ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ν. Σαντορινιός: Στο χείλος των λουκέτων τουριστικά λεωφορεία και πρακτορεία – Κατάθεση Ερώτησης

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Τα συνεχώς αυξα­νό­μενα προ­βλή­ματα που αντι­με­τω­πί­ζει ο κλάδος των του­ρι­στι­κών λεω­φο­ρείων και πρα­κτο­ρείων ανέ­δειξε με Ερώτηση που κατέ­θεσε σήμερα ο βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου και Τομε­άρ­χης Ναυ­τι­λίας και Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Νεκτά­ριος Σαντο­ρι­νιός. Στην Ερώτηση, την οποία συνυ­πο­γρά­φει η Τομε­άρ­χης Του­ρι­σμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατε­ρίνα Νοτο­πού­λου, ο Τομε­άρ­χης Υπο­δο­μών, Νίκος Παππάς και 38 ακόμα βου­λευ­τές της Αξιω­μα­τι­κής Αντι­πο­λί­τευ­σης, τονί­ζε­ται ότι ο εν λόγω κλάδος, αν και απο­τε­λεί τον κύριο κορμό της του­ρι­στι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας δια­κι­νώ­ντας πάνω από το 85% του παγκό­σμιου του­ρι­σμού, είναι από τους μεγά­λους χαμέ­νους της παν­δη­μίας και της κρίσης που επη­ρέ­ασε τον Του­ρι­σμό, από τις αρχές του 2020 ως σήμερα.

Τα προ­βλή­ματα ρευ­στό­τη­τας σε συν­δυα­σμό με τα ελλιπή κυβερ­νη­τικά μέτρα στή­ρι­ξης, έχουν φέρει τις συγκε­κρι­μέ­νες επι­χει­ρή­σεις στο χείλος της επι­βί­ω­σης. Η κατάρ­ρευση του κύκλου εργα­σιών τους φτάνει σε ποσοστό μεγα­λύ­τερο του 90%, σύμφωνα με εκπρο­σώ­πους της Ένωσης Του­ρι­στι­κών Γρα­φείων Δωδε­κα­νή­σου (21/5/21) ενώ, χωρίς αιτία και λογική, τα του­ρι­στικά λεω­φο­ρεία εξαι­ρέ­θη­καν από οποιο­δή­ποτε μορφή ενί­σχυ­σης και η πλειο­ψη­φία απο­κλεί­στηκε από τα χρη­μα­το­δο­τικά εργα­λεία, ακόμη και από αυτά των Περι­φε­ρειών, όπως το ΝΗΣΙδΑ του Ν. Αιγαίου. Πρό­σφατα μάλιστα, απο­κλεί­στη­καν και από τον Ανα­πτυ­ξιακό Νόμο.

Όπως επι­ση­μαί­νει ο Νεκτά­ριος Σαντο­ρι­νιός, το νέο κύμα ανα­τι­μή­σεων στα καύσιμα και η αβε­βαιό­τητα της αγοράς, μπορεί να οδη­γή­σουν τις συγκε­κρι­μέ­νες επι­χει­ρή­σεις σε μια ακόμη χαμένη χρονιά, γεγονός που φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο των λου­κέ­των και των απο­λύ­σεων.

Η Πολι­τεία, ενόψει και της έναρξη της νέας του­ρι­στι­κής σεζόν οφείλει να στη­ρί­ξει την βιω­σι­μό­τητά τους με στο­χευ­μένα μέτρα και παρεμ­βά­σεις, όπως ρύθμιση, σε βάθος τριε­τίας, για την απο­πλη­ρωμή των τελών κυκλο­φο­ρίας, πρω­το­βου­λίες για την μείωση του ειδικού φόρου κατα­νά­λω­σης στα καύσιμα και ενέρ­γειες για την λύση των προ­βλη­μά­των που έχουν προ­κύ­ψει με την από­κτηση του ειδικού ηλε­κτρο­νι­κού σήματος (HAS), δια­δι­κα­σία που έχει καθυ­στε­ρή­σει και που απο­κλείει τις επι­χει­ρή­σεις από ευκαι­ρίες χρη­μα­το­δο­τή­σεων, δυσχε­ραί­νο­ντας την επι­βί­ωσή τους.

Οι βου­λευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν τους αρμό­διους Υπουρ­γούς Του­ρι­σμού, Ανά­πτυ­ξης & Επεν­δύ­σεων, Υπο­δο­μών & Μετα­φο­ρών και Οικο­νο­μι­κών:

1. Προ­τί­θε­νται να ενι­σχύ­σει τους ΚΑΔ των συγκε­κρι­μέ­νων επι­χει­ρή­σεων (7911, 7912, 4939, 8230) σε ειδικά ανα­πτυ­ξιακά προ­γράμ­ματα και έκτα­κτες επι­χο­ρη­γή­σεις, ώστε να αντι­με­τω­πι­σθούν τα άμεσα προ­βλή­ματα ρευ­στό­τη­τας και βιω­σι­μό­τη­τας και να κρα­τη­θούν οι θέσεις εργα­σίας;

2. Προ­τί­θε­νται να δώσουν λύση στα προ­βλή­ματα απο­κλει­σμού από χρη­μα­το­δο­τή­σεις που έχουν δημιουρ­γή­σει οι δυσλει­τουρ­γίες με την εφαρ­μογή του ειδικού ηλε­κτρο­νι­κού σήματος HAS;

3. Θα ανα­λά­βουν πρω­το­βου­λίες ελά­φρυν­σης των επι­πλέων βαρών που καλού­νται αυτές οι επι­χει­ρή­σεις να αντι­με­τω­πί­σουν, όπως η ρύθμιση πλη­ρω­μής των τελών κυκλο­φο­ρίας σε διά­στημα τριε­τίας ή η μείωση του ειδικού φόρου κατα­νά­λω­σης καυ­σί­μων;

4. Πως θα απα­ντή­σουν στα προ­βλή­ματα που παρου­σιά­ζο­νται με τις αλλαγές στις ηλικίες των λεω­φο­ρείων ειδικά σε μια περίοδο που είναι ανα­γκαιό­τητα να δου­λέ­ψουν όλες οι επι­χει­ρή­σεις του κλάδου, ώστε να κρα­τη­θούν ζωντα­νές;

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.