Ειδήσεις

Στη Ρόδο ο Μητροπολίτης Άκκρας Σάββας κ. Σάββας Χειμωνέττος

Όταν τον Απρίλιο του 2013, ενθρονίστηκε ο Μητροπολίτης Άκκρας στην Γκάνα της Αφρικής, κ. Σάββας Χειμωνέττος, οι Ρόδιοι και Χαλκίτες εξέφραζαν την ιδιαίτερη χαρά και συγκίνησή τους, εξ αιτίας του γεγονότος ένας Δωδεκανήσιος επιλέχθηκε για να συνεχίσει το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στην Αφρικανική ήπειρο.

Έναν χρόνο μετά, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Άκκρας, ευρισκόμενος στην Ρόδο, την οποία επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι, καλεσμένος στον Ραδιοφωνικό Σταθμό του Άλφα (Alpha) Δωδεκανήσου, μίλησε για την Μητρόπολη στην Γκάνα, τις εμπειρίες του στην δύσκολη περιοχή της Αφρικανικής Ηπείρου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία και η Ιεραποστολή.

Ο κ. Σάββας, περιέγραψε τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε αφρικανική χώρα ξεχωριστά -έχοντας και την προηγούμενη εμπειρία, αφού ο ίδιος διετέλεσε Επίσκοπος στο Μπουρούντι για τρία χρόνια- και τόνισε πως το ποιμαντικό έργο των Ορθοδόξων στην αφρικανική ήπειρο είναι πάνω απ’ όλα ιεραποστολικό.

Όπως υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ‘Η Μητρόπολη Άκκρας περιλαμβάνει τα κράτη της Γκάνας, του Μάλι, της Μπουρκίνα Φάσο και της Ακτής Ελεφαντοστού’ με μεγάλες διαφορές σε σχέση με το Μπουρούντι που ήταν μία χώρα η οποία βρισκόταν σε μεταπολεμική περίοδο.

‘Η Γκάνα είναι μια χώρα η οποία αναπτύσσεται ταχύτατα, με τις δικές της δυσκολίες. Το ποίμνιο είναι πολυεθνικό. Η ποιμαντική έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και αποτελείται από 120.000 Ορθοδόξους Αφρικανούς και 12.500 που προέρχονται από άλλες ορθόδοξες χώρες όπως η Ρωσία, η Σερβία και η Ελλάδα -άνθρωποι που βρίσκονται εκεί επειδή εργάζονται σε κάποιους οργανισμούς ή εταιρείες’ όπως λέει ο ίδιος.

Η διαφορά είναι ότι στην Γκάνα δεν πεινούν, αλλά διψούν. ‘Το κυριότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη νερού και ενέργειας, η οποία δεν επαρκεί’ τονίζει ο Μητροπολίτης κ. Σάββας και προσθέτει: ‘Η έλλειψη νερού ευθύνεται για την εξάπλωση ασθενειών όπως η χολέρα και ο τύφος.

Θυμούμαι στα Θεοφάνεια που πήγα σε μια επαρχία της Γκάνας και ζήτησα να μου φέρουν νερό σε μια λεκάνη, ήταν γεμάτο… λάσπη με αποτέλεσμα να ζητήσω… εμφιαλωμένα νερά για να προχωρήσουμε στην τελετή!’ όπως επισήμανε χαρακτηριστικά.

Η Μητρόπολη Άκκρας είναι ιεραποστολική, έχει ποιμαντικό χαρακτήρα -όπως και όλες οι Αφρικανικές Μητροπόλεις και η ανταπόκριση των Αφρικανών είναι μεγάλη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου