Τη δρομολόγηση επίλυσης σειράς προβλημάτων που απασχολούν τον δικηγορικό κόσμο ζητά η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος που συνεδρίασε υπό την προεδρία του προέδρου Δημήτρη Βερβεσού.

Στην κορυφή της ατζέντας τα φορολογικά και ΦΠΑ

Στην κορυφή της ατζέντας και πάντα στα πλαίσια της επικείμενης ψήφισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, ζητείται από τη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα  σε μείωση των συντελεστών φορολογίας των ελευθέρων επαγγελματιών και σε μείωση της προκαταβολής φόρου, στη θέσπιση αφορολογήτου ορίου, αντίστοιχου των μισθωτών υπηρεσιών,  στην κατάργηση του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες, άλλως στην μετάπτωσή του σε χαμηλότερο συντελεστή, στην επέκταση του ορίου προαιρετικής απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ από τις 10.000 ευρώ στις 25.000 ευρώ και στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Όλα αυτά τα αιτήματα είναι για τους δικηγόρους «μέτρα αναγκαία για την αξιοπρεπή επιβίωση ενός κλάδου, που έχει επιβαρυνθεί με δυσβάστακτες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ειδικά για την κατάργηση, άλλως τη μετάπτωση του συντελεστή ΦΠΑ σε χαμηλότερη κλίμακα, ο δικηγορικός κόσμος θεωρεί ότι παρέχεται η σχετική ευχέρεια και από το νέο σχέδιο Οδηγίας της ΕΕ και αποτελεί αναγκαιότητα, καθώς μειώνει το κόστος των δικαστηριακών υπηρεσιών και διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών, ιδίως των οικονομικά αδύναμων, στην Δικαιοσύνη.

Ασφαλιστικές επιβαρύνσεις

Ένα ακόμη ζητούμενο προς επίλυση είναι οι υπέρμετρες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις των δικηγόρων, οι παρά τις όποιες βελτιώσεις επήλθαν, παραμένουν υψηλές. «Είναι προφανές» επισημαίνεται στην ανακοίνωση «ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα πλήρης αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. Το δικηγορικό σώμα έχει διατυπώσει ως γνωστόν συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις, τις οποίες και θα καταθέσει εκ νέου αρμοδίως».

Διατάξεων περί  υποχρεωτικής υπαγωγής στη διαμεσολάβηση

Όσο αφορά στις εναλλακτικές μορφές επίλυσης των διαφορών το δικηγορικό σώμα κατ’ επανάληψη έχει ταχθεί υπέρ αυτών, η υπαγωγή στις οποίες, όμως, θα πρέπει να είναι εκούσια. “Δεν νοείται” τονίζουν οι δικηγόροι “υποχρεωτικότητα υπαγωγής σε ένα θεσμό, στον οποίο η βούληση  των μερών αποτελεί το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του. Με την έναρξη του  νέου δικαστικού έτους” υπογραμμίζουν “λήγει  η  αναστολή ισχύος  των διατάξεων περί  υποχρεωτικής υπαγωγής στη διαμεσολάβηση του ν. 4512/2018. Καθίσταται ως εκ τούτου αναγκαία η άμεση  νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος, μετά την αριθ. 34/2018 απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που έκρινε  ως αντισυνταγματική και αντίθετη στο ενωσιακό δίκαιο την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης, όπως εισήχθη με τον άνω νόμο”.

Επιφυλάξεις  για τη μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων του υπουργείου Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Περαιτέρω, στην ανακοίνωση των Δικηγορικών Συλλόγων εκφράζονται οι επιφυλάξεις τους για τη μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων του υπουργείου Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ιδίως των Καταστημάτων Κράτησης, των Σωφρονιστικών και Θεραπευτικών Καταστημάτων, της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, των Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής  Αρωγής και στην εκ του λόγου αυτού υποβάθμισή του.

Όπως τονίζουν “η επιβολή και η έκτιση της ποινής, όπως και οι συνθήκες κράτησης και τα δικαιώματα των κρατουμένων και ιδίως των ανηλίκων, συνδέονται άμεσα και άρρηκτα με το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης και τις προβλεπόμενες δικαστικές εγγυήσεις και δεν είναι νοητή η αποκοπή τους από αυτό. Η διεθνής εμπειρία, άλλωστε, το επιβεβαιώνει. Η ποινή έχει ως σκοπό τον σωφρονισμό του δράστη και όχι την τιμωρία/εκδίκηση, με απώτερο στόχο την ομαλή επανένταξή του στο κοινωνικό γίγνεσθαι” καταλήγουν.

Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή θα ζητήσει άμεσα συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προκειμένου να παρουσιάσει τα ζητήματα που αφορούν στον δικηγορικό κλάδο, ενόψει των επικείμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης.

Πηγή lawandorder.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ