ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τη μελέτη καταγραφής και διαχείρισης του πληθυσμού των ελαφιών Dama dama στη Ρόδο, χρηματοδοτεί η Περιφέρεια

news room 1 λεπτό ανάγνωση
8999

Ανα­γνω­ρί­ζο­ντας τη σο­βα­ρό­τη­τα του θέ­μα­τος, η ΠΝΑΙ συμ­με­τέ­χει στην προ­σπά­θεια αντι­με­τώ­πι­σης και δια­χεί­ρι­σής του,  ενώ, για μια ακόμη φορά,  δεν έχει την αρ­μο­διό­τη­τα

 Η  συμ­βο­λή της Πε­ρι­φέ­ρειας Νο­τί­ου Αι­γαί­ου  στην αντι­με­τώ­πι­ση του σο­βα­ρού ζη­τή­μα­τος που έχει ανα­κύ­ψει με την με­γά­λη αύ­ξη­ση του πλη­θυ­σμού των ελα­φιών Dama dama στο νησί της Ρόδου, με την χρη­μα­το­δό­τη­ση της με­λέ­της κα­τα­γρα­φής και δια­χεί­ρι­σής του πλη­θυ­σμού τους από το Αρι­στο­τέ­λειο Πα­νε­πι­στή­μιο, το κό­στος της οποί­ας θα κα­λύ­ψει εξ ολο­κλή­ρου η Πε­ρι­φέ­ρεια, παρά το γε­γο­νός ότι δεν εμπί­πτει στις αρ­μο­διό­τη­τές της,  ήταν το αντι­κεί­με­νο συ­νά­ντη­σης που είχε σή­με­ρα, Τρίτη, ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης, Γιώρ­γος Χα­τζη­μάρ­κος με τον  Γε­νι­κό Γραμ­μα­τέα Απο­κε­ντρω­μέ­νης Διοί­κη­σης Αι­γαί­ου, Νίκο Θε­ο­δω­ρί­δη, συμ­με­τέ­χο­ντος και του Αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χη Πρω­το­γε­νούς Τομέα, Φι­λή­μο­να Ζαν­νε­τί­δη.

Σή­με­ρα, ει­δι­κό­τε­ρα, ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης, Γιώρ­γος Χα­τζη­μάρ­κος, υπέ­γρα­ψε Προ­γραμ­μα­τι­κή Σύμ­βα­ση με θέμα «Με­λέ­τη της οι­κο­λο­γί­ας και μέτρα δια­χεί­ρι­σης του Πλα­τω­νιού (Dama dama) στη Ρόδο, την οποία συ­νυ­πο­γρά­φουν επί­σης ο Ανα­πλη­ρω­τής Υπουρ­γός Πε­ρι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας, Σω­κρά­της Φά­μελ­λος και ο Γε­νι­κός Γραμ­μα­τέ­ας της Απο­κε­ντρω­μέ­νης Διοί­κη­σης Αι­γαί­ου, Νίκος Θε­ο­δω­ρί­δης, βάσει της οποί­ας, η Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου χρη­μα­το­δο­τεί τη με­λέ­τη με το ποσό των 300.000 ευρώ.

Η ση­με­ρι­νή συ­νά­ντη­ση πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε σε συ­νέ­χεια ει­δι­κής σύ­σκε­ψης  που είχε γίνει προ ημε­ρών στο Υπουρ­γείο Πε­ρι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας,  υπό την προ­ε­δρία του Ανα­πλη­ρω­τή Υπουρ­γού, Σω­κρά­τη Φά­μελ­λου, όπου συ­ζη­τή­θη­καν τόσο οι ζη­μιές  που προ­κα­λούν τα ελά­φια στις καλ­λιέρ­γειες και οι έντο­νες δια­μαρ­τυ­ρί­ες του αγρο­τι­κού κό­σμου στην κε­ντρι­κή και νότια Ρόδο, όσο και η ανά­γκη κα­τα­γρα­φής του πλη­θυ­σμού τους, προ­ϋ­πό­θε­ση για την εξεύ­ρε­σης τρό­πων αντι­με­τώ­πι­σης των προ­βλη­μά­των στις αγρο­τι­κές πε­ριο­χές του νη­σιού.

Στη συ­νά­ντη­ση του Υπουρ­γεί­ου Πε­ρι­βάλ­λο­ντος, είχε συμ­φω­νη­θεί να εκ­πο­νη­θεί άμεσα μια με­λέ­τη από τους ει­δι­κούς επι­στή­μο­νες του Αρι­στο­τε­λεί­ου Πα­νε­πι­στη­μί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης, η οποία θα κα­τα­δεί­ξει όλα τα στοι­χεία σχε­τι­κά με τον πλη­θυ­σμό των ελα­φιών και θα προ­τεί­νει τα σε­νά­ρια δια­χεί­ρι­σης του πλη­θυ­σμού αυτού.

Η Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου, όπως δε­σμεύ­τη­κε δια του Πε­ρι­φε­ρειάρ­χη και του Αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χη, και στην πρό­σφα­τη σύ­σκε­ψη στο Υπουρ­γείο, ανα­γνω­ρί­ζο­ντας τη σο­βα­ρό­τη­τα του θέ­μα­τος, συμ­με­τέ­χει στην προ­σπά­θεια αντι­με­τώ­πι­σης και δια­χεί­ρι­σής του,  και, ενώ για μια ακόμη φορά δεν έχει την αρ­μο­διό­τη­τα, χρη­μα­το­δο­τεί το έργο, ανα­λαμ­βά­νο­ντας το συ­νο­λι­κό κό­στος της με­λέ­της, με το ποσό των 300.000 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.