Ειδήσεις

Σε εξέλιξη οι πανελλήνιοι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για τον σχεδιασμό καλάθων απορριμμάτων

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται o 7ος και 8ος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμόςαστικού εξοπλισμού με τίτλο «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΛΑΘΟΥ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» και «ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ», αντίστοιχα.

Σκοπός των δύο Διαγωνισμών είναι η αναζήτηση πρωτότυπων σχεδιαστικών προτάσεων για τους καλάθους απορριμμάτων, η ανανέωση της μορφής των οποίων αφενός μεν θα συμβάλειστη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων, αφετέρου θααποτελέσει χαρακτηριστικό στοιχείο σηματοδότησης της πόλης και των οικισμών.

 

Αντικείμενοτων δύο Διαγωνισμών αποτελεί ο σχεδιασμός τύπου καλάθουαπορριμμάτων, προκειμένου αυτά να τοποθετηθούν στα πεζοδρόμια και τους λοιπούς κοινόχρηστους χώρους των νησιών της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, από αρχιτεκτονική, πολεοδομική, αισθητική, λειτουργική, τεχνική και περιβαλλοντική άποψη, κατά τρόπο που να ικανοποιούνται οι στόχοι που περιγράφονται παρακάτω:

 

Γενικές κατευθύνσεις

Κατά το σχεδιασμό των φωτιστικών οι μελετητές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους σημαντικά στοιχεία όπως:

 

 • Ευκολία και Οικονομία κατασκευής .Η δυνατότητα εύκολης συναρμολόγησης καιαποσυναρμολόγησης θα θεωρηθεί προσόν καθώς και η δυνατότητα συνδυασμού με τη στάση μ.μ.μ..

 

 • Οικονομία και ευκολία συντήρησης.

 

3) Αντοχή στις καιρικές συνθήκες (άνεμος, βροχή, ήλιος) και στη συνεχή χρήση.

 

 • Αποτροπή ή έστω αντοχή σε εκτεταμένους βανδαλισμούς.

 

 • Υλικά διαθέσιμα στην ελληνική αγορά.

 

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο χώρο συγκέντρωσης και τρόπο αφαίρεσης των απορριμμάτων από το κάδο, καθώς και στην αποφυγή συλλογής βρόχινων νερών και γενικότερα υγρών.

 

Καταληκτική  ημερομηνία υποβολής προτάσεων του 5ουκαι 6ουδιαγωνισμού είναι η 28η Απριλίου 2017 στις Γραμματείες των Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου αντίστοιχα.

Η προκήρυξη των παραπάνω δύο Διαγωνισμώναποτελεί τμήμα των 9 προκηρύξεων του μεγαλύτερου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Αστικού Εξοπλισμού που έχει προκηρυχθεί ποτέ σε όλη την Ελλάδα, ο οποίοςξεκίνησε να προκηρύσσεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

 

Επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε:

 • Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ) και ιδιαίτερα την Πρόεδρο Τόνια Αικατερίνη για την άριστη και άμεση συνεργασία της.

 

 • Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), την Προϊσταμένη του Τμήματος Μελετών Αστικής Αναζωογόνησης και Αναπλάσεων κ. Μαρία Πέππα και ιδιαίτερα τη συνάδελφο Ελβίρα Αλευροπούλου, υπεύθυνη του ειδικού Τμήματος για τους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς.

 

 • Τους Υπηρεσιακούς συναδέλφους της ΠΝΑΙ κ. Μαριά Εμμανουήλ (Διευθυντής Τεχνικών Έργων), κ. Αγγελική Τσιμπούκη (Προϊσταμένη Τμήματος Μελετών στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων), τον κ. Τριαντάφυλλο Καραγιάννη (Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών, Διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών) και τον κ Θεόδωρο Μαυρίλα (υπάλληλος Τμήματος Μελετών)

 

 • Τους συναδέλφους αρχιτέκτονες μηχανικούς, μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου που αποτέλεσαν την αρμόδια επιτροπή σύνταξης των προκηρύξεων των διαγωνισμών, κ. Πάρι Παπαθεοδώρου, κ. Θεόδωρο Μαυρίλα, κ. Λίλα Μανωλά, καθώς και τον συνάδελφο μας κ Νίκο Οικονόμου (Ειδικός Σύμβουλος).

 

Η διενέργεια των ΑρχιτεκτονικώνΔιαγωνισμών έχει μεγάλη σημασία– όχι μόνο για όλους τους αρχιτέκτονες της Ελλάδας, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία, ειδικά λόγω των δυσμενών συνθηκών που διανύουμε και της ανάγκης αναβάθμισης του αστικού τοπίου και της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Επιπλέον, οργανώνεται μια πολυδιάστατη δημόσια διαβούλευση σχετικά με την εικόνα που θέλουμε να έχουν τα νησιά μας στο παρόν και στο μέλλον.

 

Στην ηλεκτρονική σελίδα οπτικοακουστικού υλικού του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου (https://www.youtube.com/channel/UCleBjuJJe2NLCHtP9Eg-qlg) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στην κοινή Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Περιφέρεια μεταξύ του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ Γιώργου Χατζημάρκου, του Προέδρου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου κ Γιώργου Σκιαδόπουλου και του πρώην Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ Ιάκωβου Γρύλλη:

https://www.youtube.com/watch?v=HT3TKr7G3so&feature=youtu.be

 

Με τον τρόπο αυτό επικυρώνεται και εδραιώνεται η 5η συνεχής πετυχημένη υλοποιημένη συνεργασία μεταξύ Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Συνοπτικά αναφέρονται:

 • Η στήριξη της ΠΝΑΙ στην πρωτοβουλία του ΣΑΔ να ανακηρυχθεί ο Οκτώβριος ως «μήνας Αρχιτεκτονικής Πολιτισμού και Τουρισμού» (Ιούλιος 2015),

πρωτοβουλία που στήριξε το ΤΕΕ,

 • Η συνδιοργάνωση μεταξύ ΣΑΔ και ΠΝΑΙ στον «1ο Αρχιτεκτονικό Περίπατο» (4 Οκτωβρίου 2015), κατά τον οποίο 3000 συμπολίτες μας θαύμασαν για πρώτη φορά μετά από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου το Δώμα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου μαζί με τον Προμαχώνα του Παλατιού,

πρωτοβουλία που στήριξε το ΤΕΕ,

 • Η συνδιοργάνωση μεταξύ ΣΑΔ και ΠΝΑΙ στο «1ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού» (24 Οκτωβρίου 2015 – 450 σύνεδροι) που επιμελήθηκε ο ΣΑΔ,

πρωτοβουλία που στήριξε το ΤΕΕ, καθώς και

 • Η συνδιοργάνωση μεταξύ ΣΑΔ και ΠΝΑΙ στο «1ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Παιδείας» (22 Οκτωβρίου 2016 – 300 σύνεδροι) που επιμελήθηκε ο ΣΑΔ,

πρωτοβουλία που στήριξε το ΤΕΕ.

 

 

Γιώργος Σκιαδόπουλος Πρόεδρος ΣΑΔ
Γιώργος Περνάρης Αντιπρόεδρος ΣΑΔ
Αναστασία Μαργιέ Γ. Γραμματέας ΣΑΔ
Νίκος Παπαγρηγορίου Μέλος ΔΣ ΣΑΔ
Γιάννης Ματσαμάς Μέλος ΔΣ ΣΑΔ

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου