Ρεπορτάζ

Διαστάσεις αναμένεται να προσλάβει η «αντιδικία» κατοίκων της Φιλερήμου με βιοτεχνία επεξεργασίας ψαριών

Διαστάσεις με προσφυγές ενώπιον αστικών, ποινικών αλλά και διοικητικών δικαστηρίων αναμένεται να προσλάβει στο αμέσως επόμενο διάστημα η «αντιδικία» κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Φιλερήμου με εταιρεία που επιχειρεί να λειτουργήσει βιοτεχνία επεξεργασίας και συντήρησης ψαριών.

Οπως έγραψε η «δημοκρατική», με απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία σε συνεδρίασή της η δημοτική ενότητα Ιαλυσού, παρέχεται η σύμφωνη γνώμη της υπέρ αιτήματος διαμαρτυρίας κατοίκων παρόδου της οδού Φιλερήμου, διατυπώνοντας αρνητική άποψη για την ανέγερση – λειτουργία και ανάπτυξη δραστηριότητας εγκατάστασης της βιοτεχνίας.
‏Η απόφαση θα διαβιβαστεί στη Δ/νση Τεχνικών Έργων & Υποδομών Δήμου Ρόδου, στην Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού Δήμου Ρόδου, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου για τις δικές τους ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, καθώς και στο γραφείο του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη και του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Υποδομών Δήμου Ρόδου κ. Αθηνόδωρου Κωνσταντίνου.
Από εκεί και πέρα οι κάτοικοι έχουν ορίσει τριμελή επιτροπή για την εκπροσώπησή τους και ξεκινούν κύκλο συναντήσεων με αρμόδιους φορείς πριν την άσκηση ένδικων μέσων.
Οπως εκθέτουν σε υπόμνημά τους, δυνάμει της με αρ. 185377/7-12-2020 οικοδομικής άδειας της Υπηρεσίας Δόμησης Δήμου Ρόδου σε συνδυασμό με τις με αρ. πρ. 403/Φ14.1543/7-2-2020 και αρ. πρ. 576/Φ14.1543/26- 2-2020 αποφάσεις του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου σε συνέχεια σχετικών εκθέσεων – εισηγήσεων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Δωδεκανήσου (Τμήμα Βιομηχανίας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων) εγκρίθηκε η εγκατάσταση βιοτεχνίας «Επεξεργασία και συντήρηση ψαριών, καρκινοειδών και μαλακίων», «Κατασκευή πλαστικών ειδών συσκευασίας», «Πλυντήριο βιομηχανικού τύπου», «Παραγωγή μη βρώσιμου πάγου» σε ανώνυμη εταιρεία.
Πρόκειται για κτήριο, που βάσει των αρχιτεκτονικών σχεδίων είναι ισόγειο, επιφάνειας 992,52 τ.μ. και όγκου 4.944,78 κυβικά μέτρα και ύψους 6 μέτρων.
Τονίζουν ότι ως ιδιοκτήτες οικιών στην ευρύτερη περιοχή της Φιλερήμου και θεωρώντας δεδομένη την ασυμβατότητα της ανωτέρω βιοτεχνικής χρήσης με τα ιδιοχαρακτηριστικά της εν λόγω περιοχής προέβησαν ως «ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΩΝ ΦΙΛΕΡΗΜΟΥ» σε μία σειρά από ενέργειες στις αρμόδιες αρχές και ειδικότερα σε αιτήσεις προς την ΥΔΟΜ και την Εφορεία Αρχαιοτήτων καθώς και στο Τοπικό Συμβούλιο Ιαλυσού.
Παράλληλα ανέθεσαν την υπόθεση σε εξειδικευμένο νομικό γραφείο.
Στόχος και σκοπός είναι η αποτροπή ενός, κατά την άποψή τους, περιβαλλοντικού ατοπήματος.
Κίνητρό τους, όπως επισημαίνουν, είναι η άδολη αγάπη για μία, από τις λίγες περιοχές που έχουν απομείνει στη Ρόδο με χαρακτηριστικά NATURA, αρχαιολογικού χώρου και ιδιαιτέρου κάλλους.
Σημειώνεται ότι η δημοτική κοινότητα αναφέρει στην απόφασή της ότι από την επισκόπηση των εγγράφων αδειοδότησης δεν φαίνεται να λαμβάνονται υπόψη ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της περιοχής της Φιλερήμου (ο λόφος Φιλερήμου έχει κριθεί ιστορικός τόπος και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με την Υ.Α. Φ21/8596/822/10-7-1974) και οι επιπτώσεις της αδειοδοτηθείσας βιοτεχνίας.
Η ιστορικότητα, το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και το αρχαιολογικό ενδιαφέρον της περιοχής, όπως τονίστηκε, απαιτούν μία όλως στοχευμένη προσέγγιση ως προς τις επιπτώσεις που θα είναι πέρα και πάνω από γενικές εισηγήσεις και γενικά πρότυπα.

Πουθενά δεν αναφέρεται σε αυτές τεκμηριωμένη και αναλυτική κρίση σχετικά με την ομαλή ενσωμάτωσή της, υπό συζήτηση, οχλούσας χρήσης στην περιοχή Φιλερήμου ώστε να αποφευχθεί η υποβάθμιση του φυσικού και του οικιστικού περιβάλλοντος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου