Ειδήσεις

Στο εδώλιο ο πρώην δήμαρχος Αφάντου Σ. Διακοσταματίου. Κατηγορείται για μεταβολή παραλίας

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου θα καθίσει αύριο ο πρώην δήμαρχος του καποδιστριακού Δήμου Αφάντου και σήμερα αντιδήμαρχος του ενιαίου Δήμου κ. Σάββας Διακοσταματίου κατηγορούμενος για μεταβολή παραλίας και για παράβαση του Ν. 2971/01.
Κοντά στις εγκαταστάσεις της “Φωνής της Αμερικής”, στην παραλία Αφάντου, προϋπήρχε και είχε τεθεί επί σειράν ετών σε κοινή χρήση από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής χωμάτινος δρόμος, ο οποίος ένωνε παραλιακά την περιοχή των Κολυμπίων με τ’ Αφάντου.
Ο δρόμος αυτός, που βρισκόταν σε κοινόχρηστο τμήμα, “εξαφανίστηκε” με συνοπτικές διαδικασίες, όπως εξαφανίστηκαν και βράχοι και εκεί που υπήρχε χαλίκι δημιουργήθηκε, παρά τις παρεμβάσεις του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, παραλία με άμμο.
Για την εξαφάνιση του δρόμου, υπόλογος φέρεται, μετά από έκθεση της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, ο πρώην δήμαρχος, ο οποίος όταν αντιλήφθηκε τις παρεμβάσεις επεδίωξε τη διάνοιξη του δρόμου που είχε τεθεί σε κοινή χρήση των πολιτών.
Ο κ. Σάββας Διακοσταματίου, κατηγορείται συγκεκριμένα ότι στα Κολύμπια την 18η Μαΐου 2010 με πρόθεση παρέβη τις διατάξεις του άρθρου 29 παρ.1 του Ν. 2971/01. Πιο συγκεκριμένα με την ιδιότητά του ως δήμαρχος Αφάντου φέρεται να κατέλαβε κοινόχρηστο χώρο αιγιαλού – παραλίας του δημοσίου στην παραλιακή περιοχή των πρώην εγκαταστάσεων της “Φωνής της Αμερικής” δια της διάνοιξης παράλληλα με την ακτογραμμή, χωματόδρομου, ο οποίος οδηγεί στην περιοχή των “Κολυμπίων” και της διάστρωσης αυτού με αμμοχάλικο.
Η παράνομη κατάληψη αφορά δύο τμήματα επιφάνειας 1.558,62 τ.μ. και 2.357,48 τ.μ. σε σημεία τα οποία είχαν στο παρελθόν διαβρωθεί κατά τους χειμερινούς μήνες από την ενέργεια της θάλασσας με σκοπό την μελλοντική ανάπλαση του δρόμου και την πεζοδρόμησή του.
Η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου προέβη σε έρευνα τον Μάρτιο του 2010 με σκοπό να εντοπιστούν τα στοιχεία του ατόμου που είχε παρέμβει στον κοινόχρηστο χώρο σε συνέχεια εγγράφου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και της από 28-12-2008 συνημμένης σε αυτό καταγγελίας πολίτη, περί «κλεισίματος προϋφισταμένου δρόμου στην παραλία Αφάντου από τις εγκαταστάσεις της πρώην Φωνής Αμερικής έως τα Κολύμπια και αυθαίρετης διάνοιξης νέου δρόμου εντός της κοινόχρηστης ζώνης αιγιαλού – παραλίας του Δημοσίου».
Ζητήθηκε από το Δήμο Αφάντου ενημέρωση για τα στοιχεία του ατόμου που πραγματοποίησε την αυθαίρετη κατάληψη του κοινοχρήστου χώρου αιγιαλού του Δημοσίου στην ως άνω περιοχή.
Ο Δήμος Αφάντου με έγγραφό του, απάντησε ότι έχει πλήρη άγνοια του γεγονότος αυτού.
Στην συνέχεια η Κ.Υ.Δ. με έγγραφό της, ζήτησε από τον Δήμο Αφάντου να προβεί στην επαναφορά των πραγμάτων στην πρότερή τους κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη την τεχνική του δυνατότητα, αφού αυτός διέθετε τόσο την τεχνογνωσία όσο και τα κατάλληλα μηχανικά μέσα, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του, όπως αυτές απορρέουν από την κοινή Υπουργική Απόφαση περί παραχώρησης της απλής χρήσης κοινόχρηστου χώρου στους ΟΤΑ, χωρίς όμως να ανταποκριθεί.
Στις 4 Μαρτίου 2010 (αριθμ. πρωτ. Δ.Κ. 426) περιήλθε σε γνώση της Κ.Υ.Δ. δήλωση ιδιώτη, που δραστηριοποιείται στις χωματουργικές εργασίες, από την οποία προέκυψε ότι ο υπό κρίση δρόμος διανοίχθηκε προ ενάμιση έτους, περίπου, από τον ίδιο, κατόπιν εντολής εκπροσώπου της ξενοδοχειακής εταιρείας με την επωνυμία “Aqua Sol Hotels” κατόπιν συνεννόησης με το Δήμο Αφάντου.
Ο κ. Διακοσταματίου κλήθηκε σε απολογία από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου και κατέθεσε ότι ο Δήμος Αφάντου, σύμφωνα με το ομοφώνως ψηφισθέν από το Δ.Σ. του Γ.Π.Σ., στο οποίο προβλέπεται δημιουργία πεζοδρομίου – ποδηλατοδρόμου, μέχρι τον οικισμό Κολυμπιών, θα προβεί στην ανάπλαση του αιγιαλού και της παραλίας σύμφωνα με το άρθρο 14 Ν. 2971/2001 (ΦΕΚ 285 Α’).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου