Ειδήσεις

Κάθετα αντίθετοι οι βιβλιοπώλες της Ρόδου στην κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου

Κάθετα αντίθετοι στέκονται και οι Ρόδιοι βιβλιοπώλες στις προθέσεις της κυβέρνησης για την κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου.

Ολοι οι βιβλιοπώλες του νησιού, χωρίς καμμία εξαίρεση, θεωρούν ότι «η κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου όχι μόνο θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας των βιβλιοπωλείων και των εκδοτικών οίκων, αλλά επιπρόσθετα θα αποτελέσει την απαρχή για την πλήρη καταστροφή της πνευματικής δημιουργίας».

Πιο συγκεκριμένα, η ενιαία τιμή βιβλίου στηρίζεται σε Νόμο του 1997 και προβλέπει πως ένα βιβλίο έχει σταθερή τιμή πώλησης (με απόκλιση μόνο 10% από την αρχική) από οποιοδήποτε σημείο κι αν αυτό πουληθεί.

Ετσι δηλαδή, δεν θα μπορούν τα υπερκαταστήματα να διαθέτουν τα ευπώλητα βιβλία σε τιμές χαμηλότερες από τα βιβλιοπωλεία.
Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις η Κυβέρνηση, δια του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη υποστήριξε ότι «η ενιαία τιμή θα διατηρείται για δύο χρόνια και μόνο για τα λογοτεχνικά βιβλία πρώτης έκδοσης».

Το όλο θέμα έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στον πνευματικό κόσμο της χώρας ο οποίος εκτιμά ότι το όλο θέμα δεν έχει κλείσει. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά που έκανε σε εκδήλωση, πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Ενωσης Εκδοτών Ελλάδος Θανάσης Ψυχογιός.

Ο ίδιος τόνισε ότι «το Υπουργείο Ανάπτυξης για να μας χρυσώσει κάπως το χάπι άφησε να διαρρεύσει ότι θα διατηρήσει την ενιαία τιμή του βιβλίου μόνο στα λογοτεχνικά βιβλία και μόνο για την πρώτη τους έκδοση. Πρόκειται για μια πρόταση ασαφή, αόριστη και ανεφάρμοστη που αν ψηφιστεί θα δημιουργήσει ένα χάος κατά την ερμηνεία και την εφαρμογή της».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου