Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε ο βουλευτής Νομού Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου, μαζί με άλλους τέσσερις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με θέμα τις αδικίες και τους αποκλεισμούς μόνιμων κατοίκων των νησιών του Αιγαίου από το έκτακτο κοινωνικό επίδομα.

Με αφορμή την απόφαση της Κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην παράταση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά για μια ακόμα χρονιά, (παρά τις δύο σχετικές τροπολογίες που έφερε προς ψήφιση η ΝΔ),  η οποία έχει προκαλέσει αλυσιδωτές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων τους, οι υπογράφοντες βουλευτές αναφέρονται στην χορήγηση του έκτακτου κοινωνικού επιδόματος. Το οποίο έχει αντισταθμιστικό χαρακτήρα για την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, αλλά κατά την εκτίμηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να αποκαταστήσει τις επιβαρύνσεις που θα υποστούν οι κάτοικοι των νησιών, σε συνδυασμό και με την φοροεπιδρομή από τα νέα μέτρα.

Η ερώτηση

«Προκαλεί τουλάχιστον θυμηδία το γεγονός ότι δεν δικαιούνται το επίδομα υπερήλικες, ως επί το πλείστον, κάτοικοι που διαμένουν στα Νησιά για 12 μήνες το χρόνο,  είτε επειδή εμφανίζονται ως φιλοξενούμενοι, το οποίο είναι λογικό αφού έχουν μεταβιβάσει τα περιουσιακά τους στοιχεία στα παιδιά τους, είτε επειδή δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση νομίμως λόγω της ηλικίας τους και ζουν μόνο με την μικρή σύνταξη του ΟΓΑ. Επίσης άλλοι μόνιμοι κάτοικοι δεν δικαιούνται το κοινωνικό επίδομα επειδή έχουν τόκους άνω του… υπέρογκου ποσού των 90 και 200 ευρώ ετησίως», παρατηρούν οι βουλευτές στην ερώτησή τους, για να τονίσουν στη συνέχεια πως «όλες αυτές οι αδικίες που έχουν δημιουργηθεί σίγουρα προσβάλλουν τους ηρωικούς κατοίκους της νευραλγικής νησιωτικής περιοχής του Αιγαίου, όπως οι Σαμοθρακίτες, που υπέστησαν τον Σεπτέμβριο του 2017 σημαντικές καταστροφές στα σπίτια τους και τις περιουσίες τους, λόγω ακραίων καιρικών φαινόμενων».

Βάσει των παραπάνω η ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ζητά εξηγήσεις για το αν προτίθεται η κυβέρνηση να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις σε ορισμένες προϋποθέσεις όσον αφορά τη δήλωση φιλοξενίας ως κατοικία, τον λανθασμένο Ταχυδρομικό Κώδικα κ.α, ώστε να μπορέσουν και κάποιοι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού που δικαιούνται το έκτακτο κοινωνικό επίδομα να το πάρουν. Αλλά και για τον αν είναι εφικτό να ξανανοίξει η σχετική εφαρμογή για να μπορέσουν να υποβάλλουν την αίτηση κι όσοι δεν μπόρεσαν εξαιτίας των παραλείψεών σας και των αυστηρών κριτηρίων που είχατε θέσει. Οι (συν)υπογράφοντες βουλευτές είναι ο Αναστάσιος Δημοσχάκης του νομού Έβρου, ο Μάνος Κόνσολας των Δωδεκανήσων, ο Νότης Μηταράκης του νομού Χίου και ο Χρήστος Μπουκώρος του νομού Μαγνησίας.

emprosnet.gr

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ