Ειδήσεις

Χάρτες ECDC: Στο «βαθύ κόκκινο» όλη η Ελλάδα

Επιβαρυμένη παραμένει η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα, όπως αποτυπώνεται στον νεότερο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), ο οποίος δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα στον σύνθετο δείκτη, ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία για κρούσματα κορωνοϊού, θετικότητα και ρυθμό τεστ, ολόκληρη η χώρα εμφανίζεται με «βαθύ κόκκινο», όπως και οι περισσότερες περιοχές της Ε.Ε.

H χώρα βρίσκεται στο «βαθύ πράσινο» σε ό,τι αφορά τον αριθμό τεστ που διενεργούνται.

Αναφορικά με τη θετικότητα, το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας βρίσκεται στο «πράσινο», με την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία να είναι στο «κίτρινο».

Σημειώνεται ότι οι χάρτες του ECDC βασίζονται σε δεδομένα που δηλώνονται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy).

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τα Χριστούγεννα
Προειδοποίηση για δύσκολο χειμώνα με πιθανή αύξηση νοσηλειών και θανάτων στην Ευρώπη απηύθυνε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), τονίζοντας ότι η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού πιθανώς θα κυριαρχήσει στον ευρωπαϊκό χώρο στις αρχές του 2022 βάσει των μαθηματικών μοντέλων, εκτοπίζοντας την έως τώρα κυρίαρχη παραλλαγή Δέλτα.

Το ECDC στάθηκε στην ανάγκη «ισχυρής και επείγουσας» δράσης, αξιολογώντας την πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον στην Ε.Ε. ως πολύ υψηλή. Επεσήμανε, δε, ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και δεν αρκεί μόνο ο εμβολιασμός για να περιοριστεί η άνοδος της «Όμικρον», αλλά χρειάζονται μέτρα όπως η μείωση των επαφών, η αποφυγή μεγάλων δημόσιων ή ιδιωτικών συγκεντρώσεων, η χρήση μάσκας, η τηλεργασία, το εκτεταμένο testing και η ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.

Κατά το ECDC, η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον εγείρει ανησυχίες, ενώ πλέον καταγράφεται αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων εντός Ε.Ε., κάτι που καταδεικνύει ότι υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, αναμένεται ταχεία αύξηση των κρουσμάτων της «Όμικρον» τους επόμενους δύο μήνες.

Σύμφωνα με το ECDC, τα δεδομένα είναι επί του παρόντος πολύ περιορισμένα για να αξιολογηθεί πόσο σοβαρά συμπτώματα προκαλεί η «Όμικρον», ωστόσο η αυξημένη μεταδοτικότητα και η επακόλουθη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, θεωρείται πολύ πιθανό να προκαλέσουν πρόσθετες νοσηλείες και θανάτους, επιπλέον αυτών που αναμένονταν ήδη σε προηγούμενες προβλέψεις οι οποίες λάμβαναν υπόψη μόνο τη μετάλλαξη Δέλτα.

Ως προς τα εμβόλια, το ECDC παρατηρεί ότι προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν μειωμένη ικανότητα εξουδετέρωσης της Όμικρον σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές, με τα δεδομένα που υπάρχουν έως τώρα, πάντως, να μην θεωρούνται επαρκή. Ωστόσο, όπως τονίζει το ECDC, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, για σοβαρά περιστατικά που σχετίζονται τόσο με τη Δέλτα, όσο και πιθανώς με την Όμικρον, οι αναμνηστικές δόσεις αυξάνουν την προστασία. Τα διαθέσιμα δεδομένα υποστηρίζουν την ασφαλή και αποτελεσματική χορήγηση μιας αναμνηστικής δόσης ακόμη και τρεις μήνες από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού, επισημαίνει το ECDC.

Κατά τον οργανισμό, τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι απαιτείται μείωση των επαφών για να περιοριστεί η διασπορά και να αποφευχθεί η αύξηση της θνησιμότητας. Όπως προειδοποιεί το ECDC, χωρίς μείωση των επαφών και ενίσχυση των εμβολιασμών με τρίτη δόση, τα επίπεδα μετάδοσης θα μπορούσαν να επιβαρύνουν έντονα τα υγειονομικά συστήματα της Ευρώπης.

Κατά το ECDC, με βάση τα περιορισμένα στοιχεία που είναι διαθέσιμα επί του παρόντος και δεδομένου του υψηλού επιπέδου αβεβαιότητας, το συνολικό επίπεδο κινδύνου για τη δημόσια υγεία που σχετίζεται με την περαιτέρω εμφάνιση και εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στις χώρες της Ε.Ε. αξιολογείται ως πολύ υψηλό.

Κυριακίδου: Μέγιστος σεβασμός των μέτρων δημόσιας υγείας – Ταχεία αύξηση αναμνηστικού εμβολιασμού
Την ανάγκη του εμβολιασμού με στόχο την προστασία όλων επανέλαβε στο μεταξύ η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου. «Στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους πολίτες μας: η προστασία του εαυτού σας με τον εμβολιασμό προστατεύει τους άλλους, τα παιδιά, τους γονείς και τους παππούδες σας» τόνισε.

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Η “Όμικρον” είναι πιθανό να έρθει σε μεγάλο κύμα, φέρνοντας νέα πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Σήμερα φυσικά είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Διαθέτουμε αρκετά και ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για να καλύψουν και να ενισχύσουν πλήρως τους πάντες στην Ε.Ε. και έχουμε σχεδόν δύο χρόνια εμπειρίας με την COVID-19. Το 66% του πληθυσμού μας είναι πλήρως εμβολιασμένο. Εξήντα δύο εκατομμύρια ενισχυτικές δόσεις έχουν ήδη δοθεί στην Ε.Ε. Την περασμένη εβδομάδα χορηγήθηκαν σχεδόν 17 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις. Αυτό είναι καλό, αλλά μπορούμε να πάμε πολύ καλύτερα».

«Ενώ μαθαίνουμε περισσότερα για την ‘Όμικρον’, είναι σαφές ότι η υψηλότερη μεταδοτικότητα θα οδηγήσει σε γρήγορη αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες. Το ECDC είναι σαφές: η αύξηση των κρουσμάτων θα φέρει επιπλέον νοσηλείες, εισαγωγές στη ΜΕΘ και απώλεια ζωών» πρόσθεσε.

Πλησιάζοντας προς τις γιορτές, η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε ότι χρειάζεται ο μέγιστος σεβασμός «των μέτρων δημόσιας υγείας, σε συνδυασμό με την ταχεία αύξηση του αναμνηστικού εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της “Όμικρον”. Πάρα πολλά κράτη μέλη εξακολουθούν να υστερούν και τέσσερα εξακολουθούν να είναι κάτω από το 50% του πλήρους εμβολιασμού του συνολικού πληθυσμού. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό».

«Τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν τις σωστές αποφάσεις με βάση την επιστήμη και με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία. Όλοι πρέπει να σχεδιάσουν άμεσα την αύξηση της ικανότητας υγειονομικής περίθαλψης, να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα δημόσιας υγείας θα επανεισαχθούν και θα ενισχυθούν και ότι οι εμβολιασμοί θα αυξάνονται γρήγορα» κατέληξε η Ευρωπαία Επίτροπος.

CDC: Ταχύτατη η εξάπλωση της «Όμικρον» στις ΗΠΑ – Προειδοποίηση για τον Ιανουάριο
Προειδοποίηση πως μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού εξαπλώνεται ταχύτατα στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα μπορούσε η εξάπλωσή της να κορυφωθεί τον Ιανουάριο, προκαλώντας ένα τεράστιο κύμα λοιμώξεων, απηύθυναν από την πλευρά τους ανώτατοι ομοσπονδιακοί υγειονομικοί αξιωματούχοι, τόσο χθες, όσο και σήμερα, επικαλούμενοι νέα μοντέλα που αναλύθηκαν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Ο επιπολασμός της μετάλλαξης Όμικρον επταπλασιάστηκε σε μια εβδομάδα, σύμφωνα με τα CDC, και με αυτόν τον ρυθμό, το νέο στέλεχος θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση σε ένα σύστημα υγείας που έχει ήδη καταπονηθεί σε πολλά επίπεδα, με φόντο και την παραλλαγή Δέλτα.

Τα CDC περιέγραψαν δύο σενάρια για το πώς μπορεί να εξαπλωθεί η παραλλαγή Όμικρον στη χώρα. Το χειρότερο σενάριο έχει τρομάξει κορυφαίους υγειονομικούς αξιωματούχους, οι οποίοι φοβούνται ότι ένα νέο κύμα θα προστεθεί στα κρούσματα της «Δέλτα» και της γρίπης, προκαλώντας ένα «τριπλό χτύπημα» που θα μπορούσε να επιβαρύνει τα συστήματα υγείας.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της παραλλαγής αυτής σε τουλάχιστον 36 Πολιτείες των ΗΠΑ και οι υγειονομικοί αναμένουν ότι θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Πάντως, σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Νόσων (NIAID), Άντονι Φάουτσι, δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη για μια ενισχυτική δόση που θα στοχεύει συγκεκριμένα την παραλλαγή Όμικρον.

Βρετανία: Ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας
Τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων της Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο το Ηνωμένο Βασίλειο, την ώρα που οι υγειονομικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι τις επόμενες ημέρες μπορεί να υπάρξει «συγκλονιστική» αύξηση των μολύνσεων. Μέσα σε μία ημέρα καταγράφηκαν 78.610 νέα κρούσματα, περίπου 10.000 περισσότερα από το προηγούμενο ρεκόρ, τον Ιανουάριο.

Συνολικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια χώρα με πληθυσμό περίπου 67 εκατομμύρια, έχουν βρεθεί θετικοί στην Covid-19 περισσότεροι από 11 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι θάνατοι ανέρχονται σε 146.791, με τους 165 από αυτούς να καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο.

Με τη νέα, υπερμεταδοτική παραλλαγή Όμικρον να σαρώνει τη χώρα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για πιθανό «τσουνάμι» μολύνσεων. Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Σατζίντ Τζάβιντ γνωστοποίησε ότι η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού ευθύνεται αυτή τη στιγμή για περίπου το 60% των κρουσμάτων Covid-19 στο Λονδίνο.

Ο αρχίατρος της Αγγλίας Κρις Γουίτι δήλωσε από την πλευρά του ότι η παραλλαγή Όμικρον αποτελεί μια πραγματικά σοβαρή απειλή κι ότι όσα ήδη γνωρίζουν σχετικά οι υγειονομικοί αξιωματούχοι είναι «άσχημα». «Πρόκειται για μια πραγματικά σοβαρή απειλή αυτή τη στιγμή. Για το πόσο μεγάλη είναι η απειλή, υπάρχουν αρκετά πράγματα που δεν γνωρίζουμε, όμως όλα τα πράγματα που γνωρίζουμε, είναι άσχημα», είπε ο Γουίτι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου και συμπλήρωσε: «Και το βασικό είναι η ταχύτητα με την οποία κινείται αυτό, κινείται σε έναν απολύτως πρωτοφανή ρυθμό».

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου