Στον Ιούλιο παραπέμπει η Μέρκελ για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τον προϋπολογισμό της ΕΕ – Στο ίδιο μήκος η επιστολή Σαρλ Μισέλ- Ανοίγει η ψαλίδα Βορρά-Νότου

Στον Ιούλιο παρέπεμψε η Ανγκελα Μέρκελ για συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τον προϋπολογισμό της ΕΕ επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις δηλώσεις Σαρλ Μισέλ. Λίγο πριν από τη σημαντική σύνοδο κορυφής της ΕΕ σχετικά με το χρηματοδοτικό πακέτο ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ για την οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση του κορονοϊού, δεν διαφαίνεται συμβιβασμός. Σύμφωνα με πληροφορίες του dpa, η Μέρκελ δήλωσε σε συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του  Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), ότι «δεν αναμένει την Παρασκευή συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το πακέτο ανάκαμψης. Ελπίζει, όμως ότι θα σημειωθεί σημαντική πρόοδος τον Ιούλιο. Ωστόσο, δεν είναι επίσης σαφές, εάν θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν τότε οι διαπραγματεύσεις για τα θέματα αυτά». 

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης, σύμφωνα πάντα με το dpa, ότι η Mέρκελ πρόσθεσε πως η συμφωνία «Θα ήταν επιθυμητή. Εάν η Ευρώπη βρεθεί χωρίς προϋπολογισμό για το 2021 και χωρίς πακέτο οικονομικής ανάπτυξης, αυτό θα ήταν το αποτέλεσμα της αδυναμίας δράσης. Και αυτό όλοι θέλουμε να το αποφύγουμε».

Η καγκελάριος φέρεται επίσης να είπε ότι «τέχνη θα είναι να συνθέσει κανείς τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές μαζί με το Ταμείο ανάκαμψης. Η κατάσταση των διαπραγματεύσεων έχει γίνει πιο περίπλοκη, αλλά ίσως και γι αυτό ευκολότερη», ενώ πρόσθεσε πως «όσοι δεν είναι πλήρως ικανοποιημένοι με τον προϋπολογισμό μπορεί να εκτιμήσουν περισσότερο το Ταμείο ανάκαμψης – και το αντίστροφο».

Η Μέρκελ θα κάνει την Πέμπτη δηλώσεις στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο σχετικά με τη προσεχή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. και τους στόχους της γερμανικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την οποία αναλαμβάνει η Γερμανία από 1ης Ιουλίου.

Πριν από τις δηλώσεις Μέρκελ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ κατέβαζε τον πήχη για τη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής με μια επιστολή από την οποία προκύπτει ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν έχουν συμφωνήσει ούτε στο ποσό της προίκας του Ταμείου Ανάκαμψης, ούτε στη διάρκειά του, ούτε στον τρόπο που θα δανειστεί η Κομισιόν τα χρήματα.

Αν διαβάσει κάποιος με προσοχή την πρόσκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στους ηγέτες της Ε.Ε. για την virtual Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής καταλαβαίνει ότι τίποτα συγκεκριμένο δεν πρόκειται να προκύψει από αυτήν αλλά και ότι η επίτευξη συμφωνίας θα είναι αρκετά δύσκολη. 

Όπως γράφει χαρακτηριστικά στην επιστολή, το ζητούμενο είναι να επιβεβαιωθεί η «κατανόηση στα σημεία που επιζητείται συναίνεση». Με άλλα λόγια, ακόμα οι 27 ψάχνουν τα σημεία στα οποία καλούνται να συμφωνήσουν. 

Ανοίγει η ψαλίδα Βορρά-Νότου

Η ψαλίδα μεταξύ των κρατών που υπερψηφίζουν το προτεινόμενο Ταμείο Ανάκαμψης και εκείνων που διαφωνούν με την πρόταση που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύψους 750 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελεί ένα μείγμα της γαλλογερμανικής πρότασης ύψους 500 δισ. και του βασικού προβληματισμού των χωρών που διαφωνούν με την χορήγηση κεφαλαίων με τη μορφή επιδοτήσεων, ανοίγει.

Μάλιστα το μπλοκ των κρατών αυτών (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία και Δανία) προσελκύει ακόμα περισσότερα κράτη στο στενό του πυρήνα. Ουσιαστικά, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τον ισχυρισμό να μη δοθούν επιχορηγήσεις για να υποστηριχθούν οι οικονομίες της Ευρώπης, μετά την κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού. Την ίδια ώρα οι τέσσερις «σκληροί της λιτότητας» βάζουν επιπλέον προσκόμματα, επικαλούμενοι νομικά ζητήματα στη βάση της πρότασης και ζητούν αυστηρότερες προϋποθέσεις. Βλέποντας το χάσμα να βαθαίνει και μία πιθανή λύση να απομακρύνεται, τουλάχιστον στο κοντινό μέλλον, αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν επιχειρήσει να καθησυχάσουν, με τελευταίο των Επίτροπο Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος με δηλώσεις του είχε υποστηρίξει ότι δεν βλέπει εμπόδια παρά μόνο σοβαρή κριτική, υπογραμμίζοντας ότι στο τέλος οι χώρες θα πουν «ναι» στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Πηγή: newmoney.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ