειώ­σει περαι­τέρω άνοδο,  3,3% κατά μέσο όρο ετησίως μέχρι και το 2030… χρονιά που υπο­λο­γί­ζε­ται πως σε όλο τον κόσμο θα ταξι­δέ­ψουν 1,8 δισ. του­ρί­στες. Νέες αγορές κάνουν την εμφά­νιση τους διεκ­δι­κώ­ντας μερίδια από τις αφίξεις και τα έσοδα, ενώ άλλοι προ­ο­ρι­σμοί, ειδικά στην Ασία και την Αφρική όπου ανα­μέ­νε­ται αύξηση της ζήτησης, ενδυ­να­μώ­νουν την παρου­σία τους.

Η έκθεση επι­χει­ρεί μια παγκό­σμια κατα­γραφή των δημο­φι­λέ­στε­ρων προ­ο­ρι­σμών διεθνώς, τόσο σε επίπεδο επι­σκε­ψι­μό­τη­τας και εισπρά­ξεων, τόσο και σε μερίδιο αγοράς, στην οποία ξεχω­ρι­στεί θέση κατέχει η Ελλάδα. Η έκθεση του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Του­ρι­σμού ανα­φέ­ρει πως πέρσι η άνοδος στον αριθμό των επι­σκε­πτών έφτασε το 5%. Η χώρα, σύμφωνα και με το Βαρό­με­τρο του ΠΟΤ κατέχει την 14η θέση με βάση τις αφίξεις, την 23η με βάση τα έσοδα και έρχεται έβδομη όσον αφορά το πλε­ό­να­σμα ταξι­διω­τι­κού ισο­ζυ­γίου.

Και η ευρύ­τερη περιοχή της Μεσο­γείου όμως κατέ­γραψε θετικές επι­δό­σεις. Στην έκθεση ανα­φέ­ρε­ται πως η Πορ­το­γα­λία είχε άνοδο 13%, η Ισπανία 10% και η Κροατία 9%. Εντού­τοις η αύξηση στην περιοχή την περσινή σεζόν ήταν μόλις 1%, εξέλιξη που πηγάζει από την κατα­κό­ρυφη πτώση της κίνησης προς την Τουρκία. Έτσι, επι­χει­ρη­μα­τίες της του­ρι­στι­κής αγοράς εκτι­μούν πως η Ελλάδα, τόσο λόγω της παγκό­σμιας ανόδου στον όγκο των ταξι­διω­τών, όσο και της υψηλής ζήτησης για την περιοχή της Μεσο­γείου, μπορεί να διεκ­δι­κή­σει μεγα­λύ­τερα μερίδια από την του­ρι­στική “πίτα”.

Στην πρώτη θέση της παγκό­σμιας κατά­τα­ξης σε ότι έχει να κάνει με τις αφίξεις επι­σκε­πτών, παρέ­μεινε η Γαλλία, η οποία απο­τέ­λεσε τον πιο δημο­φιλή του­ρι­στικό προ­ο­ρι­σμό για το 2016. Στη δεύτερη θέση φιγου­ρά­ρουν οι ΗΠΑ, ενώ στην τρίτη θέση ακο­λού­θησε η Ισπανία. Την ίδια ώρα, 60 εκατ. επι­σκέ­πτες συγκέ­ντρωσε η Κίνα, η οποία βρέθηκε στην 4η θέση της παγκό­σμιας κατά­τα­ξης, ενώ η Ιταλία πέμπτη.

Μεγαλώνει η τουριστική πίτα, ανεβαίνει ο ανταγωνισμός

Τη χρονιά που πέρασε, επίσης, οι δαπάνες των του­ρι­στών για διαμονή, εστίαση, αγορές και άλλες υπη­ρε­σίες άγγιξαν τα 1,102 δισ. ευρώ. Οι Κινέζοι του­ρί­στες εξα­κο­λου­θούν να δια­τη­ρούν τα “σκήπτρα” όσον αφορά τις του­ρι­στι­κές δαπάνες, ανε­βά­ζο­ντας τον πήχη χρόνο με το χρόνο. Ειδι­κό­τερα, οι Κινέζοι ξόδεψαν στις δια­κο­πές τους πέρσι συνο­λικά 261 δισ. δολάρια, ποσό αυξη­μένο κατά 12% σε σχέση με το 2015. Δεύ­τε­ροι στις δαπάνες έρχο­νται οι Αμε­ρι­κά­νοι του­ρί­στες και ακο­λου­θούν οι Γερ­μα­νοί (που είναι η κύρια “δεξα­μενή” εσόδων για τον ελλη­νικό του­ρι­σμό), οι Άγγλοι και οι Γάλλοι.

ΕΙΚ 2

Πολύ θετικά είναι τα απο­τε­λέ­σματα και για το πρώτο τετρά­μηνο σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με το Του­ρι­στικό Βαρό­με­τρο, που καταρ­τί­ζει ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Του­ρι­σμού. Οι διε­θνείς του­ρι­στι­κές αφίξεις κατέ­γρα­ψαν αύξηση +6% στο διά­στημα μεταξύ Ιανουαρίου-Απριλίου 2017. Την ίδια στιγμή, το σύνολο των προ­ο­ρι­σμών παγκο­σμίως υπο­δέ­χτηκε 369 εκατ. διε­θνείς του­ρί­στες, περίπου 21 εκατ. περισ­σό­τε­ρους του­ρί­στες σε σχέση με το ίδιο διά­στημα του 2016 (αύξηση 6%).

Βασι­λική Κουρλιμπίνη-capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.