Ειδήσεις

Νέα έκρηξη των ανεξόφλητων της ΔΕΗ στα 2,3 δισ. ευρώ

Η αδυναμία της ΔΕΗ να διαχειριστεί τους ληξιπρόθεσμους πελάτες της έχει οδηγήσει σε νέα έκρηξη τις ανεξόφλητες οφειλές και απειλεί να τινάξει στον αέρα το σύνολο της ενεργειακής αγοράς. Όπως παραδέχθηκε προ ημερών στην αρμόδια επιτροπή της βουλής ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, οι ανεξόφλητες οφειλές έχουν εκτιναχθεί στα 2,3 δισ. ευρώ, δηλαδή έχουν αυξηθεί πάνω από 200 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα 2,088 δισ. ευρώ που αναφέρονται στις καταστάσεις της εταιρείας για το τρίτο τρίμηνο του έτους. Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η παραδοχή Παναγιωτάκη, ενώπιον της επιτροπής της Βουλής ότι η εταιρεία “πρέπει να πάψει να είναι ξέφραγο αμπέλι”.
Το πρόβλημα αναμένεται να έρθει στη βουλή καθώς σχετική ερώτηση κατέθεσε προς τον υπουργό Ενέργειας, ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος μάλιστα κάνει λόγο για το ενδεχόμενο να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι ανείσπρακτες οφειλές μεταξύ 2,3 και 2,5 δισ. ευρώ. “Η προτροπή του Αλέξη Τσίπρα και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στους πολίτες “να μην πληρώνουν” από την εποχή που ήταν αντιπολίτευση, έχει δημιουργήσει σήμερα τραγικά προβλήματα στον βασικό παραγωγικό πυλώνα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ ΑΕ)” αναφέρει χαρακτηριστικά η ερώτηση που υπογράφεται από 26 βουλευτές της ΝΔ.
Η νέα έκρηξη έρχεται ενώ η ΔΕΗ έχει εφαρμόσει από πέρυσι την άνοιξη ένα ανεπιτυχές πρόγραμμα κινήτρων και διευκολύνσεων για τους κακοπληρωτές που όπως τεκμαίρεται εκ του αποτελέσματος δεν απέδωσε καρπούς. Ταυτόχρονα η νέα διοίκηση εγκατέλειψε πλήρως τα σχέδια που είχαν ξεκινήσει για οργανωμένη διεκδίκηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς δεν προχώρησε ο διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί για παροχή νομικών υπηρεσιών διεκδίκησης απαιτήσεων από ληξιπρόθεσμους πελάτες. Θυμίζουμε ότι ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επικρίνει τις κινήσεις της τότε διοίκησης της ΔΕΗ για “μάζεμα” των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Παρά την αποτυχία της διοίκησης της εταιρείας να διαχειριστεί την κατάσταση, η ΔΕΗ επανέρχεται σήμερα – όπως αποκάλυψε χθες δημοσίευμα του Έθνους – με νέο πρόγραμμα διακανονισμών που επιβραβεύει όσους αφήνουν απλήρωτους τους λογαριασμούς τους και έχουν συσσωρεύσει χρέη προς την εταιρεία. Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ αρνείται να προχωρήσει σε μείωση των τιμολογίων για τους συνεπείς καταναλωτές παρά τη δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και των άλλων μειώσεων στα κόστη της ΔΕΗ. Δηλαδή με απλά λόγια οι συνεπείς πελάτες της εταιρείας επιδοτούν τους μπαταχτσήδες και στους συστηματικούς οφειλέτες.
Σύμφωνα λοιπόν με το νέο πρόγραμμα διακανονισμών που θα δώσει μια ακόμη ευκαιρία στους κακοπληρωτές, θα μειωθεί η προκαταβολή από το 10% στο 5% της συνολικής οφειλής, ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις εξετάζεται ακόμη και η πλήρης κατάργησή της. Επίσης εξετάζεται η αύξηση των ανώτατων μηνιαίων δόσεων από 36 σε 72. Για τους αγρότες δε θα απαιτείται προκαταβολή, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα εξετάζεται η μείωση του πλαφόν της ελάχιστης δόσεις που σήμερα είναι στο 30% του μέσου μηνιαίου λογαριασμού.
Αξίζει να τονιστεί τέλος ότι στο πλαίσιο του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου που θεσπίστηκε το 2013 από την τότε κυβέρνηση, υπάρχει προστασία για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και εφόσον κάποιος καταναλωτής εντάσσεται στις κατηγορίες των ευάλωτων καταναλωτών απολαμβάνει ειδικής προστασίας, χαμηλότερα τιμολόγια και ευκολίες πληρωμής. Μάλιστα το κόστος αυτής της επιδότησης δεν επιβαρύνει τη ΔΕΗ αλλά καλύπτεται από το τέλος ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας) που πληρώνουν όλοι καταναλωτές ρεύματος στους λογαριασμούς τους. Επιπλέον τον Ιούνιο του 2014 η τότε κυβέρνηση είχε αυξήσει τους δικαιούχους του ΚΟΤ, διευρύνοντας τα κριτήρια και εντάσσοντας νέες κατηγορίες ευάλωτων καταναλωτών όπως άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου