Αθλητικά

Γιώργος Μαυρωτάς: «Σημαντική η χαρτογράφηση του αθλητισμού»

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, μίλησε σε συνέντευξή του για αρκετά ενδιαφέροντα θέματα.
Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης του γ. γ. Αθλητισμού Γιώργου Μαυρωτά στην εκπομπή SportNews στο Action 24.
-Την τακτοποίηση του τοπίου στον αθλητισμό:
«Αν δεν μετρήσεις κάτι δεν μπορείς να το βελτιώσεις γι’ αυτό είναι σημαντική η χαρτογράφηση του αθλητικού τοπίου με το μητρώο σωματείων, την καταγραφή των αθλητικών εγκαταστάσεων με τον ‘’Πέλοπα’’ και την πλατφόρμα αξιολόγησης τον αθλητικών Ομοσπονδιών με τον ‘’Χίλωνα’’.
Η τακτοποίηση του τοπίου των προπονητών είναι ένα επίσης απαραίτητο βήμα που βάζει σε μια τάξη ένα νεφελώδες τοπίο το οποίο στο παρελθόν δίσταζαν όλοι να ακουμπήσουν. Η καταγραφή της δύναμης του ελληνικού αθλητισμού θα έχει ευεργετικές συνέπειες και στον ίδιο τον αθλητισμό, γιατί θα ξέρεις τί πολιτικές θα πρέπει να εφαρμόσεις, πού υπάρχουν ελλείμματα, πού υπάρχουν πλεονάσματα και πού πρέπει να στρέψεις τις δυνάμεις, πού θα πρέπει να ενισχύσεις, καθώς θα ξέρεις ποια αθλήματα και σε ποιες περιοχές καλλιεργούνται, άρα θα γνωρίζεις και τις ανάγκες. Θα έχουμε πλέον εργαλεία πολιτικής για να ενισχύσουμε τον αθλητισμό».
-Τους χειραγωγημένους αγώνες, τη βία και το ντόπινγκ:
«Αυτές είναι για εμάς οι τρεις παράμετροι, που πρέπει να προσέξουμε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς για τον αθλητισμό. Για το ντόπινγκ τα πράγματα είναι τακτοποιημένα και δρομολογημένα, μέσω του πλαισίου του WADA, για τη βία με την κατάθεση του νέου Αθλητικού Νομοσχεδίου νομίζω ότι γίνονται και άλλα βήματα και με ισχυροποίηση του κανονιστικού πλαισίου αλλά και στο πλαίσιο εφαρμογής των υφισταμένων διατάξεων.
Σε ότι αφορά τη χειραγώγηση, ένα μείζον ζήτημα που τα τελευταία χρόνια βάλλει την καρδιά του αθλητισμού, καθώς αν κάτι δεν είναι καθαρό δεν είναι αληθινό, θεωρώ ότι και η επικύρωση της Σύμβασης Macolin και η σύσταση της ΕΠΑΘΛΑ είναι σημαντικά βήματα. Γίνεται αθόρυβη, συστηματική δουλειά συλλογής πληροφοριών, ανάλυσης και αξιολόγησης όλων των δεδομένων που έχουμε, ώστε να δρομολογούνται εξελίξεις. Να σας πω ότι παλιότερα χρειαζόμασταν δύο χρόνια για να πάνε κάποια θέματα στη δικαιοσύνη τώρα θα θέλουμε λίγες εβδομάδες, 2 με 3 περίπου ώστε να παραπέμπουμε τις αναφορές. Και αυτό γίνεται πλέον επειδή υπάρχει η άμεση συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων στη χώρα αλλά και διεθνής συνεργασία κυρίως στην ανταλλαγή πληροφοριών».
-Το στοίχημα και τη χρηματόδοτηση αθλητισμού:
«Η χρηματοδότηση από την φορολογία των κερδών του στοιχήματος είναι πολύ σημαντική τόσο για τον επαγγελματικό όσο και για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό γιατί κλείνει κάποιες τρύπες από την πανδημία. Αρκεί να εφαρμοστεί όπως έχει σχεδιασθεί, δηλαδή με έμφαση στην ανάπτυξη και στις υποδομές».
-Τους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες:
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γεμίσουν τις τηλεοράσεις μας το καλοκαίρι αλλά όχι τα στάδια που θα γίνουν. Οι Ιάπωνες κάνουν μια θυσία υπομένοντας τα κόστη, χωρίς να έχουν τα οφέλη των Αγώνων».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου