Ειδήσεις

Ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς διαχωρίζει την θέση του σε ό,τι αφορά την επένδυση στο Γκολφ

Σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σε κυβερνητικό επίπεδο, για την άρση των επιπτώσεων από την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στο Γκολφ Αφάντου αλλά και των επιφυλάξεων των δύο επενδυτών για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με το ΤΑΙΠΕΔ, αναφέρθηκε, στον ραδιοφωνικό σταθμό Cosmos 91.5 της Νέας Υόρκης ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς!
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της “δημοκρατικής” ο υπουργός Επικρατείας, που είχε προγραμματίσει συνάντηση με τον ομογενή επενδυτή κ. Μερκούριο Αγγελιάδη το πρωί του Σαββάτου, τελικά δεν κατέστη δυνατόν να συναντηθεί μαζί του και στα δύο επόμενα ραντεβού, κατά την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής
Ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς, επέστρεψε εξάλλου εσπευσμένα στην Ελλάδα μία μέρα πριν ολοκληρωθεί το ταξίδι του, ενώ τα όσα δήλωσε σε συνέντευξη του στους δημοσιογράφους κ.κ. Π. Σατζόγλου, Δ. Φίλιο και Ν. Κατσίμπρα της Νέας Υόρκης, αποδεικνύουν ότι στους κόλπους της κυβέρνησης, υπάρχουν και ωριμότερες φωνές, που αντιλαμβάνονται τα προβλήματα, που έχει δημιουργήσει στο νησί και την ανάπτυξή του η απόφαση Μπαλτά, παρά την προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος από κυβερνητικούς παράγοντες και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, ότι δήθεν δεν πλήττονται οι επενδυτές.
Θυμίζουμε εξάλλου ότι στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, νομικοί, μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης και εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού διαβουλεύονται από την περασμένη Δευτέρα προκειμένου να «μετρήσουν» τις επιπτώσεις από την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού.
Στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Cosmos 91.5 ο υπουργός Επικρατείας κλήθηκε συγκεκριμένα να σχολιάσει το γεγονός ότι με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού χαρακτηρίστηκε ως αρχαιολογικός χώρος έκταση 10.000 στρεμμάτων στο γκόλφ Αφάντου και ματαιώθηκε ουσιαστικά η διαδικασία αξιοποίησης της περιοχής.
«Ο ομογενής επενδυτής Μαϊκ Αγγελιάδης δεν το πίστευε αυτό που έγινε εκεί» είπε, απευθυνόμενος στον υπουργό ο δημοσιογράφος, υπενθυμίζοντάς του ότι ο Μερκούριος Αγγελιάδης έχει χρηματοδοτήσει με ένα εκατ. ευρώ την εκπόνηση μελέτης για μια πρωτότυπη αξιοποίηση του γκόλφ Αφάντου και η επένδυση που οραματίζεται έχει προϋπολογισμό κοντά στο μισό δισεκατομμύριο.
«Υπάρχει εξήγηση για την απόφαση που εκδόθηκε δεν νομίζετε ότι η Ελληνική Πολιτεία με τέτοιες αποφάσεις στέλνει διεθνώς ένα μήνυμα ενός εχθρικού επενδυτικού περιβάλλοντος σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη τις επενδύσεις για να βγεί από το τέλμα;» ερωτήθηκε ο υπουργός, που με την απάντηση του «άδειασε» τον υπουργό Πολιτισμού:
«Δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω μαζί σας ότι οι επενδύσεις είναι η λέξη κλειδί και οι επενδύσεις προϋποθέτουν ένα περιβάλλον κοινωνικής πολιτικής οικονομικής σταθερότητας και νομικής διαφάνειας. Επίσης κανείς δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει ότι δεν μπορεί η πολιτεία να καλεί κάποιους επενδυτές λέγοντας τους ότι οι όροι μιας επένδυσης είναι Α και αυτοί οι όροι να αλλάζουνε στο δρόμο.
Σε σχέση με την συγκεκριμένη επένδυση, η τελευταία ενημέρωση που έχω είναι ότι, γίνεται μια προσπάθεια σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο να υπάρξει μια έρευνα στο χώρο με την μέθοδο του σκαναρίσματος και να διαπιστωθεί εαν πραγματικά υπάρχουν αρχαία και αν δεν υπάρχουν να προχωρήσει κανονικά η επένδυση.
Εάν σε κάποια σημεία υπάρχουν να δούμε πώς μπορούν να αξιοποιηθούν αυτά και να ξεμπλοκαριστεί ας πούμε και να υπάρξει μια υπέρβαση του προβλήματος.
Το σύστημα της διοίκησης στην Ελλάδα δυστυχώς είναι πολυδαίδαλο, είναι σύνθετο και πολλές φορές δημιουργεί δυστυχώς την εικόνα της ασυνέχειας διότι και οι επενδυτές δεν έχουν πρόβλημα, ως επί το πλείστον, για το αν είναι αυστηροί ή όχι οι όροι της επένδυσης.
Αυτό που ζητούν είναι η σταθερότητα των όρων και νομίζω ότι δικαίως κάποιος θα μπορούσε να πει ότι σ’ αυτήν την περίπτωση είχαμε μια παραβίαση αυτού του κανόνα, του κανόνα της σταθερότητας.
Ελπίζω τις επόμενες ημέρες να είμαστε όλοι σε θέση να έχουμε καλά νέα και να ξεμπλοκαριστεί αυτή η κατάσταση.
Για το θέμα των επενδύσεων θα πρέπει να σας πως γενικά ότι, η κυβέρνησή μας είχε έτοιμο τον επενδυτικό νόμο από την αρχή του χρόνου στο συρτάρι και δυστυχώς στη διαδικασία των συζητήσεων με τους εταίρους μας δεν πήγαινε ο νόμος αυτός στη Βουλή μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης. Κακώς κατά τη γνώμη μου. Ενα σημείο στο οποίο θα μπορούσε κανείς να σταθεί ως χαρακτηριστικό αυτού του επενδυτικού νόμου είναι ότι θα προσφέρει 12ετή περίοδο σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος για όλες τις επενδύσεις που είναι πάνω από 20 εκατ. ευρώ, αν δεν κάνω λάθος.
Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς επίσης ότι η κυβέρνησή μας έχει προχωρήσει σε συμφωνία για τα αεροδρόμια και για το λιμάνι του Πειραιά. Είναι δύο συμφωνίες που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των ιδιωτικοποιήσεων γιατί αποτελούν συμβάσεις με εταιρείες που είναι δημόσιες και η κινέζικη και η γερμανική είναι εταιρείες που την πλειοψηφία των μετοχών τις έχει το δημόσιο, όμως νομίζω ότι με τη βελτίωση των όρων της συμφωνίας και την υπογραφή τους, αναδεικνύεται η Ελλάδα ως ένας κόμβος για την ευρύτερη περιοχή».
Σημειώνεται ότι το Σάββατο το βράδυ ο υπουργός Επικρατείας εγκαινίασε το νέο γραφείο Τύπου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.
«Δεν είναι μόνο ημερολογιακά άνοιξη τώρα που εγκαινιάζουμε το γραφείο Τύπου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Ήρθε η εποχή που επιτέλους θα ακουστεί η φωνή της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα εδώ στις ΗΠΑ, όπου είναι έκδηλος ο σεβασμός στη χώρα μας ως πατρίδα της Δημοκρατίας» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας στα εγκαίνια του νέου Γραφείου Τύπου της Νέας Υόρκης.
«Οι δημόσιοι λειτουργοί θα δώσουν, πλέον, τον αγώνα τους -όπως πάντα με αυταπάρνηση- από τις νέες εγκαταστάσεις του γραφείου Τύπου», πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας και συνέχισε: «Το γραφείο συστεγάζεται με τον ΕΟΤ, συντονίζουμε δυνάμεις και εξοικονομούμε πόρους, ώστε -εκτός των άλλων- να υποστηρίξουμε και να προβάλλουμε προς τα έξω τον τουρισμό τον οποίο έχουν αποκαλέσει βαριά βιομηχανία της Ελλάδας κι όχι άδικα. Και, βέβαια, να στείλουμε πανίσχυρο το μήνυμα ότι η Ελλάδα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο».
Τον αγιασμό τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος -μεταξύ άλλων- τόνισε ότι «η επιβίωση του ελληνισμού είναι το όγδοο θαύμα. Βρισκόμαστε πλέον στην έκτη γενιά και τα παιδιά μας στην Αμερική νιώθουν Έλληνες, ενώ οι κοινότητες άλλων χωρών δεν έχουν καμία σχέση με τις πατρίδες τους ήδη από την τρίτη γενιά».
Στα εγκαίνια, παραβρέθηκαν πέρα από τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο, και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, ο νέος γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κούτρας και η αναπληρώτρια μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Ναυσικά Βράιλα

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Γιωργος    18.05.2016 00:04

    Αν είναι βλακες ας προχωρισουν. Όταν αρχιζουν ετσι πρωτου εσυ να εχεις βαλει μεγαλα ποσα στην επενδυσι σκεψου τι θα σου κανουν όταν εισαι προς το τελος. ΜΑΚΡΥΑ, οσο μπορειτε ΜΑΚΡΥΑ.

  • savvas argyros    17.05.2016 09:45

    Δεν πάει να κάνετε κολοτουμπες ,επένδυση δεν θα γινει.

Σχολιασμός άρθρου