Ρεπορτάζ

Ερευνα στους ΟΤΑ για την ύπαρξη συστημάτων εσωτερικού ελέγχου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από προχθές έρευνα του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε υλοποίηση σχετικής πράξεως του Προέδρου, για την ύπαρξη και λειτουργία των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου των ΟΤΑ Β’ και Α’ Βαθμού στα Δωδεκάνησα αλλά και των οργανισμών και εταιρειών του Δημοσίου.
Σε σχετικό έγγραφο αναφέρονται τα εξής:
«Με την ανωτέρω Πράξη του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου κληθήκαμε να διερευνήσουμε την ύπαρξη και λειτουργία συστήματος εσωτερικού ελέγχου του φορέα που εκπροσωπείτε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 του ν. 4622/2019 και των διατάξεων του Δημοσίου Λογιστικού (άρθρα 24 παρ. 4 στ’, 25 παρ. 2 στ’ και 168 του ν. 4270/2014).
Προκειμένου να διαμορφώσουμε γνώμη για τα εφαρμοζόμενα συστήματα εσωτερικού ελέγχου του φορέα σας, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών για τα κάτωθι
1. εάν έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί σύστημα ενδογενούς ελέγχου με την καθιέρωση πλέγματος διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου που εφαρμόζονται από τις υπηρεσίες του φορέα σας.
2. Εάν έχει συσταθεί Υπηρεσία Εσωτερικού Ελεγκτή (Διεύθυνση, Τμήμα ή γραφείο) και εάν ναι, να μας ενημερώσετε για την στελέχωσή της, τον κανονισμό λειτουργίας της και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου που εφαρμόζει έως σήμερα.
3. Σε περίπτωση που δεν έχει συσταθεί Υπηρεσία (Τμήμα ή γραφείο) να μας ενημερώσετε για την ύπαρξη πιθανού χρονοδιαγράμματος συστάσεώς της.
4. Σε περίπτωση που υφίσταται σχέδιο εσωτερικών δικλείδων ελέγχου αποτροπής δημοσιονομικών κινδύνων που απειλούν τις διαδικασίες και την περουσία του φορέα να μας ενημερώσετε, προσκομίζοντας σχετικό περιγραφικό σημείωμα, για τον τρόπο εφαρμογής αυτών των διαδικασιών από τις Διευθύνσεις- Τμήματα ή Γραφεία του Νομικού Προσώπου που έχουν επιφορτιστεί με το καθήκον εφαρμογής τους.
5. Εάν υφίσταται ανάλογη πρόβλεψη και στα Νομικά Πρόσωπα (ΝΠΔΔ) και ΝΠΙΔ) που τελούν υπό την εποπτεία της Περιφέρειάς σας και υποχρεούνται σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις να συστήσουν Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου.
Θα θέλαμε να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι το ενδιαφέρον μας εντοπίζεται κυρίως ως προς το σύστημα εσωτερικού ελέγχου που τυχόν έχει εφαρμοστεί στη δημοσιονομική διαχείριση του φορέα σας.

Παρακαλούμε όπως τηρηθεί το χρονικό όριο των δέκα (10) εργασίμων ημερών για την αποστολή των ζητηθέντων στοιχείων».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου