Ειδήσεις

H τρόικα επιστρέφει ως… κουαρτέτο-Πώς θα γίνουν οι συζητήσεις για το 3ο δάνειο

Οι εποχές που η σημερινή κυβέρνηση διακήρυττε ότι «η τρόικα αποτελεί παρελθόν» πέρασαν ανεπιστρεπτί. Προετοιμάζεται ήδη η επιστροφή στην Αθήνα. Οι εκκρεμότητες με τη διαδικασία και το ενδεχόμενο να γίνει… κουαρτέτο.

Τη «θριαμβευτική» της επιστροφή στην Αθήνα προετοιμάζει η τρόικα συνεπικουρούμενη πιθανότατα από ένα ακόμα πρόσωπο εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM), ο οποίος και θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας.
Οι εποχές που η σημερινή κυβέρνηση διακήρυττε ότι «η τρόικα αποτελεί παρελθόν» και οι επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών γινόταν σε υπόγεια ξενοδοχείων και στο εξωτερικό, πέρασαν ανεπιστρεπτί και όλα τίθενται πλέον σε νέα βάση με στόχο το καλύτερο δυνατό συντονισμό στο μείζον ζήτημα της εφαρμογής των συμπεφωνημένων.

Μπορεί η ελληνική πλευρά να υπέβαλε πρόταση προς τους θεσμούς για συνέχιση των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο Brussels Group (δηλαδή από τεχνοκράτες υπαλλήλους των τριών οργάνων ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ, και όχι από πολιτικούς προϊσταμένους), ωστόσο ακόμα δεν έχει λάβει απάντηση.

Όμως, αν κρίνει κάποιος από την αναφορά που γίνεται στο τελικό κείμενο της συνόδου κορυφής, θα είναι δύσκολο να συνεχιστεί το «κρυφτούλι».

Τα ζητήματα που μένει να διευκρινιστούν είναι:

Ο τρόπος και οι διαδικασίες ελέγχου του ελληνικού προγράμματος, η συχνότητα επίσκεψης και ο χρόνος παραμονής (σε αυτή την φάση) της τεχνικής αντιπροσωπίας στην Αθήνα, εάν η τεχνική ομάδα θα έχει εξουσιοδότηση να συνδιαλέγεται με το ανώτερο πολιτικό προσωπικό στην χώρα (Υπουργούς ή με τον Πρωθυπουργό) ή θα υπάρξει η γνωστή μεγαλόσχημη τριανδρία που στην τελευταία της εμφάνιση απαρτίζονταν από τους Ντέκλαν Κοστέλο για λογαριασμό της Ε.Ε., Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ και Ρίσι Γκογιάλ από την πλευρά του ΔΝΤ.

Υπήρξε και ένα νέο πρόσωπο σε αυτή την ομάδα, ο Νικολά Γκιαμαρόλι από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ο οποίος έκανε εμφάνιση για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες και δεν αποκλείεται η τριάδα – εφόσον σχηματιστεί – να γίνει τετράδα.

Σε κάθε περίπτωση, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα πηγαινοέρχονται ανενόχλητα στην χώρα μας και χωρίς κανένα περιορισμό στο έργο τους. Η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί γι’ αυτό αφού σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν έχει συμφωνήσει ώστε «να εξομαλύνει πλήρως τις μεθόδους εργασίας με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων επιτόπιων εργασιών στην Αθήνα, ώστε να βελτιωθούν η υλοποίηση και η παρακολούθηση του προγράμματος». Έτσι θα αποφευχθεί η γκρίνια και τα παράπονα που είχαν εκφράσει οι απεσταλμένοι των τεχνικών κλιμακίων στην τελευταία επίσκεψη τους στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν οι θεσμοί ήταν σφόδρα ενοχλημένοι από την στάση της ελληνικής πλευράς η οποία είχε απαγορεύσει την ελεύθερη είσοδο τους στα εμπλεκόμενα με το μνημόνιο υπουργεία ενώ οι διαβουλεύσεις διεξάγονταν μόνο σε συγκεκριμένους χώρους και αίθουσες που είχε εκμισθώσει το δημόσιο σε κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας.

Υποστήριζαν δε πως οι μετακινήσεις από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο δημιουργούσαν κενά ασφαλείας θέτοντας τους ίδιους σε μεγάλο κίνδυνο. Υπήρξε διάβημα προς την ελληνική κυβέρνηση τόσο από τον επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης Γκαμπριέλε Τζούντιτσε, όσο και από την επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Ίβα Πέτροβα.

Το μνημόνιο

Πάντως, το πρώτο βήμα για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατάρτισης του τρίτου Μνημονίου, που θα συνοδεύει το δάνειο του ESM προς την Ελλάδα, έκανε χθες το Eurogroup, με φόντο το τελεσίγραφο του ΔΝΤ ότι δεν θα συνυπογράψει νέο ελληνικό πρόγραμμα αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα του δημοσίου χρέους.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, στηριζόμενοι στη θετική αξιολόγηση των θεσμών που πιστοποίησαν πως η πρώτη ομάδα προαπαιτούμενων μέτρων ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή, ενέκριναν μέσω τηλεδιάσκεψης την έναρξη των συζητήσεων για τη χορήγηση τριετούς δανείου στη χώρα μας, εξουσιοδοτώντας Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ΔΝΤ να αναλάβουν «να διαπραγματευτούν γρήγορα ένα νέο Μνημόνιο Κατανόησης (ΜoU) που θα περιλαμβάνει λεπτομερώς τους όρους για την παροχή οικονομικής βοήθειας».

Η ψηφοφορία της προσεχούς Τετάρτης για τη δεύτερη ομάδα προαπαιτούμενων προκαλεί ήδη πονοκέφαλο στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή η κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των αγροτών, οι οποίοι θα φορολογούνται πλέον με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και θα τους επιβληθεί προκαταβολή φόρου που θα φθάσει στο 100%. Επίσης θα χάσουν την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση του αγροτικού πετρελαίου.

Στο ίδιο πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνεται η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την αναδιάρθρωση των τραπεζών στο εθνικό Δίκαιο καθώς και οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου