Τηλεδιάσκεψη με Ολυμπιονίκες, νυν και πρώην πρωταθλητές, αλλά και άλλους σπουδαίους αθλητές είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε η πολύτιμη συνδρομή της αθλητικής οικογένειας στην επιτυχία του μηνύματος «Μένουμε Σπίτι» και η αξιοποίηση της κρίσης ώστε να αυξηθεί η διάχυση της άσκησης, του ευ αγωνίζεσθαι και του εθελοντισμού στην ελληνική κοινωνία.

Στη διάρκεια της συζήτησης, οι συμμετέχοντες από το χώρο του Αθλητισμού ανέφεραν, μεταξύ άλλων:

*Πύρρος Δήμας, Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης Άρσης Βαρών*: Το κίνημα του εθελοντισμού του 2004, που σταμάτησε κάποια στιγμή, είναι καιρός να το φέρουμε πίσω. Όλοι είμαστε εθελοντές, θέλουμε να βοηθήσουμε, ειδικά αυτές τις κρίσιμες στιγμές και τις δύσκολες στιγμές. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, είμαστε εδώ, είμαστε πρέσβεις του αθλητισμού, βοηθάμε.

*Λευτέρης Πετρούνιας, Ολυμπιονίκης στους Κρίκους*: Νομίζω ότι έχουμε ενωθεί όλοι, χωρίς να ξοδέψουμε κάτι έχουμε καταφέρει να ωθήσουμε τον κόσμο προς τον αθλητισμό και είναι μία πολύ καλή ευκαιρία αυτό.

*Στέφανος Τσιτσιπάς, τενίστας, νούμερο έξι στην παγκόσμια κατάταξη*: Είναι ευκαιρία να μείνω λίγο περισσότερο με την οικογένειά μου και να κάνω πράγματα τα οποία δεν είχα χρόνο να κάνω πριν. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή σε καθημερινή βάση προσπαθώ να μάθω λίγο γαλλικά, είναι κάτι που ήθελα πάντα αλλά δεν είχα τον χρόνο να ασχοληθώ και είναι ευκαιρία τώρα.

*Μαρία Σάκκαρη, τενίστρια, νούμερο 20 στην παγκόσμια κατάταξη*: Αρχικά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να σε συγχαρώ για αυτό που έχετε κάνει, εσείς και κυβέρνηση. Το καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν είναι εύκολο, είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο, είμαστε ευγνώμονες όλοι -νομίζω ότι μιλάω εκ μέρους όλων- είναι κάτι αξιοθαύμαστο αυτό που έχετε καταφέρει.

*Κατερίνα Στεφανίδη, Ολυμπιονίκης του στίβου στο Άλμα επί Κοντώ*: Νομίζω ότι από δω και πέρα αρχίζουν λίγο και δυσκολεύουν τα πράγματα και όσο πιο πολύ «καθόμαστε», τόσο πιο πολύ θα μας πάρει να επιστρέψουμε στη φυσιολογικότητα των πραγμάτων για εμάς (…) Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη περίοδο από εδώ και πέρα, αλλά νομίζω ότι ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί μέσα στο σπίτι, όπως είπε η Μαρία, στο δρόμο, λίγο στην παραλία.

*Άννα Κορακάκη, Ολυμπιονίκης στη Σκοποβολή*: Αρχικά θέλω να σας ευχαριστήσω κι εγώ για όλα τα μέτρα που λήφθηκαν. Εγώ ζω σε μια πολύ μικρή πόλη, ζω σε μια επαρχιακή πόλη και χαίρομαι πολύ γιατί βλέπω ότι ο κόσμος τουλάχιστον εδώ πειθαρχεί. Επίσης, χαίρομαι γιατί πάρα πολύς κόσμος ο οποίος έμεινε στο σπίτι και δεν έχει κάποιο κίνητρο για να βγει έξω, για να αθληθεί, έστω και για να περπατήσει σε καθημερινή βάση πλέον το κάνει.

*Γρηγόρης Πολυχρονίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων ΠαραΟλυμπιονικών, ΠαραΟλυμπιονίκης στο άθλημα Μπότσια*: Η πρωτοβουλία του Υπουργού για το «Ζήσε Αθλητικά» είναι κάτι το οποίο έφερε αποτελέσματα -τουλάχιστον κατά προσωπική άποψη- πολύ μεγαλύτερα από ό,τι αναμενόταν. Έχουμε δει όλη την αθλητική οικογένεια να ενώνεται και σαν μία γροθιά να δείχνει τη δύναμή της, να βοηθάει πάνω από όλα ψυχολογικά, γιατί χρειάζεται πολύ μεγάλη ψυχολογική βοήθεια αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός. Νομίζω ότι όλοι οι αθλητές μαζί έχουμε καταφέρει να τονώσουμε το ηθικό των Ελλήνων και να ενθαρρύνουμε ουσιαστικά το να είμαστε δυνατοί, αισιόδοξοι και να περιμένουμε το καλύτερο αύριο.

*Ανδρέας Γλυνιαδάκης, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του «Ζήσε Αθλητικά», Πρωταθλητής Ευρώπης στο Μπάσκετ*: Θέλουμε να περάσουμε τις αξίες του αθλητισμού στα σχολεία, θέλουμε να αλλάξει η κουλτούρα του κόσμου και ο αθλητής να είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας για όλη του τη ζωή, κι όχι μόνο για τα χρόνια που είναι πρωταθλητής ή φέρνει μετάλλια ή διακρίσεις. Και θέλουμε κυρίως αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες, όπως στην Αμερική για παράδειγμα, η κουλτούρα του να αθλούμαι -όπως είπατε και εσείς- να είναι κάτι που θα μπορεί να περάσει στον Έλληνα.

*Παναγιώτης Γιαννάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης, Ολυμπιονίκης ως προπονητής και Πρωταθλητής Ευρώπης ως παίκτης*: Ο αθλητισμός έχει μεγάλη δύναμη. Αυτό το ζήσαμε το ‘87, το ζήσαμε το 2004, το ζήσαμε με τις μεγάλες επιτυχίες όλων των παιδιών, τα χρυσά μετάλλια. Έχει τεράστια δύναμη. Από κει και πέρα θέλει λίγο καλύτερη οργάνωση στο πώς θα μπορέσουμε πραγματικά να ανεβάσουμε τον μέσο όρο των ανθρώπων οι οποίοι έχουν τη δύναμη μέσα τους, αλλά δεν ξέρουν πώς να τη βγάλουν έξω και να μπορέσουν πραγματικά να βρουν τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθούν και εκείνοι στον αθλητισμό, αλλά και όχι μόνο.

*Τάκης Φύσσας, Πρωταθλητής Ευρώπης στο Ποδόσφαιρο, Αθλητικός Διευθυντής Εθνικής Ομάδας*: Θεωρώ λοιπόν ότι είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τα παιδιά μου να μάθουν πώς έζησε ο πατέρας τους, να μάθουν να πειθαρχούν στα μέτρα και στους κανόνες, να υπάρχουν όρια στις μετακινήσεις τους -άλλωστε εμείς δεν μπορούσαμε να μετακινηθούμε ούτε να βγούμε οπότε θέλαμε από το σπίτι μας- και επίσης να μάθουν να κάνουν υπομονή και να κάνουν θυσίες. Τέτοιες θυσίες είμαστε έτοιμοι να κάνουμε.

*Νίκος Κακλαμανάκης, δύο φορές Ολυμπιονίκης Ιστιοπλοΐας*: Έχουμε κάνει στάση ζωής μας πλέον την εγκράτεια, την καθυστερημένη επιβράβευση και την έννοια ότι η ζωή μας πρέπει να αποκτήσει έναν ανώτερο σκοπό (…) Έχουμε καταφέρει να βάλουμε την αυτοπειθαρχία στη ζωή μας. Όχι εμείς, που είμαστε πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες, αλλά όλη μας η οικογένεια και κάθε Έλληνας. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα το οποίο έχει κερδηθεί επειδή όχι απλά έχει επιβληθεί, αλλά έχει εμπνευστεί. Κι εδώ τα συγχαρητήρια αξίζουν σε εσάς και στην ομάδα σας.

*Εύη Μωραϊτίδου, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Ολυμπιονίκης του Πόλο*: Όντως έχουμε δει πολλούς που δεν ασχολούνταν με τον αθλητισμό στο παρελθόν, πολλούς συνανθρώπους μας να βγαίνουν με τα αθλητικά τους και να κάνουν ένα περίπατο, ένα τζόκινγκ, ένα τρέξιμο έξω. Θα θέλαμε αυτή την εικόνα να τη δούμε να συνεχίζεται στο μέλλον. Οπότε το «Ζήσε Αθλητικά» και όλες οι πρωτοβουλίες που κάνετε και εσείς και ο Υφυπουργός Αθλητισμού θα ήταν μία πολύ γερή βάση για το μέλλον.

*Βούλα Κοζομπόλη, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Συμμετεχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Ολυμπιονίκης του Πόλο*: Να δώσουμε μεγάλη σημασία στο πώς θα γίνει η επανεκκίνηση του ελληνικού αθλητισμού, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, με το Υφυπουργείο Αθλητισμού βέβαια και εμείς όπου μπορούμε επίσης να βοηθήσουμε. Και ξεκινώντας να δούμε πώς θα στηρίξουμε και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ο οποίος πλήττεται θανάσιμα αυτή την περίοδο.

*Δημήτρης Παπανικολάου, Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής «Ζήσε Αθλητικά», Ολυμπιονίκης του Μπάσκετ*: Αύξηση μέχρι χθες 625,6% στα όργανα γυμναστικής, όλοι μένουμε στα τρόφιμα αλλά έχουμε ανάλωση μεγάλη και στα αθλητικά είδη, πρέπει να τονίζεται αυτό. Έχουμε πολλά σχέδια και για το μέλλον, όταν οι αθλητές θα πρέπει να πούνε στα παιδιά να φτιάξουν υγιείς, καλές κοινωνικές ομάδες στα σχολεία, ώστε όταν μεγαλώσουν να γίνουν υπεύθυνοι και σωστοί ενήλικες.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ