Ειδήσεις

Οργιο φημών για σκάνδαλο με συνταγογραφήσεις με επίκεντρο τη Νότια Ρόδο!

«Oζει» η διαδικασία συνταγογράφησης και διάθεσης ακριβών επιθεμάτων για την αντιμετώπιση των κατακλίσεων σε ηλικιωμένα άτομα στη Νότια Ρόδο και πιθανότατα και στο υπόλοιπο νησί, με επιβάρυνση του ΕΟΠΠΥ.
Η υπόθεση έχει θορυβήσει αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και φαρμακοποιούς, οι οποίοι πιστεύουν ότι έχει στηθεί «φάμπρικα» με τη σύμπραξη πλειόνων προσώπων ακόμη και υπαλλήλων του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι»!!
Στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο κάθε ποσό το οποίο διατίθεται για υπηρεσίες υγείας να αξιοποιείται αποτελεσματικά και αποδοτικά, και να κατευθύνεται σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη.
Πράγματι οι αλόγιστες δαπάνες, η προκλητή ζήτηση, η παραβατική συμπεριφορά από ορισμένους παρόχους υγείας και η άτυπη καθιέρωση των παραπληρωμών έχουν ζημιώσει και συνεχίζουν να ζημιώνουν το κράτος και τους πολίτες με απώλειες εκατομμυρίων ευρώ.
Παράλληλα, όμως, προκαλούν ανυπολόγιστη ζημία στους ασθενείς οι οποίοι είτε υποβάλλονται σε περιττές εξετάσεις ή/και θεραπείες θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, είτε δέχονται ασφυκτικές οικονομικές πιέσεις να προβούν σε άτυπες παραπληρωμές προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας ή καλύτερη αντιμετώπιση.
Η διαφθορά στον τομέα της υγείας δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο, αν και οι Έλληνες το έχουμε αντιμετωπίσει και υποστεί εκατοντάδες φορές.
Αντίθετα, αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο κοστίζει τεράστια ποσά, τα οποία θα μπορούσαν φυσικά να κατευθυνθούν σε σημαντικές δράσεις πρόληψης για τους πολίτες, για τις ευπαθείς ομάδες ή ακόμη να υποστηρίξουν εθελοντικές δράσεις.
Σε μία εποχή που οι πόροι δεν περισσεύουν, ακόμη και τα ελάχιστα χρήματα που διαθέτουν οι πολίτες, θα πρέπει να αξιοποιούνται προσεκτικά και στοχευμένα και να μην δαπανώνται σε αλόγιστες και προκλητές δράσεις που ζημιώνουν τους ασθενείς αλλά και το ίδιο το κράτος.
Οι έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα θα πρέπει να γίνονται με προσοχή και φυσικά να μην εκθέτουν τους επιστήμονες που είναι τίμιοι και που προσπαθούν για το καλύτερο.
Στην προκείμενη περίπτωση, που αναμένεται να διερευνηθεί δεόντως από τα αρμόδια όργανα, καταγγέλλεται ότι το τελευταίο κυρίως διάστημα ιατρική επισκέπτης που δραστηριοποιείται στο νησί και εκπροσωπεί μεγάλη φαρμακοβιομηχανία, πραγματοποιεί «ιατρικές επισκέψεις» σε σπίτια ηλικιωμένων ατόμων στη Νότια Ρόδο με κλιμάκιο του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι».

Η ιατρική επισκέπτης, που φέρεται πλέον πρόθυμη να «εξυπηρετήσει» τους ηλικιωμένους, πήρε τα βιβλιάρια υγείας τους προκειμένου να τους συνταγογραφήσει στη συνέχεια με τη συνδρομή ιατρών φάρμακα που τους πείθει ότι χρειάζονται!
Στη Νότια Ρόδο, που υποφέρει από την έλλειψη ιατρών για την περίθαλψη των ασθενών, φέρονται έτσι δύο τουλάχιστον ιατροί, ένας στη Ρόδο και ένας στην δυτική πλευρά του νησιού, σε ορεινό δημοτικό διαμέρισμα, να τους συνταγογραφούν ακριβά επιθέματα για την αντιμετώπιση των κατακλίσεων, χωρίς βέβαια να τους εξετάζουν.
Τέτοια δε επιθέματα έχουν συνταγογραφηθεί, όπως καταγγέλλεται, ακόμη και σε ασθενείς που δεν έχουν τραύματα από κατακλίσεις!!
Πέραν τούτου, η ιατρική επισκέπτης, φέρεται να λαμβάνει υπεύθυνες δηλώσεις, που ζητείται να βεβαιώνονται για το γνήσιο της υπογραφής τους συγγενείς των ασθενών, προκειμένου να εισπράξει στην πορεία το αντίτιμο του κόστους των φαρμάκων που συνταγογραφεί στους ηλικιωμένους!
Το όλο ζήτημα έχει θορυβήσει και φαρμακοποιούς που κλήθηκαν να εκτελέσουν συνταγές για επιθέματα αξίας 801,35 λεπτών σε ασθενείς, οι οποίοι δεν φέρονται να φέρουν τραύματα για τα οποία απαιτείται η χρήση τους!
Στα βιβλιάρια των ασθενών, αναγράφεται μάλιστα συγκεκριμένη θεραπεία «καρμπόν» και συγκεκριμένα:
-Επίθεμα περιποίησης έλκους δέρματος
-Επίθεμα βιοαπορρόφησης κολλαγόνου
-Επίθεμα αφρώδες πολυμερές με άλατα αργύρου.
Συγγενείς ηλικιωμένων αλλά και αιρετοί που ενημερώθηκαν σχετικά εκφράζουν την ανησυχία τους για την τακτική που ακολουθείται και ζητούν την παρέμβαση των επιθεωρητών του ΕΟΠΥΥ και της δικαιοσύνης για να διαλευκανθεί η υπόθεση.
Οι κατακλίσεις (pressure ulcers) είναι πληγές που δημιουργούνται σε άτομα κατακεκλιμένα (παραπληγικά, με εγκεφαλικά επεισόδια κ.λ.π., γενικά, άτομα ακινητοποιημένα, για διάφορους λόγους στο κρεβάτι), λόγω της πίεσης που ασκείται στο συγκεκριμένο μέρος του σώματος, πράγμα που σημαίνει δραστική μείωση της κυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή, άρα ελλιπής παροχή οξυγόνου, με συνέπεια την απονέκρωση του δέρματος και σταδιακά, των κάτωθι αυτού ιστών.
Η θεραπεία των κατακλίσεων εμπλέκει πολλούς παράγοντες (είναι πρόβλημα πολυπαραγοντικό). Εξαρτάται από την οργανική κατάσταση και ανθεκτικότητα του ασθενούς (πχ. γερός η αδύναμος οργανισμός, νέος η γέρος), διανοητική κατάσταση, διατροφή (πλούσια σε πρωτεΐνες και υγιεινή), την ύπαρξη ή μη διαβήτη (πρέπει να βρίσκεται κάτω από 1,7), ψυχική ευεξία, ψυχική υποστήριξη, την συνεχή αλλαγή (ανά δίωρο) της στάσης του ασθενούς στο κρεβάτι του και φυσικά από την σωστή εφαρμογή των κατάλληλων επιθεμάτων.

Είναι προφανές δηλαδή ότι η συγκεκριμένη θεραπεία γίνεται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και μετά από εξέτασή τους από ιατρό και όχι εξ αποστάσεως, ούτε βέβαια από ιατρικούς επισκέπτες «πλασιέ» φαρμακευτικών εταιρειών, πόσω μάλλον από στελέχη του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι»!!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου