ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι θα ισχύσει για τις Πανελλαδικές φέτος και το 2022 – Όσα πρέπει να ξέρετε

news room 1 λεπτό ανάγνωση
πανελληνιες
Μέγεθος γραμμάτων

Τα νέα δε­δο­μέ­να για τον τρόπο ει­σα­γω­γής στην Τρι­το­βάθ­μια Εκ­παί­δευ­ση. Τι φέρ­νει το νο­μο­σχέ­διο του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας και Θρη­σκευ­μά­των.

Νέα δε­δο­μέ­να για τον τρόπο ει­σα­γω­γής στην Τρι­το­βάθ­μια Εκ­παί­δευ­ση «φέρ­νει» το νο­μο­σχέ­διο του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας, που πα­ρου­σιά­στη­κε την πε­ρα­σμέ­νη εβδο­μά­δα. Αν και δεν πρό­κει­ται για αλ­λα­γές στον τρόπο πραγ­μα­το­ποί­η­σης των εξε­τά­σε­ων αυτών καθ’εαυ­τών, σε συν­δυα­σμό όμως με τις αλ­λα­γές που έχουν δρο­μο­λο­γη­θεί από προη­γού­με­να νο­μο­σχέ­δια και σχε­τι­κές Υπουρ­γι­κές Απο­φά­σεις, προ­κύ­πτουν εύ­λο­γες απο­ρί­ες για το τι θα ισχύ­σει εν τέλει για τις φε­τι­νές Πα­νελ­λα­δι­κές και τι για εκεί­νες της επό­με­νης χρο­νιάς.

Από φέτος (Πα­νελ­λα­δι­κές 2021), το σύ­στη­μα εξε­τά­σε­ων είναι ενιαίο και θα αφορά όλους τους υπο­ψη­φί­ους. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται, ότι πέ­ρυ­σι η χρο­νιά ήταν με­τα­βα­τι­κή και έτσι υπήρ­χαν υπο­ψή­φιοι που έδι­ναν με το «πα­λαιό» και άλλοι που έδι­ναν με το «νέο» σύ­στη­μα.

Πα­ρα­κά­τω, ακο­λου­θούν ομα­δο­ποι­η­μέ­να τα ισχύ­ο­ντα για τις φε­τι­νές Πα­νελ­λα­δι­κές Εξε­τά­σεις και για εκεί­νες του 2022. Με επι­φύ­λα­ξη, ωστό­σο, των όσων πε­ρι­λαμ­βά­νει το υπό δια­βού­λευ­ση νο­μο­σχέ­διο, καθώς υπάρ­χει πι­θα­νό­τη­τα επε­ξερ­γα­σί­ας των εν λόγω δια­τά­ξε­ων μέχρι την ψή­φι­σή του στη Βουλή.

Τι θα ισχύ­σει για τις Πα­νελ­λα­δι­κές Εξε­τά­σεις 2021

Οι υπο­ψή­φιοι, ανά­λο­γα την Ομάδα Προ­σα­να­το­λι­σμού στην οποία ανή­κουν, θα εξε­τα­στούν σε τέσ­σε­ρα μα­θή­μα­τα (4). Επι­πλέ­ον των μα­θη­μά­των αυτών, είναι τα ει­δι­κά μα­θή­μα­τα (ξένες γλώσ­σες, σχέ­διο, μου­σι­κές δε­ξιό­τη­τες) και οι πρα­κτι­κές δο­κι­μα­σί­ες (για ει­σα­γω­γή στα ΤΕΦΑΑ).

Δύο μα­θή­μα­τα ανά Επι­στη­μο­νι­κό Πεδίο θα έχουν συ­ντε­λε­στές βα­ρύ­τη­τας, οι οποί­οι έχουν κα­θο­ρι­στεί από το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας.

Ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα:

Για το 1ο Επι­στη­μο­νι­κό Πεδίο (Αν­θρω­πι­στι­κές, Νο­μι­κές και Κοι­νω­νι­κές Επι­στή­μες) συ­ντε­λε­στή βα­ρύ­τη­τας έχουν τα Αρ­χαία Ελ­λη­νι­κά (1,3) και η Ιστο­ρία (0,7).

Για το 2ο Επι­στη­μο­νι­κό Πεδίο (Θε­τι­κές και Τε­χνο­λο­γι­κές Επι­στή­μες), συ­ντε­λε­στή βα­ρύ­τη­τας έχουν τα Μα­θη­μα­τι­κά (1,3) και η Φυ­σι­κή (0,7).

Για το 3ο Επι­στη­μο­νι­κό Πεδίο (Επι­στή­μες Υγεί­ας και Ζωής), συ­ντε­λε­στή βα­ρύ­τη­τας έχουν η Βιο­λο­γία (1,3) και η Χη­μεία (0,7).

Για το 4ο Επι­στη­μο­νι­κό Πεδίο (Επι­στή­μες Οι­κο­νο­μί­ας και Πλη­ρο­φο­ρι­κής), συ­ντε­λε­στή βα­ρύ­τη­τας έχουν τα Μα­θη­μα­τι­κά (1,3) και η Οι­κο­νο­μία (0,7).

Επι­πλέ­ον, από φέτος θα ισχύ­σει ο νέος τρό­πος κα­θο­ρι­σμού των βά­σε­ων ει­σα­γω­γής στα πα­νε­πι­στη­μια­κά τμή­μα­τα. Με βάση το νο­μο­σχέ­διο που πα­ρου­σιά­στη­κε από την υπουρ­γό Παι­δεί­ας, Νίκη Κε­ρα­μέ­ως, και που ανα­μέ­νε­ται να ψη­φι­στεί μέσα στον επό­με­νο μήνα προ­κει­μέ­νου να ισχύ­σει άμεσα, θα θε­σπι­στεί η Ελά­χι­στη Βάση Ει­σα­γω­γής (ΕΒΕ).

Η δια­δι­κα­σία υπο­λο­γι­σμού της ΕΒΕ θα έχει ως εξής:

Κάθε πα­νε­πι­στη­μια­κό τμήμα θα θέτει ως ΕΒΕ πο­σο­στό Χ% του μέσου όρου (ΜΟ) των μέσων επι­δό­σε­ων (ΜΕ) όλων των υπο­ψη­φί­ων στο σύ­νο­λο των τεσ­σά­ρων μα­θη­μά­των (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4), του επι­στη­μο­νι­κού πε­δί­ου του υπο­ψη­φί­ου [ΜΟ=(ΜΕΜ1+ΜΕΜ2+ΜΕΜ3+ΜΕΜ4)/4].

Για πα­ρά­δειγ­μα, εάν ο Μέσος Όρος των μέσων επι­δό­σε­ων όλων των υπο­ψη­φί­ων ενός επι­στη­μο­νι­κού πε­δί­ου είναι 11/20 και το πα­νε­πι­στη­μια­κό τμήμα έχει ορί­σει το Χ% στο 90% του ΜΟ, η ΕΒΕ για το συ­γκε­κρι­μέ­νο τμήμα θα είναι 9,9.

Ση­μειώ­νε­ται, ότι από το υπουρ­γείο θα είναι κα­θο­ρι­σμέ­νο το εύρος για το πο­σο­στό Χ% (π.χ. 80% έως 120% του ΜΟ), μέσα στο οποίο θα μπο­ρεί να κι­νη­θεί η επι­λο­γή του κάθε τμή­μα­τος.

Χρο­νο­λο­γι­κά, αρ­χι­κά το κάθε τμήμα θα ορί­ζει το πο­σο­στό Χ% πριν από τη διε­ξα­γω­γή των Πα­νελ­λα­δι­κών Εξε­τά­σε­ων, έχο­ντας υπ’ όψιν στοι­χεία για τις επι­δό­σεις των υπο­ψη­φί­ων, που θα έχουν δοθεί από το υπουρ­γείο στα πα­νε­πι­στή­μια νω­ρί­τε­ρα. Στη συ­νέ­χεια, θα βγαί­νουν οι βαθ­μο­λο­γί­ες των υπο­ψη­φί­ων και θα υπο­λο­γί­ζο­νται τα μόριά τους. Η Ελά­χι­στη Βάση Ει­σα­γω­γής θα ανα­κοι­νώ­νε­ται μετά την ανα­κοί­νω­ση των επι­δό­σε­ων των υπο­ψη­φί­ων. Όσον αφορά στην υπο­βο­λή των Μη­χα­νο­γρα­φι­κών Δελ­τί­ων, αυτή θα γί­νε­ται μετά την ανα­κοί­νω­ση της ΕΒΕ. Για την φε­τι­νή χρο­νιά δεν προ­βλέ­πε­ται αλ­λα­γή στη δια­δι­κα­σία υπο­βο­λής Μη­χα­νο­γρα­φι­κού.

Ωστό­σο, βάσει του προ­α­να­φερ­θέ­ντος νο­μο­σχε­δί­ου, από φέτος θα δοθεί επι­πλέ­ον η δυ­να­τό­τη­τα υπο­βο­λής Πα­ράλ­λη­λου Μη­χα­νο­γρα­φι­κού για όσους τε­λειό­φοι­τους ή υπο­ψή­φιους Πα­νελ­λα­δι­κών Εξε­τά­σε­ων εν­δια­φέ­ρο­νται να ει­σα­χθούν στα δη­μό­σια ΙΕΚ. Η ει­σα­γω­γή θα γί­νε­ται με βάση τον βαθμό του απο­λυ­τη­ρί­ου.

Τι θα ισχύ­σει για τις Πα­νελ­λα­δι­κές Εξε­τά­σεις 2022

Οι υπο­ψή­φιοι, ανά­λο­γα την Ομάδα Προ­σα­να­το­λι­σμού στην οποία ανή­κουν, θα εξε­τα­στούν σε τέσ­σε­ρα μα­θή­μα­τα (4), με επι­πλέ­ον μα­θή­μα­τα και πάλι τα ει­δι­κά μα­θή­μα­τα και τις πρα­κτι­κές δο­κι­μα­σί­ες. Στις Πα­νελ­λα­δι­κές 2022, όμως, θα αντι­κα­τα­στα­θεί το μά­θη­μα της Κοι­νω­νιο­λο­γί­ας με εκεί­νο των Λα­τι­νι­κών, για τους υπο­ψη­φί­ους της Ομά­δας Προ­σα­να­το­λι­σμού Αν­θρω­πι­στι­κών Σπου­δών.

Επί­σης, στις Πα­νελ­λα­δι­κές 2022 θα ισχύ­ουν και πάλι συ­ντε­λε­στές βα­ρύ­τη­τας, με τη δια­φο­ρά ότι -σύμ­φω­να με τα όσα ανα­μέ­νε­ται να ψη­φι­στούν φέτος στο υπό δια­βού­λευ­ση νο­μο­σχέ­διο- θα υπάρ­χει δυ­να­τό­τη­τα σε κάθε τμήμα να ορί­ζει εκεί­νο ποια μα­θή­μα­τα θα έχουν συ­ντε­λε­στή, καθώς και τη βα­ρύ­τη­τά του.

Η δια­δι­κα­σία της Ελά­χι­στης Βάσης Ει­σα­γω­γής θα ισχύ­σει επί­σης στις Πα­νελ­λα­δι­κές 2022.

Ωστό­σο, για την χρο­νιά αυτή θα ισχύ­σει για πρώτη φορά ο νέος τρό­πος υπο­βο­λής Μη­χα­νο­γρα­φι­κού, που πε­ρι­λαμ­βά­νει δύο φά­σεις. Στην Α’ φάση, οι υπο­ψή­φιοι θα μπο­ρούν να συ­μπλη­ρώ­σουν το Μη­χα­νο­γρα­φι­κό έχο­ντας πε­ριο­ρι­σμέ­νο αριθ­μό επι­λο­γών. Συ­γκε­κρι­μέ­να, έως 10% του συ­νό­λου των τμη­μά­των κάθε επι­στη­μο­νι­κού πε­δί­ου οι υπο­ψή­φιοι των ΓΕΛ και έως 20% οι υπο­ψή­φιοι των ΕΠΑΛ. Μετά την ανα­κοί­νω­ση των επι­τυ­χό­ντων της Α’ φάσης, οι μη ει­σα­χθέ­ντες θα συμ­με­τέ­χουν στη Β’ φάση. Στη φάση αυτή, οι επι­λο­γές των υπο­ψη­φί­ων θα πε­ρι­λαμ­βά­νουν όσα τμή­μα­τα θα εξα­κο­λου­θούν να έχουν κενές θέ­σεις από την Α’ φάση, χωρίς να υπάρ­χει πε­ριο­ρι­σμός στον αριθ­μό των επι­λο­γών τους (με προ­ϋ­πό­θε­ση να επι­τυγ­χά­νε­ται η κα­θο­ρι­σμέ­νη ΕΒΕ κάθε τμή­μα­τος).

Τέλος, και στις Πα­νελ­λα­δι­κές 2022 θα υπάρ­χει η δυ­να­τό­τη­τα υπο­βο­λής Πα­ράλ­λη­λου Μη­χα­νο­γρα­φι­κού, για ει­σα­γω­γή στα δη­μό­σια ΙΕΚ.

Πηγή: newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.